2012 Londra Olimpiyatları’ndan
5 madalyayla döndük. Londra 2012’yi kuşkusuz Türk kadın sporcuların başarılarıyla hatırlayacağız. Özellikle Aslı Çakır Alptekin ve Gamze Bulut’un koştukları efsane 1500 metre finali, Merve Aydın’ın 800 metreyi sakatlanmasına rağmen ağlayarak ve alkışlar içinde tamamlaması, kadın basketbol ve voleybol takımlarımızın azmi ve enerjisi olimpiyat ruhuyla kadın olmak arasında ne kadar güçlü bir bağ olduğunu gösterdi bize... Hepsine helal!
Bu olimpiyatlar vesilesiyle bir şeyi daha görmüş olduk...
Bir kentin olimpiyat organizasyonunun altından layıkıyla kalkmasının ne kadar güç olduğunu...
İstanbul, 2020 Olimpiyatları’nın ev sahipliği için aday.
Rakiplerimizden Tokyo, eskiden olsa tek geçilecek bir adaydı. Ama Japonlar da sıkıntılı...
Habire hükümet değişiyor. Kore bir yandan, Çin kompleksi bir yandan..
O kadar ‘pahalı’ konumladılar ki kendilerini, artık piyasada rekabet edemiyorlar.
Bir seçim yapılıyor; oy verenlerin oranı yüzde 40’larda...
Çünkü Japonlar bir şeylerin seçimle değişebileceğine inanmıyor artık. 1900’lerin ortasına gelirken atom bombasıyla tanışıp akabinde dünya devi olmayı başarmış bir ülke için ne büyük depresyon...

Umutsuz olmak istemem ama...
Konuyu bağlayacak olursak; Tokyo görünüşte ‘inişte’. Trafikse, ağababası orada var. Ama öyle bir toplu taşıma var ki, bizim Kadıköy-Kartal metro hattı gözyaşları içinde kalır. Japonların Londra’da aldığı madalyalara bakıyoruz... Sadece altınlarla değil; gümüşlerle, bronzlarla da bize nal toplatıyorlar.
Türkiye ne yazık ki bir spor ülkesi değil. İstanbul bir spor kenti değil.
Öte yandan, böyle bir Tokyo yakalamak da kolay değil. Bize krizler teğet geçerken, ekonomi ‘şahane’yken, içinde bulunduğumuz bölgenin ‘yükselen’ değeriyken... ‘İleri demokrasi’yi yaşarken... Çok şanslıyız, değil mi?
Üçüncü aday Madrid’i şimdilik hesaba katmıyorum...
Memleketimin 2020’deki haline dair umutsuz olmak istemem ama profesyonel ekipler dışında 70 bin İngiliz gönüllünün çalıştığı Londra 2012 Olimpiyatları organizasyonunun kapanışını izlediniz mi?
Sahneye çıkan Madness, Spice Girls, George Michael, The Who, Pink Floyd gibi İngiliz müzik markalarını, top modelleri, diğer atraksiyonları?
Açılışı izlediniz mi? Açılışla kapanış arasında olanları?
Sizce 2020’de İstanbul ev sahipliği yapacak olursa, olimpiyatta kimler sahne alır, kültür/sanat markaları olarak açılışta, kapanışta?
Tarkan? Anadolu Ateşi? Kılıç kalkan ekibi? Mehter takımı? Mevleviler? Ahmet Özhan? TSM korosu? Orhan Pamuk? Ajda Pekkan? Özge Ulusoy? Ayna? Sertab Erener? Kubat? Cem Yılmaz? Nuri Bilge Ceylan?
Kaç madalya alırız İstanbul’da?
Sporculuktan gelme başbakanı olan ülkenin bir spor politikası olmaması ne tuhaf...
Bunca uygarlığın beşiği bir ülkenin, kültürüne, sanatına karşı hoyratlığı ne acı...
Diğer bir deyişle; Türkçe Olimpiyatları neyimize yetmiyor?

Haberin Devamı

UÇAN KUŞ VE MAGA-ZiHiN

Haberin Devamı

* Uçan Kuş, spor/magazinin mucitlerinden ve Şansal Büyüka öğrencisi Can Tanrıyar’ın projesi, oğlu Oğulcan Tanrıyar’ın yönettiği internet haber sitesi ve Kanaltürk’te yayınlanan TV programının adıdır.
* Uçan Kuş, sunucu olarak habercilikten gelen Özge Özsağman’la yola çıkmış fakat programın izlenirliğinde sıkıntı olunca yerine Begüm Sürek Coşarer’i almıştır.
* Begüm Sürek Coşarer’le birlikte sabit yorumcu olarak “Ne diyorsak o” diyen Twitter doktoru Erol Köse de Uçan Kuş’ta, ekranlardadır.
* Programın yeni sunucusu Begüm Hanım radyo-televizyon mezunudur, daha önce Cine 5’te ‘Aksiyon Fırtınası’ adlı programı sunmuştur. Güzeldir, kültürlüdür; ayrıca belki bilmiyorsunuz aslen çok iyi bir solisttir. 2000 senesinde kendisi, lisesini temsilen müzik yarışmasında ‘En İyi Kız Solist’ seçildiğinden beri farkındayızdır... Sanki biraz fazladır programa...
* Özge Özsağman habercilikle magazinin arasında sıkışmak nasıl bir şey, bizzat yaşamıştır; o da madalyonun diğer yüzüdür.
* Uçan Kuş enteresan bir magazin programıdır. Aynı anda “Hülya Avşar güzel mi?”, “Özge Ulusoy fotojenik mi?”, “İvana Sert balon mu?”, “Arakan müslümanlarının trajedisi” gibi konulardan söz edebilmekte; 3G’yle hastane odalarından ve konserlerden canlı yayın yapabilmektedir.
* Maga-zihinler dilerim hepinize...

Haberin Devamı