Yeliz Aras Çelikel

Yeliz Aras Çelikel

yeliz.aras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Gece dinleyicisi çılgın ve rahat’

Rıza Esendemir, Best FM’in eğlenceli isimlerinden biri... Yıllardır aynı radyoda istikrarlı bir şekilde dinleyicileriyle buluşuyor. Radyo dünyasındaki yeniliklere ayak uydurmayı ihmal etmiyor, programının genel formatını değiştirmese de mutlaka yeniliyor. Ekibiyle birlikte hazırladığı radyo şovuna birbirinden farklı karakterleri ekliyor. İki yıl önce yayın saatinin değişmesiyle gece yayınlarına geçen Esendemir, “Gece programı, esasında tam da bizim programın hamuruna uygunmuş, zaman geçtikçe ekip olarak bunu daha iyi anladık. Gece dinleyicisi çok daha rahat ve çılgın. Birlikte inanılmaz ilginç ve komik şeyler yaptık” diyor. İnsanları eğlendirmekten ziyade kendisi de eğlenebildiği için mutlu olduğunu söyleyen Esendemir’le radyoculuk hayatını ve yeni dönem projelerini konuşmak üzere bir araya geldik. Esendemir, internetten görüntülü olarak sevenlerine ulaştığı Arıza TV’yi de bizlere anlattı. Rıza Esendemir’i hafta içi her gün 22.00-01.00 saatleri arasında Best FM İstanbul 98.4 frekansından dinleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Programınız nasıl gidiyor?
Çok keyifli geçiyor. İnsanları eğlendirmekten ziyade kendim eğlenebildiğim ve keyif aldığım için çok mutluyum. Üç saat boyunca günün stresi, yorgunluğu, siniri hiçbir şeyi kalmıyor. Ekibimden de çok memnunum, her şey yolunda.

Programın içeriğinde farklılık oldu mu?
Programın formatı gereği sürekli yeni karakterler dahil oluyor. Ama bunun için ayrı bir çaba sarf etmiyoruz. Bizi yıllardır dinleyen takip eden dinleyicilerimiz bir bakmışız programın bir karakteri olmuş. Bu da bizi hem besleyen, hem de yenileyen bir durum. Üç saatte ne olup bitiyor ben bile farkında olamıyorum çoğu zaman...

Uzun zamandır aynı radyoda çalışıyorsunuz. Bu istikrarın püf noktası nedir?
Valla işin sırrı dinleyicide... Radyo dinleyicisi genel anlamda çok daha sadık oluyor. Bizim programın her yaş grubundan dinleyicisi var ve bunlar sadece bizim programın değil, radyonun da takipçileri. Yapılan diğer programlar da kaliteli olunca başka frekanslara kaymıyorlar. Bu iletişimimizi kaybetmediğimiz sürece daha uzun yıllar sürer bizim program.

Her gün aynı heyecanı yaşıyor musunuz?
Bu heyecan meselesi garip bir şey... 20 yıllık bir radyocu olarak ilk günkü heyecanı taşıyorum desem yalan olur. Yayında hiçbir zaman yapmacık sözler etmedim, ruh halim nasılsa öyle davrandım ama ekibin ve dinleyicilerin heyecanını stüdyoya girer girmez hissedebiliyorum ve sanırım onların heyecanı beni çok daha fazla tatmin ediyor.

Varsayalım mutsuzsunuz, keyfiniz yok, konuşmak dahi istemiyorsunuz, kendinizi nasıl motive ediyorsunuz?
Hiçbir zaman yayında mutlu, heyecanlı rolü oynamadım. Nasıl hissediyorsam ya da ne yaşamışsam o gün yayında onu yansıttım. Bunun çok daha sağlıklı bir etkileşim olduğunu düşünüyorum. Sevineceksek de, üzüleceksek de hep birlikte... Zaten program başladığında dertler de sıkıntılar da unutuluyor, dinleyiciden gizlemeye gerek yok. Paylaşmak en iyi motive yöntemi.

Gece programlarına iyice alıştınız, gece dinleyicisiyle aranız nasıl?
Gece programı esasında tam da bizim programın hamuruna uygunmuş, zaman geçtikçe bunu daha iyi anladık ekip olarak. Önceki yayın saatinin dinleyicisinden çok daha rahat ve çılgın gece dinleyicisi. Şu iki senede inanılmaz ilginç ve komik şeyler yaptık birlikte. Onlar bize, biz de onlara alıştık.

Arıza TV’yle dinleyicilerinize artık görüntülü de ulaşıyorsunuz, anlatır mısınız?
Arıza TV epey zamandır düşündüğümüz bir projeydi. Programda zaman zaman dinleyicilerimizle görüntülü konuşmayı denemiştik ama Arıza TV’nin hayata geçmesiyle çok daha keyif almaya başladık bu durumdan. Dinlenirken izlenmek başka bir duyguymuş.

Müzikle iç içe olduğunuzu ve birçok ünlü isme remix’ler yaptığınızı biliyoruz, var mı yeni projeler?
Bir yandan radyo programı bir yandan Arıza TV derken remix’le uğraşmaya zaman kalmıyor. Şu sıralar birkaç parça üzerinde çalışıyorum. Şimdi söylemeyeyim hangileri olduğunu malum remix piyasası aldı başını gidiyor.

Birçok radyocu kendi internet radyolarını kuruyor. Sizin böyle bir projeniz var mı?
Valla benim öyle bir düşüncem yok ama internet radyosu kurup evimden yayın yapmak güzel olabilir. Gerçi bizim Arıza TV sayesinde nereden ne zaman istersek yayın yapabiliyoruz. Yani sadece program vakti değil günün her an her saatinde mini canlı yayınlar başlatıyoruz. Bu daha heyecan verici oluyor.

Televizyonla ilgili hayalleriniz var mı?
Televizyonla ilgili bir hayalim yok artık, kendi internet televizyonumu kurdum. Bu çok daha ulaşılabilir ve eğlenceli ama büyük teklifler gelirse de ekip olara “Hayır” demeyiz.