Vedat Özdemiroğlu

Vedat Özdemiroğlu

vedatozdemiro@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bir bilimadamı, şizofreni tedavisini tümden değiştirecek bir buluşa imza atar. Medyada ‘Şizofreniye Çare Bulan Adam’ başlığıyla haber olur. Çalışmalarını tamamlamak isterken, rant peşindeki güç odaklarının engeline takılır. Hükümet de devreye girer ve duruma siyasal kamuflaj vermek için bilimadamı hapse atılır. Ve olaylar gelişir...
Çok heyecanlı, pek pahalı bir Hollywood filminin özeti gibi değil mi? Hele bir de başrolde Robert De Niro olursa! Ama film değil, gerçek bir hikaye bu. Ve günümüzde, bugün, güzide ülkemizde yaşanıyor.
Bilimadamı Prof. Dr. Tayfun Uzbay.
Tam açılımıyla Prof. Dr. Eczacı Kıdemli Albay Tayfun Uzbay.
Şizofreni tedavisinde dopamin hipotezini tamamen yıkan agmentin hipotezini ortaya koyuyor. O günden beri de başı dertten kurtulmuyor.
Şizofreni, sebebi beyindeki kimyasal değişimlerle açıklanan akıl hastalığı. Bu akıl hastalığında yıllardır en kuvvetli ve kabul gören hipotez, dopamin hipotezi. GATA Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İ. Tayfun Uzbay ve ekibi, yeni bir tedavi alternatifini geliştirip ortaya koyar: Agmentin hipotezi.
Ekip, alkol ve madde bağımlılığıyla şizofreni arasındaki ilişkinin nörobiyolojik temellerini araştırırken, beyinde de bulunan agmentin isimli kimyasalın deney hayvanlarında şizofreni belirtilerine neden olduğunu gözlemler. Üstelik agmentinle oluşan model, ilaç geliştirme çalışmalarında kullanılan standart modelden daha güçlüdür. (Bilgiler 10/7/2012 tarihli Aydınlık gazetesinden alınmıştır)
Deha sahibi olduğu için cezalandırılıp hapse atılan Prof. Uzbay ne diyor peki? Okuyalım:
“Bu çalışma milli kalsın, Türkiye’de kalsın, parayı ülkemiz kazansın, çok istedim. Bir yandan yabancı şirketler hem istediler, hem de rahatsız oldular, bir yandan da yerel pek çok dinamik devreye girdi. ‘Cemaatin ilaç firmalarına formülü vermezsen, onlarla birlik olmazsan işte böyle olur’ diyor kimi, bir diğeri diyor ki ‘Üsküdar Üniversitesi çağırmış, oraya geçseydin başına bunlar gelmezdi.’ Benimle hiç ilgisi olmayan bir dosya var ve o dosyada TC kimlik numaram yazıyor. Buna dayandırılarak ve ek hiçbir delil olmaksızın beni tutukladılar, inanamıyorum. Beni casuslukla, şantajla suçluyorlar. Patenti bizde olan buluşun değeri milyar dolarların çok üzerinde, ne için şantaj yapayım, ne için casusluk yapayım?”
İşte böyle diyor profesör. Yaz günü içinizi daraltmak istemezdim ama toprağımızın gerçeği bu: Dahiler, her zaman vasat saldırısına uğrar! Şizofreni hastaları için, Profesör Uzbay’a özgürlüğünü veriniz.