Cadde YEŞiLKÖY’ÜN EGELiSi ELEOS

YEŞiLKÖY’ÜN EGELiSi ELEOS

02.05.2012 - 20:34 | Son Güncellenme:

Kendilerine biçtikleri tanım bu. Biraz Rum mutfağı, Ermeni esintisi, bolca Ege ruhu...

YEŞiLKÖY’ÜN EGELiSi ELEOS

Mavi-beyaz göz yormayan dekorasyon, işinin ehli garsonlar, yüreği geniş efendi işletmeciler ve farklı lezzetler. Karşınızda Yeşilköy’ün Egelisi Eleos

Haberin Devamı

Türkçe karşılığı merhamet demekmiş. İsmiyle müsemma derler ya, işte öyle. Yeşilköy’ün yenilerinden sayılırlar, bir de Beyoğlu’nda Tünel’e doğru bir şubeleri var.
Benim Yeşilköy tutkumu bilen bilir. Havasıyla, suyuyla, balıkçılarıyla, insanıyla yüreğimde her zaman farklı bir yeri var. Müdavim mekanım yıllardır Eski Ev tabii. Ona ihanet söz konusu değil ama Eleos’tan davet alınca kıramadım. Pişman olmadım.

Mezeler başarılıBurası çok şık bir lokanta. Balık ağırlıklı ama balık lokantası değil. Rum lokantası da değil. İkisinin karışımı demek daha doğru olur belki. Mönü deniz ağırlıklı ama Rum ve Ermeni mezeleri de baş köşede. Mevsimi değil diye topiklerini tadamadık, bir dahaki sefere artık. Tulumaki diye acılı-cevizli bir keçi peyniri sarması kondu tabağımıza önce. Ev yapımı turşuyu özellikle tavsiye ettiler. Kütür kütür, anne eli değmiş gibi. Levrek marine ve soslu uskumruları sınıfı geçer. İkram olarak her masaya servis edilen asma yaprağında hellim ve mantar ızgara son derece başarılı. Çirozları da gerçek çiroz. İstavritten değil uskumrudan yapmışlar, sirkeye de boğmamışlar.

Haberin Devamı

Doğallık yeterli olurMezeler bitti, sıra ara sıcaklara geldi. “Ondan da tadın, bundan da tadın” ısrarlarına karşı koyarak birkaç farklı tabakla yetinmeye karar verdik. Midyeli saganaki (hellimin akrabası bir Yunan peyniri) başarılıydı. Ancak domatesi biraz fazla kaçmış, midyelerin ve peynirin tadını almak zorlaşmış. Körili ahtapotta da aynı sorun. Köri o kadar baskın gelmiş ki ahtapot tadını alamıyor insan. Zeytinyağıyla terbiye etmekten başka bir işleme tabii tutulmamış ahtapot ızgarayı tercih ederim. Deniz tarağı, tazecikti. İyi ızgara yapılmış, dışı diri, içi sulu.

Sunum da güzel lezzet de Balık tercihini Aleks Bey’e (Karaköse) bıraktık. Mostraya ben de baktım. İri levrekler, çipuralar, dülgerler. İki kişinin yemesine imkan yok. Nereden baksanız iki kilo çeken bir lağosu gösterip
“Izgara yapalım” diye tutturmaz mı Aleks Bey.
Nasıl yiyeceksin koca balığı? Neyse yarısında anlaştık. Yanına da az tekir tava. Lağos bir parça yavan olmakla birlikte sunumuyla geçer not aldı. Alttan ısıtmalı bir mermer üzerinde servis ediyorlar. Sohbete dalıp balığı unutursanız soğumasın diye. Tekir tava da yağ çekmemişti, iyi geldi.

Haberin Devamı

Tatlılar bir başkaTatlılara özel bir önem veriyorlar Eleos’ta. Benim gibi tatlıyla pek arası olmayanları bile cezbedebilir ki; öyle oldu. Limon kabuğunda parfe, bana göre şekeri bir parça fazla kaçmasına rağmen ferahlatıcı bir tat. Çikolatalı sufleleri başarılı. Aynı şekilde sahanda yine altında ısıtmasıyla masaya getirilen sıcak helvaları da. İkram ettikleri buzlar içindeki meyve kovalarına ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Ev yapımı vişne likörüyle iyi gidiyor meyveler. Söz likörden açılmışken en başta söylemem gerekeni şimdi söyleyeyim. Eleos’ta masaya oturur oturmaz küçük shot bardaklarında limonçello ikram ediyorlar.
Uzolu. Tavsiye ederim...
Dekorasyonuyla (Egeli olarak haliyle mavi-beyaz ağırlıklı, son derece şirin), servisiyle, işini bilen garsonlarıyla, minik bahçesiyle, güleryüzlü ve samimi işletmecileriyle vasatın çok çok üzerinde bir restoran Eleos. Bugüne kadar denemediyseniz yolunuzu düşürün derim. Selametle...

Haberin Devamı

Kalite-fiyat dengesi iyi
Yeşilköy Eleos’un fiyatları kalitesi ve verdiği hizmete göre makul. Mezeler
4 TL’den başlıyor. En pahalı tabaklar, çiroz, levrek marine ve soslu uskumru. Ederi 10 TL. Deniz tarağı, adedi 5 TL. En pahalı tabaklarıysa kalamar ızgara/tava, körili ahtapot, saganaki ve karides güveç. 25 TL. Balıklar alış fiyatına göre değişiyor tabii. O gün tekirin porsiyonu 30 TL’ymiş mesela. Tatlı ve meyve kovasındansa para almıyorlar.

Manzara istiyorsanız Eleos Beyoğlu
Eleos’un mutfağı dışında manzarasıyla da özel bir yere sahip Beyoğlu şubesi eminim, Yeşilköy kadar güzeldir. Ben gitmedim, yorum yapamam ama hem giden dostlar hem de Yeşilköy’deki izlenimlerim bana bunu rahatça söyletiyor.

Adres: Ümraniye Mah. Yeşilbahçe Sk. No: 9, Yeşilköy Tel: 0 212 663 39 11/0 212 573 68 28 www.eleosrestaurant.com