Cadde YAŞLILIK TIBBI GERiATRi - Yaş alırken bunları uygulayın

YAŞLILIK TIBBI GERiATRi - Yaş alırken bunları uygulayın

23.08.2013 - 19:30 | Son Güncellenme:

İleri yaşlarda fiziksel ve ruhsal sağlığınızı korumak için yapabileceğiniz bir çok şey var

YAŞLILIK TIBBI GERiATRi - Yaş alırken bunları uygulayın

1- Değişikliklerle baş etmeyi öğrenin: Yaşlandıkça pek çok değişim yaşarız. Çalışma hayatından emeklilik hayatına geçeriz. Çocuklarımız büyür ve evden ayrılır. Bedenimiz değişir. Dostlarımızı, hayat arkadaşlarımızı kaybedebiliriz. Sağlıklı kalabilmek için bu değişimlerle baş etmeyi öğrenmeliyiz. Şurası şüphe götürmez bir gerçek ki, ne kadar uzun yaşarsak o kadar fazla değişim geçireceğiz. Bu değişimlerle mücadele etmenin en iyi yolu, kaybettiklerimize üzülmek yerine sahip olduklarımız için şükretmektir.

2- Doktor takibinde kalın: 65 yaşından sonra hepimizin irili ufaklı kronik rahatsızlıkları, takip edilmesi gereken sağlık sorunları olacaktır. İleri yaşta gelişebilecek bu rahatsızlıkların tedavisi için mutlaka bir doktorun takibinde kalın. Düzenli aralıklarla, herhangi bir şikayetiniz olmasa da doktorunuzu ziyaret edin ve kontrolden geçin. Eğer birden fazla doktorunuz varsa bakımızı koordine eden hekiminizle diğer doktorların yeni önerilerini paylaşın. Muayenelerine giderken kullandığınız ilaçları yanınızda götürün. Muayeneye gitmeden önce doktorunuzla konuşmak istediğiniz konuları, son görüştüğünüzden bu yana gelişen şikayetlerinizi, aklınıza takılanları, sormak istediklerinizi not alın. Muayene sırasında bu notlardan faydalanabilirsiniz.

3- Koruyucu önlemler alın: İleride gelişebilecek sağlık sorunlarına erken tanı konulabilmesi için yaş-risk grubunuza önerilen tarama yöntemlerini kullanın. Özellikle grip aşınızı her yıl yaptırın. Eğer daha önce yaptırmadıysanız doktorunuzdan zatüre aşısı hakkında bilgi isteyin.

4- Sağlıklı beslenin: İleri yaşta dengesiz beslenme, yeterli kalori alamama, iştah azalması ve kilo kaybıyla ilgili sorunlar sık görülür. Eğer doktorunuz beslenmenizle ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorsa sizi bir beslenme uzmanına yönlendirebilir.

5- Su için: Yaşlanmayla beraber susuzluk hissi azalır ve bedenimiz sıvı kaybetse bile susuzluk hissetmeyebiliriz. Bu yüzden susamasak bile günde en az 8 bardak su içmeliyiz.

6- Bol lif tüketin: İleri yaşlarda sıkça kabızlık sık görülür. Kabızlığın en sık rastlanan nedenleri yetersiz sıvı ve lif tüketimi ile hareketsizliktir. Kronik rahatsızlıkların tedavisi için kullanılan pek çok ilaç da kabızlığa neden olabilir. Bağırsaklarınızın düzenli çalışması için bol lifli gıdalar tüketin.

7- Aktif kalın: Doktorunuzun onayıyla sağlık durumunuza uygun egzersiz yapmak hem beden hem de ruh sağlığınızı olumlu etkiler, enerji seviyenizi arttırır. Düzenli aktivite kaslarınızı güçlendirir, dengenizi korur ve düşme riskinizi azaltır.

8- Zihninizi aktif tutun: Beyni aktif tutmak zihinsel sorunlara karşı faydalıdır. Kitap okumak, bulmaca çözmek, yeni hobiler edinmek, elişi yapmak gibi egzersizlerin hafıza başta olmak üzere zihinsel fonksiyonları güçlendirdiği gözlenmiştir.

9- Sosyalleşin: Eski dostlarınızla görüşmek için bahaneler yaratın. Sadece kendi yaş grubunuzundan değil, her yaş grubundan arkadaşlar edinin. Bilimsel araştırmalar, genç insanlarla etkileşmenin yaşlıların enerji düzeylerini artırdığını ve zihinsel fonksiyonlarını güçlendirdiğini söylüyor.

Haberin Devamı

BiTTi