Cadde Türkiye'den UNESCO Dünya Mirası listesine 23 aday

Türkiye'den UNESCO Dünya Mirası listesine 23 aday

22.04.2009 - 13:19 | Son Güncellenme:

.

Türkiyeden UNESCO Dünya Mirası listesine 23 aday

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde 18 alanla yer alan Türkiye, listeye bu yıl Aphrodisias, Sagalassos ile Perge Antik Kenti, Çatalhöyük Neolitik Kenti ve Antik Likya Uygarlığı Kentleri olmak üzere 5 alanını daha ekledi. Böylece Türkiye’nin Dünya Mirası Geçici Eserler Listesinde sahip olduğu eser sayısı 23’e çıktı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde 18 alanla yer alan Türkiye, listeye bu yıl 5 alanını daha ekledi. Dünya Mirası Geçici Listesine eklenen 5 alandan, Aphrodisias Antik Kenti Aydın’da, Sagalassos Antik Kenti Burdur’da, Çatalhöyük Neolitik Kenti Konya’da, Perge Antik Kenti Antalya’da ve Antik Likya Uygarlığı Kentleri Antalya ve Muğla il sınırları içersinde yer alıyor. Böylece Türkiye’nin Dünya Mirası Geçici Eserler Listesinde sahip olduğu eser sayısı 23’e çıkmış oldu.

UNESCO, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme kapsamında, insanlığın ortak mirasının belirlenmesi için Dünya Miras Listesi çalışmaları yürütüyor. Çalışmalar çerçevesinde, Dünya Miras Listesi ve Dünya Miras Geçici Listesi olmak üzere iki liste oluşturuluyor. Türkiye’den Göreme Milli Parkı ve Kapadokya Kaya Yerleşimleri, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, İstanbul’un Tarih Alanları, Hattuşa Hitit Başkenti, Nemrut Dağı, Hierapolis-Pamukkale, Xanthos-Letoon Safranbolu Şehri, Truva Arkeolojik Kenti olmak üzere 9 adet kültür varlığı Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Dünya Miras Listesinde yer alabilmek için ise, öncelikle Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kabul edilmek gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başvurusunun kabul edilmesiyle, 2009’da Aphrodisias, Sagalassos ile Perge Antik Kenti, Çatalhöyük Neolitik Kenti ve Antik Likya Uygarlığı Kentleri olmak üzere 5 alan daha UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenmiş bulunuyor. Bakanlık, bu alanların Dünya Miras Listesine alınmasıyla ilgili uluslararası yükümlülükler kapsamında yönetim planlarının hazırlanması çalışmaları da sürdürüyor.

İşte Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde bulunan 23 kültür varlığı alanları:
Alahan Manastırı, Alanya Kalesi ve Tersanesi, Bursa ve Cumalıkızık Osmanlı Kentsel ve Kırsal Yerleşimleri, Edirne Selimiye Cami, Efes, Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri, İshakpaşa Sarayı, Karain Mağarası, Konya Selçuklu Başkenti, Mardin Eski Kent Merkezi, Selçuk Kervansarayları Denizli-Doğubeyazıt Güzergahı, St.Nicholas Kilisesi, St.Paul Kilisesi, St.Paul Kuyusu ve Çevresi, Sümela Manastırı, Diyarbakır Kalesi ve Surları, Ahlat Eski Yerleşimi ve Mezar Taşları, Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı, Kekova, Afrodisias Antik Kenti, Perge Antik Kenti, Sagalassos Antik Kenti, Çatalhöyük Neolitik Kenti, Antik Likya Uygarlığı Kentleri.ö