YILDIZLARIN YENi ADRESi

Tabita, Yakup ve Habil Özden kardeşlerin Arnavutköy’de işlettiği Mira Restoran, kısa sürede ünlülerin uğrak yeri oldu. Sanat dünyasından isimlerin hafif yemekleri tercih ettiğini belirten Tabita Özden, “Mekanın keyifli bir enerjisi var. Misafirlerimizin bundan etkilendiğine inanıyoruz” diyor

Restoran açma fikri nasıl doğdu?
Üç kardeş kurduk Mira’yı. Üçümüzün ayrı ayrı şirketleri vardı. Rahmetli annem hep beraber çalışmamızı isterdi. Benim
12 senedir kozmetik şirketim vardı. Ağabeyimin reklam ajansı, kardeşimin araba kiralama firması vardı. Üçümüz de şirketlerimizi kapattık. Amacımız, bir arada olmak, güç birliği yapmaktı. Ayrı ayrı mücadele etmektense bir aile birliği olmaktı.

Ve mutfak, üç kardeşin ortak noktası mı oldu?
Kalabalık sofraların kurulduğu bir ailede büyüdüğümüz için biraz o kültürü yansıtsın, samimi bir ortam olsun, dostlarımız ve arkadaşlarımızla bir arada olabileceğimiz bir yer olsun istedik. Kardeşimin iki senelik bir restoran işletmesi tecrübesi vardı zaten.

Mira’nın konsepti nasıl oluştu?
Biz Kurtuluş’ta büyüdük. Klasik Türk mutfağı gibi değildi annemin mutfağı. Rumlar, Ermeniler yakın dostlarımızdı. Meze ve zeytinyağlı ağırlıklı, onların mutfağına yakındı. Annemin mutfağından esinlendiğimiz için ‘Ege Mutfağı’ diyebiliriz aslında. Akşam Ege Mutfağı, mezeler ve balık deniz mahsulleri ağırlıklı. Sabah ve öğle mönüsüyse dünya mutfağı.

Ege’den özel olarak getirdiğiniz ürünler var mı?
Ahtapot, sübye ve kalamar Bodrum’dan geliyor. Zeytinler, Ayvalık’tan. Onun dışında Arnavutköy semt pazarına gidip kendim seçiyorum. Deniz mahsulleri ve kuru gıdada Metro’yla anlaşmalıyız.

Mira’daki yemeklerin tarifleri kimden?
Annem Kurtuluş’ta komşularından, ben de annemden öğrendim. Zeytinyağlı yaprak sarması Ermeni usulüdür. Türk mutfağında dolmalar pirinç ağırlıklı. Ermeni mutfağında soğan. Bizde öyle yapıyoruz. Yoğurtlu semizotumuz favori. Kuru üzüm ve cevizle hazırlanıyor. Kuru domates salatası, humus, cacık, köpoğlu, sosyete mantısı, deniz börülcesi ve pilaki de annemden yadigardır.


Siz de burada yemek yapıyor musunuz?
Izgaraları ve ara sıcakları yapan bir aşçımız var. Mönümüz sabah kahvaltıyla başlıyor. Kahvaltı ve öğle yemeği için de ayrı bir aşçımız var. Ben sadece meze kısmını üstlendim.

Kısa sürede ünlülerin tercih ettiği adres olmanızın sırrı ne sizce?
Hafif bir şey yemeyi tercih ediyorlar. O yüzden antioksidan mönümüz çok tuttu. Meyve salatası ve karpuz-peynirden oluşuyor. Konseptimiz çok güzel oturdu. Bu sahil zincirindeki restoranlarda böyle bir seçenek yok. Bir kahve içmeye girip bir dostunuzla sohbet edebileceğiniz ortam bulmak kolay değil. Biz böyle bir açığı kapattık aslında.

Müşterilerin kendilerini rahat hissedebilmesi için mekan sahibine düşen nedir?
Arnavutköy’ün keyifli bir enerjisi var. Mekanın enerjisinin de müşteriyi çok etkilediğini, misafirlerimize bunu yansıttığını inanıyoruz. Bizim de keyif aldığımız, bizim gibi insanların beklentilerini karşılayacak bir yer oluşturmak istedik. Böyle başladı. Çok sıcak bir hava oluştu.

