Vedat Milor

Vedat Milor

Tüm Yazıları

BODRUM’DAKi KÜBA’DA YEMEK iKiNCi PLANDA KALMIYOR



Belli bir saatten sonra bara dönüşen Küba’nın yemeğe özel önem vermek için çok nedeni yok. Ama Bodrum’daki Küba mutfak işini ciddiye alıyor

Ülkemizde çok şey gibi birçok lokantanın da kalitesi giderek bozuluyor. Ama lokantacı uyanık. Özellikle de pahalı lokantalar. Kaliteye önem vereceklerine parayı özel tanıtıma ve reklama yatırıyorlar.
En garanti yollardan biri lokantalarına ünlüleri çekmek. Filanca gazetenin falanca ekinde oraya gelen ünlülerle ilgili bir yazı çıkınca iş halloluyor.
Kimin haddine o lokantanın kalitesinden, daha doğrusu yemeklerin kalitesizliğinden yakınmak?
Bir de tabii özel günler ve özel misafirler durumu var. Diyelim lokantaya bir yemek yazarı geliyor. Ya da ‘gurme’ derneklerden biri yemek düzenliyor.
Onlara özel yemek çıkarırsın, sonra da yan gelip yatarsın. Peki “Sen bu konuda ne yapıyorsun?” diye sormak hakkınız tabii.

Haberin Devamı

Habersiz çekime izin vermiyorlar
Televizyon çekimlerinde şansımı denedim ama olmadı. Yani habersiz çekimlere gitmeyi denedim. Örneğin kendisinin Osmanlı Mutfağı olduğunu iddia eden bir lokantaya ve adı sanı yurt dışından gelen özel misafirleri özel yemekler pişirerek yabancı ellerde kendisinden bahsettirmeyi başarmış bir lokantaya habersiz çekime gittim.
İzin vermiyorlar tabii.
Acaba “Takke düşer kel görünür” diye mi, korkuyorlar?
Her neyse.
Ziyaret edeceğim lokantalara hep arkadaşlar yapıyor rezervasyonu.
Ya da şıp diye damlamaya çalışıyorum. Yüzümü tanısalar bile en fazla yapacakları biraz fazla ilgi göstermek.
Öte yandan içgüdü ve sezgilerime güveniyorum. Okuyucularıma tavsiye ettiğim lokantaların tutarlılığına yani benim önüme gelen yemeklerin aynısının sizlerin de önünüze geleceğine inanıyorum. Sizlerden bunu teyit edici mesajlar gelince de çocuklar gibi seviniyorum.
Örneğin Bodrum’daki Küba.
Doğrusunu isterseniz Küba’nın yemeğe özel önem vermek için çok nedeni yok.
Belli bir saatten sonra diskoya dönüyor ve muhakkak ki asıl kazanç içki satışında.
Genel kural olarak bu tip bir yerde yemek ikinci planda kalır.
Ama Küba mutlu bir istisna.
Dahası da var.
Yazımın ilk cümlesinde dediğim gibi birçok ünlü yer kalitesini bozarken Küba aynı titizlikle mutfak işini ciddiye alıyor.
Hatta daha bile ileri gidiyor.
Örneğin son ziyaretimde tadına baktığım süzme yoğurtlu deniz börülce. Ege mutfağının özü sanki. Taze ve diri börülce. Süzme yoğurt da hazır satın alınan cinsten değil.

Haberin Devamı

Hem yaratıcı hem lezzetli
Yaprak ciğeri neredeyse korkarak ısmarlıyorum. Eski güzel hatıraların bozulmasını istemiyorum.
Korku yersiz. Edirne dışında en körpe ve sinirsiz dana yaprak ciğeri tadabileceğiniz yer burası ülkemizde.
Bir kalamar çekiyor canım.
Ülkemizdeki en kötü deniz ürünlerinin başında kalamar. İthal ve dondurulmuş kalamarların tadı lastik ya da kauçuk gibi.
Gerçekten yerli kalamar bu.
Üstelik taze.
Üstelik çok başarılı ve ilginç pişirilmiş. Kalamarın en çok sevdiğim kısmı tava. Geri kalanı ızgara. Birincisi çıtır, ikincisi sulu. Kalamarı taze ve aşırı pişirmeden diri bıraktıkları bir pazı kavurmanın üstüne yerleştirmişler. Bir de balsamik sirkesinden enfüzyon. O da lezzeti bastırmadan gerekli asiditeyi sağlıyor.
Bravo.
Risotto için de ikinci kez bravo.
Risotto silindir şeklinde. Kabuğu çıtır parmesan peyniri. İçinde yöreye özgü körek mantarı ve kurutulmuş porcini mantarı var. Mantar bol. Risotto güzel pişmiş (Ben azıcık daha al dente tercih ederim). Hem yaratıcı hem lezzetli bir yemek.
Roka salatası istiyorum ve rica ediyorum: Fazla ince kesmeyin.
Bu ricayı hep yaparım ama nedense bildiklerini okurlar. Tam istediğim gibi geliyor salata. Kalın kesilmiş ve domatessiz. Sadece halka şeklinde beyaz soğan dilimleri ile. Sos olarak da zeytinyağı ve nar ekşisi. Domates koyun desem domatesin suyu dengesi mükemmel olan vinegret ile karışacak ve lezzeti bozacak.
Her şey mükemmel mi?
Yaprak sarmanın yaprakları biraz damarlı ve kalın. Kabak çiçeği dolma da sabah hazırlanmamış gibi. Sanki iki gün beklemiş dolapta.
Belki böylesi daha iyi.
Daha iyi çünkü seneye tekrar ziyaret etmek için bir gerekçem var.
Bakalım çok sey geriye giderken Küba’nın ileri gitmekte olduğunu tescil edebilecek miyim?


DEĞERLENDİRME: * * * * (4.0)