Sosyal medyada yer alan bilgi kirliliği, doğru doktor seçimini zorlaştırıyor. Özellikle burun ameliyatları konusunda paylaşılan ‘öncesi’ ve ‘sonrası’ fotoğrafları, hastaların kafasını karıştırıyor

Dünya genelinde en sık uygulanan estetik müdahalelerden biri olan burun operasyonları, artık muayenehanelerde bile yapılıyor. Ancak olası risklere karşı ameliyatların donanımlı bir hastanede, anestezi ekibi eşliğinde uygulanmasında fayda var. Üstelik Sağlık Bakanlığı’nın bu konudaki düzenlemeleri gayet açık.

DOKTORUNUZU SOSYAL MEDYADAN SEÇMEYİN

KBB ve Ağız-Yüz-Çene Cerrahisi Uzmanı, Avrupa Yüz Plastik Cerrahi Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fazıl Apaydın, burun operasyonları geçirmek isteyenlerin izlemeleri gereken yolları anlattı.

Haberin Devamı

İnsanların burunla ilgili sorunları nedeniyle başvuracakları uzman konusunda kafaları karışık. Bir kısmı KBB hekimini, bir kısmı da estetik cerrahı tercih ediyor. Bu işin doğrusu var mı?

Burun plastik veya estetik cerrahisi, Türkiye’de ve dünyada uzun süreden beri hem KBB uzmanları, hem de plastik cerrahlar tarafından yapılıyor. Rinoplasti ameliyatı, yüzdeki en zor estetik girişimlerin başında geliyor. Ustalaşmak için bu operasyonları iyi hocalardan öğrenmek, sık uygulamak ve yıllar süren deneyim gerekiyor. Rinoplastiyi öğrendiğimiz hocalarımızın çok eski bir lafı vardır: ‘İyi bir rinoplasti cerrahı olmak için en az 15 yıllık deneyim gerekir.’

Ancak her KBB uzmanının ve plastik cerrahın rinoplasti ameliyatı yapması şart değildir. Çünkü her iki dalın çok geniş ve farklı alt dalları vardır. Örneğin KBB uzmanlık alanının yüz plastik cerrahisinin yanı sıra otoloji (kulak), rinoloji (burun ve sinüsler), baş-boyun kanser cerrahisi, çocuk KBB, odyoloji, denge ve ses bozuklukları gibi alt dalları bulunuyor.

Bir burun ameliyatına karar vermenin belli kuralları var mı?

Burun ameliyatına karar vermenin kuralları aslında yoktur. Çünkü burun tıkanıklığı ve şekli bozukluğu olan ama buna rağmen mutlu yaşayan birçok insan var. Basit bir kemeri olan hastayla eğri, kemerli ve burun tıkanıklığı olan hasta için farklı kurallar söz konusudur.

Doğru doktoru bulmanın yolları nelerdir? Bu alanda bilgisi olmayan bir hasta, kime başvurması gerektiğini nasıl bilmeli?

Bu, tüm dünyada tartışılan, yanıtı zor ve herkese göre değişebilen bir soru. Rinoplasti ameliyatını uzun yıllardır belli bir sıklıkta yapan, deneyimli, ulusal ve uluslararası toplantılara katılarak kendini geliştirmeyi sürdüren ve buna bağlı olarak tekniğini değiştiren, deneyimlerini meslektaşlarıyla paylaşabilen, meslek kuruluşlarına üye olan, etik kurallara ve hekimlik mesleğinin onuruna sahip çıkan doktorların tercih edilmesinde fayda var.

Haberin Devamı

Sadece sosyal medyadaki bilgilere göre doktor seçen çok sayıda hasta var. Ne yazık ki, internet ortamında ve sosyal medya çevrelerinde yer alan bilgi kirliliği doğru doktor seçimini zorlaştırıyor. Türkiye’de bir hekimin reklam yapması yasaktır. Hastasıyla fotoğraf çektirip, sosyal medyadan paylaşması ve ‘öncesi’ ile ‘sonrası’nı göstermesi de mevcut kurallara göre yasak. Bazı abartılı veya gerçek dışı paylaşımların hastaları seçim yapmakta zorladığını söyleyebilirim.

Ameliyatlar hangi ortamda ve şartlarda yapılmalı?

Ameliyatlar tam teşekküllü ve iyi donanımlı bir merkezde yapılmalı. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın düzenlemeleri çok nettir. Doktor muayenehanelerinde rinoplasti ameliyatı yapılmamalı çünkü son yıllarda genel anestezi altında uygulanıyor. Lokal veya damardan rahatlatmalı lokal anestezi altında bu ameliyatı tercih eden cerrahlar olsa bile, bunlarda ortaya çıkabilen nabzın hızlı artması ve tansiyon yükselmesi gibi durumlar için iyi bir anestezi ekibi gerekiyor.

Haberin Devamı

Operasyonda her iki hekimin de bulunması şart mı?

Bu çok güzel bir soru. Yanıtı kesinlikle hayır, şart değil. Birbirleriyle çok iyi anlaşan plastik cerrah ve KBB uzmanlarının aynı anda hastayı ameliyat etmesinde tabii ki bir sakınca yok ama bunu eski bir anlayış olarak görmekteyiz. Çünkü modern rinoplasti anlayışında, burnun içi ve dışı bir bütündür. Bu nedenle iyi bir rinoplasti cerrahı hem nefes alma hem de estetik sorunları birlikte çözebilir.