Vedat Milor

Vedat Milor

Tüm Yazıları

Alaçatı'da iki gün kaldığım İncirli Evi'ni çok sevdim. Otelin güzel kahvaltısından sonra akşama kadar yemek yememeniz mümkün. Ama acıkırsanız; değişik tavsiyelerim var...

ALAÇATI’DA 24 SAAT

Alaçatı’daki İncirli Evi’nde mutlaka kahvaltı edin. Özellikle de Osman Bey’in elleriyle yaptığı reçelleri deneyin...

En çok kendi evimde rahat ettiğim için otellerde kalmayı sevmem ama Alaçatı’da şansım hep yaver gitti. Son yedi senede dört farklı butik otelde kaldım ve kendimi hiçbir zaman otelde kalır gibi hissetmedim. Bunda en büyük payı olanlar tabii ki otelin işletmecileri. Bu kez iki gün kaldığım İncirli Evi’ni de çok sevdim.
Sabahat Hanım ve Osman Bey
misafirlerine aile fertleri gibi davranan muhterem, görmüş geçirmiş bir çift. Ortam çok huzurlu.

KAHVALTIYLA BAŞLAYIN
Kahvaltıya da önem veriyorlar.
Oda fiyatına dahil diye önünüze fabrikasyon ürünler koymuyorlar. Mutlaka tadına bakılması gereken reçeller var. Osman Bey’in üşenmeden, tek tek minik yapraklarını ayıklayarak yaptığı, karabaş otu ya da yabani lavanta reçeli.
Tatlı değil, çok boyutlu bir lezzet. Sakın kaçırmayın!

EGE’DE HAMBURGER...
Güzel bir kahvaltıdan sonra
akşama kadar yemek yememeniz
mümkün. Ama acıkırsanız; değişik bir tavsiyem var: Hamburger.
Senede herhalde üç-dördü geçmez hamburger yediğim, o yüzden en iyisini seçmeye çalışıyorum.
Recep ve Sevtap çifti lokantacı değiller. Öte yandan oğulları aşcılık okumuş ve on senedir Avustralya’da. Oğlunun yaptığı hamburger, Melbourne’un en iyi ikinci burger’ı seçilmis. Ama bu burger’da kullanılan David Blackmore’un Wagyu sığırı bizde yok tabii ki.
Oğullarından esinlenen anne-baba da olabileceği ölçüde malzeme
seçimine özen göstermiş.

ETLER BALIKESİR’DEN GELİYOR
Et Balıkesir’den, ekmek özel yaptırılıyor ve gerçek burger ekmeği, barbekü sosu ve mayonez günlük hazırlanıyor, isteyen burger’ına İstanbul’dan getirilen domuz bacon’ı, isteyen de dana
bacon’ı eklettirebiliyor.
Benim şahsen Alaçatı’da burger
yemeye niyetim yoktu ama hiçbir ricasına hayır diyemediğim Evrim’in zorlamasıyla “Ancak bir lokma alırım” diye denedim ve yarısını bitirdim, diğer
yarısını da eşim önümden kaçırdı.
Burger dükkanının adı bir garip. Avustralya’daki oğullarının dükkanının adını vermişler: Dude Food Man!
Burger yemek istemedim çünkü
o akşam özel bir yemek yiyeceğimi biliyordum. Hangi lokantada mı? Haftaya anlatacağım ve bir gün önce akşam
yemeğini yediğim Alancha’da. Ama Alancha’nın ve Kemal Demirasal’ın
pişirdiği yemek değil.

SIRADA DENİZ LEVREĞİ
Arkadaşım Metin Ar’ın dostları için yaptığı yemek... Yaptığı diyorum çünkü Metin çok çok iyi bir reggiano peyniri ve tatlı dahil 6 öğünlük bir ziyafet çekti yakın çevresine. Mekan olarak da Alaçatı’nın tepesinde, kartal inine benzeyen Alancha’yi seçti. 11 Temmuz akşamı Alancha’nın barının etrafında sadece Metin’in aile ve arkadaşları değil, profesyonel şeflerin de olmasını isterdim. İsterdim çünkü kendi düzeylerini profesyonel olmayan bir gastronomi tutkunu ile kıyaslayıp; bir-iki şey öğrenebilirlerdi.
Ben dört öğün arasında özellikle
iki tanesini çok başarılı buldum. Biri giriş yemeği olan avokado ezmesi. Martini
kadehinde trüf ve badem yağı, balık
yumurtası ve brioche ile sunuluyor.
Diğeri ise son öğün olan deniz levreği. Nasıl yapıldığını sordum Metin’e.
Zeytinyağı, kuru kayısı, cam fıstığı ve hardalla bir sos yapıyor. Sosu fırın tepsisinin altına yerleştiriyor ve üzerine derisi soyulmamış levrek filetolarını yerleştiriyor. 240 derece olacak fırın ve balığın kalınlığına göre pişme süresi ayarlanıyor. Her santim için dört dakika.
Aynı zamanda kabuğu soyulmuş domatesler haşlanıyor ve balık piştikten sonra beş dakika dinlendirilirken sosu alınıp, domateslerle harmanlanıyor. Filetoların derisi yüzülüyor ve harmanlanmış sos, birkaç damla soya ekleyip, üzerine dökülüyor. Yanına da diri bırakılmış bebek kabaklar garni olarak ekleniyor.
Bu balığın yanında Manisa’daki yeni bir üreticinin çiçeksi kokulu 2012 Bornova Misketi’ni içtik. Ben şarabı sevdim ama asiditesini biraz düşük buldum. Fıçıdan tattığım 2013 daha başarılı. Merakla bekliyorum şişelenmesini. Yazın evimde de ülkemizin hantal buldugum Chardonnay’leri yerine Bornova Misketi ve Sultaniye gibi diri ve canlı şarapları içiyorum.

FİNAL DONDURMAYLA
Yemekten sonra gece saat bir gibi damağımda iz bırakan sakızlı dondurma tattım. Rumeli dondurmacısı anladığım kadarıyla Çeşme kaynaklı ve bu sene Alaçatı’ya gelmiş. Yaz gecesi için ideal.
Yazın ada’yi birakip Alacatı’ya biraz isteksiz gittim ama değdi doğrusu.