YÜZ ŞEKİLLENDİRMEDE ‘NOKTA’ ATIŞLARI

YÜZ ŞEKİLLENDİRMEDE ‘NOKTA’ ATIŞLARI

Dünyaca ünlü Brezilyalı plastik cerrah Dr. Mauricio de Maio, 2010 yılında, estetik tıp alanında yeni bir konsept olan sekiz noktada yüz germeyi hayata geçirdi. Cerrahi yüz germeye alternatif olan yöntem, bir dizi basit ama etkili enjeksiyon şablonundan oluşuyor. Tekniği geliştirip, MD Codes’u keşfeden ve böylece dünya literatürüne giren de Maio, geçtiğimiz günlerde Türk doktorlarla buluştu.

“Bütün yüzü deşifre ederek, ifadeyi değiştiren 60’tan fazla nokta olduğunu buldum. Buralara küçük bir dokunuş yaptığınızda, yüzün tüm ifadesini yeniden tasarlayabiliyorsunuz” şeklinde konuşan plastik cerrahla, Milliyet CADDE okurları için bir söyleşi yaptık. İşte sohbetimizden öne çıkan satırbaşları:

Haberin Devamı

- İki çeşit yaşlanma var; biri genetik, diğeri çevresel. Mesela ince dudaklar, geriye çekilmiş bir çene, düşük kaşlar, güzellik algısı bakımından tercih edilmeyen şeyler. Bu nitelikler haritalanabiliyor ve bize bu insanın ileride ne şekilde ve nasıl yaşlanacağına dair bir fikir veriyor. Genetik olarak ince bir deriye, mavi gözlere ve kuru cilde sahip olan insanların çevresel kaynaklı yaşlanma olasılıkları daha yüksektir. Asyalılar’ın yaşlanmaya karşı daha dayanıklı olduğunu görüyoruz. Ruslar’ınsa çok güzel bir kemik yapısı var.

- Estetik enjeksiyonlar, gözlerin etrafındaki kırışıklıklar gibi, tekil sorunlu bölgelerin tedavisinde kullanılır. Ancak bu yaklaşım, yüzün bir tarafını tedavi ederken, diğer tarafın görünümünü hesaba katmaz. MD Codes, genel olarak yüzün ifadesiyle ilgilenir. Yüzü; yanak, çene ve dudaklar gibi sekiz ana bölgeye ayırır. Belirli enjeksiyon noktalarına küçük bir dokunuşla, yüz mimarisinin oluşturulmasını sağlar.

- Daha dinç bir görüntü ve sert yüz hatlarını yumuşatmak isteyen 25-35 yaş arası kişilere önerilr. Eğer aynaya baktığınızda, öyle olmadığınız halde, yorgun ya da sinirli bir ifade görüyorsanız, bir uzman görüşü alabilirsiniz.

- MD Codes ya da cerrahi operasyon iki şeye bağlıdır. Birincisi, bu işe ne kadar erken başladığınla ve ikincisi, de kişinin ne beklediğinle ilgili. Erken yaşta başlanırsa, yüzdeki sarkıklık ve göz altı torbaları kontrol edilebilir, cerrahi operasyona ihtiyaç duyulmaz. Ama eğer kişinin cildi sarkmı, göz altı torbaları çok büyükse ve bu durumu kontrol altına alamıyorsak o zaman cerrahi kaçınılmazdır.

Haberin Devamı

- Sigara içmek, stres ve hızlı bir metabolizmaya sahip olmak, tekniğin kalıcılığını olumsuz etkileyen faktörler arasında. Etkisi, kişiye ve yaşa bağlı. Aynı genlere sahip olan anne, kız ve büyükanneye uygulanan MD Codes’un kalıcılık süresi farklı olacaktır. Botoks’tan çok daha uzun süren bir etkisi var ancak eğer erken yaşta başlanırsa 1.5-2 sene etkisini sürdürüyor. Fakat, büyükanneyi ele alacak olursak, sonuçların devamlılığını sağlayabilmek için ziyaretleri çok daha kısa aralıklarla yapmalı.

- Diğer taraftan uygulamanın etkileri kaybolmaya başladığında, yüzün her noktasında aynı anda kaybolmuyor. Bazı alanlarda etkiler diğer alanlara göre daha kısa oluyor. 30 yaşında genç birini örnek alalım... Bir çene yaratıyoruz, gözyaşı çukurunu yapıyoruz. Gözyaşı çukuruna olan dokunuşların çok daha sık yenilenmesi gerekirken çeneye yapılan dokunuşun sonucunun üç yılın üzerinde kalıcı olabildiğini görebiliyoruz.

Haberin Devamı

YÜZ ŞEKİLLENDİRMEDE ‘NOKTA’ ATIŞLARI- Uygulamaya en çok Latin Amerika ve Orta Doğu insanları ilgi gösteriyor. Allergan’ın dünya genelinde yaptığı güzellik algısı araştırmasında; Orta Doğu’da güzelliğin güç olarak algılandığı, Latin ülkelerinde güzel görünmenin son derece önemli olduğu ve Asyalıların estetik dokunuşlar yaptırmaya meyilli olduğu ortaya çıktı. En sondaysa Avrupa var!

- Dünya genelinde yüzlerine küçük dokunuşlar yaptıran erkekler, yüzde 10 civarında. Türkiye’de bunun yüzde 5 olduğunu öğrendim. Asya’da neredeyse hiç yok. Brezilya’daysa bu oran, yüzde 30-40 civarında. Erkekler için cerrahi yöntemler hâlâ büyük bir tabu.