Vedat Milor

Vedat Milor

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Özel bir tabakta servis edilen ev yapımı Oden ve Soba, bizdeki erişteyi hatırlatıyor. Çeşitli soslarla sunulan bu makarnalar sıcak ya da soğuk yenebiliyor

Bizde gözünüzün önünde köylü hanımların açtığı erişte gibi Japonya’da da makarna ev yapımı. Soba ve Oden Japonların önde gelen iki makarnası.
Soba kepekli sert buğdaydan ve ince açılıyor. Udon ise kepeği alınmış sert un ve daha kalın. Ben her ikisini de hem sıcak hem soğuk denedim. Soğuk olanı daha hoşuma gitti.
Özel bir tabakta ve hasır üstünde geliyor bu makarnalar önünüze. Yanında da çesitli soslar var. Bu soslara bulayıp yemek mümkün.
Bazen de kendi sosuyla ısmarlayabiliyorsunuz. Genellikle yeşillikler, taze soğan, tempura yani kızartılmış sebze ve karidesten oluyor bu soslar. Bazen de çiğ yumurta kırıyorlar. Gerçek köy yumurtası. Onu da bulamaç gibi makarnanın üzerine yayıp yemenin keyfi başka.
Ben soba makarnasını Tokyo’da Kobikicho Yumidukaya adlı üç masalık minik lokantada denedim. Udon makarnasını ise Kyoto’da Omen adlı, New York’ta da şubesi olan lokantada. Kinkuku-Ju Tapınağına çok yakın. Bu adları verirseniz otel görevliniz sizin için rezervasyonları yapar. İkisi de ucuz.
Az daha unutuyordum: İşin raconu, bu makarnaları yerken ağzınızı iyice höpürdetmek. Aksi takdirde kabalık etmiş, yemeği beğenmemiş sayılıyorsunuz!

JAPON iŞi MAKARNA