Huzur Chitwan ve Pokhara’da

Huzur Chitwan ve Pokhara’da



Kuzey Hindistan-Nepal turumuzun son ayağındayız. Sırada Chitwan ve Pokhara şehri var. Filler, gergedanlar, timsahlar derken Bengal Kaplanları’nın peşine düşüyoruz. Ama sonuç hüsran oluyor



Katmandu Vadisi’ni terk ederek küçük bir uçakla ‘Royal Chitwan National Park’ a gidiyoruz. Parkın sınırını henüz 100 metre geçmemişken yanında yavrusu olan bir gergedan gelişimizden hiç hoşlanmamış olsa gerek, hızla üzerimize geliyor. Ben fotoğraf çekmenin rehavetiyle ne olduğunu anlayana kadar rehberler bağrışıyor, arabanın kaportasına vurup gürültü çıkarıyorlar ve gergedan duruyor. Oğlum Kerem’in yüz ifadesini hiç unutamayacağım.
Chitwan Doğa Parkı, hayvan çeşitliliği açısından çok zengin. 1973’te koruma altına alınmış, 1984’te Dünya Tabiat Tarihi Koruma listesine girmiş. Chitwan Bengal kaplanının ve tek boynuzlu beyaz gergedanın yuvası olarak biliniyor. Parkta ayrıca timsah, ayı ve geyikleri de görmek mümkün.


Huzur Chitwan ve Pokhara’da

Chitwan’daki ilk 10 dakika içinde gergedanın saldırısına uğradık

Haberin Devamı

Fillerle banyo yapıyoruz
Konakladığımız ‘Tiger Tops Jungle Lodge’ basit ama rahat. Park’ta benzeri şekilde yaplmış 200 kadar tesis var. Bu kampların hepsinde filler yetiştiriliyor, eğitiliyor. Filin doğum yapmasının ve bebeğin yetiştirilmesinin çok zor olduğunu öğreniyoruz. Ortalarda bir tek bebek fil var, her canlının küçüğü gibi çok tatlı. Öğleden sonra fillerin nehirde yıkanma zamanı imiş, birlikte biz de nehre girip, yıkanmalarına yardımcı oluyoruz.
Akşamüstü fil safarisi zamanı. Fillerin üzerinde orman içine dalıyoruz. Hissettiğim ‘güç bende!’ duygusunu başka bir yerde yaşamadım. Galiba burada ormanların kralı filler, yani filin üzerinde oturan bendeniz.

Huzur Chitwan ve Pokhara’da

Fillerle birlikte biz de nehre girip yıkanmalarına yardımcı oluyoruz.

Bengal Kaplanı’nın izini sürüyoruz
Kampta hayat erken başlıyor, önce Bengal Kaplanı’nı görmek üzere orman içinde yürüyüşe çıkıyoruz. Doğal renkler giymemiz, yüksek sesle konuşmamamız ve kalın uzun çorap ve bilekli ayakkabılar giymemiz isteniyor. Maalesef iki saatlik gezimizde ayak izleri hariç Bengal Kaplanı’na rastlamıyoruz. Her yerde beyaz saçlı ve sakallı maymunlarla karşılaşıyoruz bir de sülüklerle çok samimi oluyoruz. Uzun çorabın neden istendiğini o zaman anlıyoruz.
Her biri 6-8 kişi alan ve tek bir ağaç gövdesinden yapılmış ilkel kanolarla bir saat kadar süren bir yolculuk yapıyoruz. Öğleden sonra ciplerle safariye çıkıyoruz. Etrafta maymun, geyik, çeşitli kuşlar hatta gergedan çok ama Bengal Kaplanları bizden saklanıyor.

Haberin Devamı

Hippilerin şehri Pokhara
Kahvaltı sonrası Pokhara’dayız. Hâlâ 1960’larda yaşayan bir şehir. O yllarda savaş karşıtı gençlerin, çiçek çocukların tercih ettiği popüler yerlerden biri imiş. Hâlâ etrafta hippi kılığında dolaşanlara rastlıyorsunuz.
Otelimiz Fish Tail Lodge. 1960’lardan beri bir çivi çakılmamış hissi verecek kadar eski. Konfor olarak kalınacak daha güzel oteller var ama manzara için burada kalmaya değiyor. Güneş batımında küçük kanolarla gölde gezintiye çıkıyor ve göldeki diğer bir ada üzerinde inşa edilmiş Barahi Tapınağı’na gidiyoruz. Gün batımı, özellikle sivri tepesiyle Fish Tail Dağı’nın göle vuran aksi, seyretmeye doyamıyacağınız görüntüler yaratıyor size.

Huzur Chitwan ve Pokhara’da
Pokhara Şehri’ni bisikletle geziyoruz.

Huzur Chitwan ve Pokhara’da

Fewa Gölü, Pokhara

Sarangkot Dağı’nda
1600 m. yükseklikteki Sarangkot Dağı’na üç saat süren bir yürüyüş yapıyor, Anapurna zincirinin güzelliğini, şirin köyleri, köylüleri, şarkılar söyleyen çocukları görüyor, sohbet ediyoruz.
Günün geri kalan kısmında Pokhara Şehri’ni bisikletle gezmeye karar veriyoruz. Pokhara antika meraklıları için bir cennet. Fiyatları da çok mâkul.
Uzun ve çok farklı şeyler yaşadığımız bu seyahatin sonunda yemekler konusunda hiç tavsiyede bulunmadığımı fark ettim. Evet, Nepal yemek konusunda zengin değil. Yine de aç kalma pahasına Nepal’i mutlaka görmenizi, Himalayalar ve sıcacık insanlarıyla tanışmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

AJANDA
Geçen Haftadan Devam

6. gün Katmandu-Megauli uçuş. (Yeti Havayolları) Ciplerle Chitwan Doğal Parkı’na transfer. Park’ta safari tur. Tiger Tops Jungle Logde’da konaklama.
7. gün Tüm gün Chitwan Doğal Parkı, Tigers Tops Jungle Logde’da konaklama.
8. gün Otobüs ile Pokhara’ya gidiş. (145 km.) Fish Tail Lodge’da konaklama.
9. gün Sarangkot Dağı’na yürüyüş. (3 saat) Fish Tail Lodge’da konaklama.
10. gün gün Kahvaltı sonrası Katmandu’ya transfer. (Yeti Havayolları) Delhi’ye uçuş. (Sahara Havayolları) Delhi-İstanbul uçuş. (THY)
Toplam maliyet: 2000 dolar + İstanbul-Delhi uçuşu. (Diğer tüm yerel uçuşlar dahil)
Tur şirketi: http://www.farnaway.com


Huzur Chitwan ve Pokhara’da
Fillerin üzerine konulmuş tahta sandıklara ikişer ikişer oturup, orman içine dalıyoruz.

Huzur Chitwan ve Pokhara’da

Otelimiz Fish Tail Lodge Fewa Gölü’nün ortasındaki adada yer alıyor.

Huzur Chitwan ve Pokhara’da


Fish Tail Dağı, Anapurna Dağ Zinciri

Haberin Devamı

DİĞER FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