Cadde TEDAVİ ŞEKLİ SiZE BAĞLI

TEDAVİ ŞEKLİ SiZE BAĞLI

20.10.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Tedavi seçenekleri, kanserin evresi, bulunduğu yer, genel sağlık durumunuz, başka bir rahatsızlığınız olup olmadığı, yaşınız ve bireysel tercihiniz gibi çeşitli faktörlere bağlıdır

TEDAVİ ŞEKLİ SiZE BAĞLI

Dr. Ross C. Donehower tarafından yazılan, John Hopkins Medicine ve Anadolu Sağlık Merkezi’nin katkılarıyla ‘bzd’ yayınlarından çıkan ‘Kolon Kanseri’ kitabı, hastalığın tedavi yollarıyla ilgili bilgi veriyor:
Çoğu durumda kolon kanseri tanısı, acil ameliyat yapılmasını veya hemen tedaviye başlanmasını gerektirmez. Uzmanlardan oluşan ekiple bir araya gelmek, tedavi seçeneklerini dinlemek, önerileri tartışıp değerlendirmek için zaman vardır. Doktorlarla bir araya gelebilir, ikinci bir görüşe başvurabilir, klinik deneyleri araştırabilir ve kanser tedavilerinde deneyimli bir tedavi merkezi seçebilirsiniz. Hem kolon hem de rektum kanseri tedavisinde ameliyat, radyoterapi ya da kemoterapi uygulanabilir.

Ameliyat:
Öncelikli tedavi, tümör veya tümörlerin alınmasıdır. Kanser polip aşamasındaysa ya da ufak bir bölgedeyse büyük olasılıkla sadece ameliyat olmanız gerekecek. Lenf nodlarına sıçramamış evre I ve II kanserleri için ameliyatın ardından kemoterapi yapılmadan sağlıklı bir hayat sürme oranı, yüzde 80-90’dır. Ameliyatta genellikle kolon veya rektumda kanserin bulunduğu kısımla birlikte kanserin her iki yanında kolonun sağlıklı bölümlerinden de ufak bir parça alınır. Doktor, kolonu yerinde tutan dokuyu ve komşu lenf nodlarını da temizler.
Ameliyattan sonra 2-3 gün ağrınız olur. Ağrıyı dindirmek için ağrı kesiciler verilir. Yemek yiyemezsiniz, damardan sıvı besin desteği alınır. Birkaç gün sonra yemek yemeye başlamanız gerekir ve bağırsaklarınız da yeniden çalışmaya başlar. Ameliyatın ardından hastanede kalma süresi 4-8 gün arasında değişir. Ancak tam iyileşme iki ayı bulur.

Haberin Devamı

Tanıyla ilgili doktorunuza neler sormalısınız?
-Ne tip bir kanserim var?
-Nerede yerleşmiş? Birden fazla bölgede mi?
-Lenf nodlarımda de var mı?
-Kanser kolonun dışına yayılmış mı? Başka organlarımda da var mı?
-Kanser hangi evrede ve bu tam olarak ne anlama geliyor?
-Bu tip kanser ölümcül olabilir mi?
-Yaptırmam gereken başka testler var mı?
-Tedaviye ne kadar çabuk başlamam gerekiyor?
-İkinci bir görüş nasıl alabilirim?
-Tedavinin yan etkileri var mı?
-Ailemi nasıl etkileyebilir?

Radyoterapi: Kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili radyasyon parçacıkları kullanılır. Radyasyonun amacı, tümör bölgesinde kanserin lokal tekrarlamasını engellemektir. Radyoterapinin yan etkileri arasında yorgunluk, hafif cilt iritasyonu, mide bulantısı, ishal, rektumda veya idrar kesesinde iritasyon, bağırsak inkontinansı sayılabilir. Terapinin ardından erkeklerde cinsel işlev bozukluğu, kadınlarda da vajinal iritasyon görülebilir. Terapi bittikten sonra yan etkiler azalabilir veya ortadan kalkabilir ama bazı cinsel sorunlar kalıcı olabilir.

Haberin Devamı

Kemoterapi: Kullanılan ilaçlar, kanser hücrelerini öldürür ya da bölünüp yayılmaktan alıkoyar. Bu ilaçlar ağızdan veya damardan verilebilir. İlaçların kullanılma zamanı, şekli, tipi her kolorektal kanserin ve hastanın özelliklerine bağlı olarak farklılık gösterir. Kemoterapi güçlü bir ilaçtır. Kanser hücrelerinin gelişimini engellediğinden normal hücreleri de etkiler. Kemoterapinin yan etkileri verilen ilaca ve fizyolojinize bağlıdır. Kısa süreli etkiler arasında genellikle yorgunluk, mide bulantısı ve kusma, ishal, saç dökülmesi ve kan sayımı değerlerinde enfeksiyon riskini artıran bir düşüklük sayılabilir. Bu ilaçlar yaraların iyileşmesi, kanama ya da pıhtılaşma işlevlerini de bozabilir. Kemobeyin olarak da bilinen bulanık zihin haline de neden olabilir. Ayrıca, ciltte döküntü ve ağız yaraları da yaygındır. Uzun süreli yan etkileri arasında sinirlerin, üreme organlarının, karaciğer ve akciğer gibi diğer organların zarar görmesi sayılabilir.