Vedat Milor

Vedat Milor

Tüm Yazıları

Berkeley, Kaliforniya’daki Chez Panisse’in yılbaşı için hazırladıkları menüyü öğrenince; ağzımın suları akmaya başladı... Bakalım siz ne düşüneceksiniz...

KALiFORNİYA’DA YILBAŞI YEMEĞİ

Bu sene eşimle yılbaşını Berkeley, Kaliforniya’daki Chez Panisse lokantasında kutladık. Alice Waters’ın sahibi olduğu bu lokanta, sadece Amerika’da değil; tüm dünyada efsaneleşmiş durumda.
Michelin, buraya yıldız vermese de özellikle alt kata rezervasyon yaptırmak çok zor.
İki katlı sevimli bir ahşap ev olan Chez Panisse’in üst katı Café Chez Panisse. Burası basit ama lezzetli yemek yenen, özellikle pizza ve güveçte pişirdikleri deniz ürünlerini, keçi peyniri salatasını ve konfit ördek butunu sevdiğim bir yer. Bardakta sunulan şaraplar iyi seçilmiş.
Alt katta ise ciddi bir lokanta var. Her akşam farklı bir menü sunuluyor...

Ağzımın suyu aktı
Yılbaşı için hazırladıkları menüyü öğrenince; ağzımın suları akmaya başladı. Paine Çiftliği’nin minik güvercini, ana yemek olarak seçilmişti ve benim Amerika’da en beğendiğim et bu çiftliğin güvercinleri.
Bizim rezervasyonumuz 21.45’teydi. Tam zamanında geldik ve köşedeki bir masaya buyur edildik.
Lokantanın yöneticisi Fransız asıllı Noel, beni tanıyor. Kucaklaştık ve ona getirdiğim şarabı verdim. O gece için 1989 Mission Haut Brion seçmiştim.

Tadım hoşluğu sunuldu
Masamıza oturur oturmaz, güzel bir şampanyayla harika bir tadım hoşluğu sunuldu.
Yabani marul kalbi içinde minik bir deniz tarağı, crème fraiche (Fransız kaymağı diyelim) ve siyah havyar.
İlk öğün; kuzugöbeğiyle chanterelle yaban mantarları ve siyah trüflü börekti. Fransız usulü börek, feuillete. Yanında karışık salatayla sunuldu ve minik hindistan cevizi ve kakuleyle lezzetlendirilen mantar çektirme sosu çok iyiydi.
Bu giriş öğünüyle 2013 Chablis Puize tattık. Bildiğiniz Chardonnayler’e benzemeyen, meyvemsiliği geri planda, çelik gibi asidite ve topraksı mineralitesi güçlü olduğu için yaban mantarıyla uyum sağlayan bir şarap.

En lezzetli karides...
İkinci öğünde; Yarım Ay Körfezi’nin ‘spot prawn’ denen ünlü karides cinsi vardı. Bu, Amerika’nın en lezzetli karides cinsi ancak çok az çıkıyor ve Chez Panisse dışında hiçbir yerde görmüyorum artık. Karidesleri ikiye yararak, kabukları içinde mangalda pişirmişlerdi. Üzerinde de belli belirsiz bir limon vinegret ve çok ince kıyılmış nane ve frenk maydanozu... Bu öğünle de Fransa’nın soğuk Savoy bölgesinden bir şarap eşleştirildi: 2012 Dominique Belluard, Gringet.
Yörenin Altesse beyaz üzümünü biliyorum ama Gringet’yi ilk kez tattım. Burunda anason ve otsal aromalar aldığım, hiç meşe fıçı görmemiş olduğu için canlı ve diri kalmış bu şarap; aynı zamanda güçlü bir gövdeye sahipti ve karideslerin lezzetini bastırmadan daha belirgin hale getirdi.

Ambiyans çok güzel
Safranlı kuskus ve içinde kimyon olan bir ‘jus’ yani guvercinin kendi suyuyla sunulan ana yemek olağanüstüydü. Tam istediğim gibi orta-az pişirmişlerdi.
89 Mission Haut Brion da yoğunluğu yanında tanenleri epeyce yumuşamış ve son derece elegan olduğu için etin tadını bastırmadı.
Tatlı da çok iyiydi: Yumuşak meringue içinde çarkıfelek meyvesinin dondurması.
Yeni yıla girildiği anda tekrar güzel bir Fransız şampanyası sunuldu: Vergan, Elegance Grand Cru.
Chez Panisse’in ambiyansını çok seviyorum. Gece yarısına doğru canlı müzik dinlemek için üst kata çıktık. Alice Waters da orada oturuyordu...
Yanına gidip mutlu yıllar dilemek ve teşekkur etmek istedim ama etrafı birden 10 kişi tarafından sarılınca vazgeçtim.