Yer seçiminde nelere dikkat ettiniz?
Çok uzun zaman yer baktık. Hem hayallerimizle örtüşecek hem de ruhumuzu yansıtacak sıcak bir şey olsun istedik. Doğayla iç içe olsun istedik. Burası evdi daha önce. Bütün duvarlar açıldı. Sonra çok şanslı olduğumuzu fark ettik.



MEKANDAN NOTLAR

-İstanbul’un hem tarihi hem mistik bir semti olan Arnavutköy’de, güzel bir deniz manzarası eşliğinde huzurlu bir ortam sunuyor.
-Özellikle dekorasyonu, müziği ve mönüsüyle kimseyi yormayan bir yer oluşturmak amacıyla yola çıkılmış. Gündüz lunch müzik, akşam dünya müziğiyle başlıyor 22.00’den sonra Ege ve Balkan türküleri, sonrasında Rumca şarkılarla devam ediyor.
-Sıcak ev ortamı ve samimiyeti sağlamak için ahşap ağırlıklı olmasına önem verilmiş. Duvarları yıkarken tuğla çıkınca temizlenip olduğu gibi bırakılmış.
-Masa sandalyenin sade renkte olması, özel tasarım aydınlatmaların gözleri yormamasına özen gösterilmiş.
-Duvarlardaki fotoğraflar, mekanın işletmecisi Yakup Özden’in öğrencilik zamanında çektiği fotoğraflar.
- Bahçenin altyapısı ve dekorasyonunda ahşap olmasına dikkat edilmiş. Renkler ve kullanılan materyallerle sıcak bir ortam olmasına özen gösterilmiş.


MÖNÜDE NE VAR?
Mira kahvaltı: Beş çeşit peynir, üç çeşit zeytin, söğüş tabağı, sahanda yumurta, tereyağı bal-kaymak, börek, sınırsız çay, üç çeşit ev reçeli.
Öğle mönüsü: İki çeşit makarna, iki çeşit et ve iki çeşit salata var. ‘Sağlıklı’ atıştırmalıklardan; yoğurtlu meyve salatası, karpuz, beyaz peynir, antioksidan meyve suları ve light salata tercih edilebilir.
Çilingir mönüsü: Söğüş tabağı, 13 çeşit meze, üç çeşit ara sıcak, ana yemek olarak ızgara balık, tatlı ve meyveden oluşan bir paket. Size sadece içeceğinizi tercih etmek kalıyor. 60 TL’lik pakete içki dahil değil. Önce söğüş tabağı sonra mezeler teker teker geliyor. Sadece akşamları sunulan rakı keyfine uygun bir konsept.
Kışın ayva tatlısı, yazın sütlü irmik tatlı var.


KiMLER GiDiYOR?
Ozan Doğulu: İş yeri Mira’ya çok yakın olan sanatçının geldiği mutfaktan anlaşılıyor. Öğle antioksidan içeceği sipariş edilince “Ozan Bey mi geldi?” diye tahmin yürütülüyor. Kimi zaman eşiyle geliyor, hafif yiyecekleri tercih ediyor.

Zuhal Olcay: Sabah kahvaltısı ve öğle mönüsünü tercih ediyor. Çok hafif şeyler yiyor. Arkadaşlarıyla akşam geldiğinde Çilingir’i çok beğeniyor. Semizotu salatası seviyor. Hafif tatlılar alıyor.

Özgü Namal: Mira’yı Zuhal Olcay vasıtasıyla tanıdı. Zuhal Hanım kendisini davet etti ve mekan kısa sürede sinemacıların, televizyoncuların buluşma noktası oldu.

Nilgün Belgün: Kahkahası mutfaktan duyuluyor. Enerjisi çok yüksek olduğu için herkesle şakalaşıyor. Hatta “Çekin fotoğraflarımızı, koyun internet sitenize, tanıtımınızı yapın” diyor.


Yavuz Bingöl: Mira’ya yakın oturuyor. Kahvaltıyı seviyor. Hatta şubat ayında mekan yeni açıldığında, kar kış kıyametken dışarıda oturdu. Bir arkadaşıyla beraber kahvaltı etti.


MiRA NE DEMEK?
Bir kuyruklu yıldız adı olan ‘Mira’ mitolojide okyanusta yunuslara yol gösteren yıldız olarak geçiyor.


Adres: Bebek Arnavutköy Caddesi No: 70/1 Arnavutköy
Web: www.mirarestaurant.com.tr
Telefon: 0 212 265 31 31

21 Ekim 2019 Magazin Bülteni.

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber