Cadde ‘Youtube tıklanmasının önemi yok’

‘Youtube tıklanmasının önemi yok’

10.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Son dönemde şarkıcılar arasında polemik konusu olan YouTube tıklanmasıyla ilgili konuşan Fettah Can, “Türkiye’de en çok biletli konser yapan müzisyenlerden biriyim. YouTube tıklanmasının önemi yok” dedi.

‘Youtube tıklanmasının önemi yok’

Yeni albüm öncesi, ‘Kalakaldın Mı?’ single’ını piyasaya çıkaran Fettah Can, iyi bir repertuvar hazırladığını söyledi. Eşi Cansu Kurtçu’nun da çalışmalarına devam ettiğini belirten şarkıcı, evde ikiz bebekleri bulunmasına rağmen, müziğe zaman ayırabildiklerini anlattı.

Haberin Devamı

- ‘Kalakaldın Mı?’ nasıl bir şarkı?

Parçanın sözlerini eşim Cansu yazdı, müziğini birlikte yaptık. Albüm hazırlıkları devam ederken, kendimizi hatırlatmak istedik. Şarkı, çıktığı günden itibaren çok sevildi. Konserlerde herkes eşlik ediyor.

- Son zamanlarda müzisyenler albüm öncesi single çıkarıyor, bunu tanıtım amacıyla mı yapıyorlar?

Yakında yeni bir albümün geleceğinin habercisi oluyor. Bugüne kadar yaptığım bütün projelerimde aynı yolu izledim. İnsanlar güzel bir beklenti içine giriyor.

- Albüm kaç şarkıdan oluşuyor?

10 parça var. ‘Aklımda Kalanlar’ albümü tadında... Bazı çalışmaların kıyıda köşede kalmış gibi görünen parçaları ama çok kuvvetli olduğunu düşündüğümüz eserler. İyi bir repertuvar hazırladık.

Haberin Devamı

- Albümün risk olduğunu düşünüyor musunuz?

Albümü şirketimizden çıkarıp, şarkıları kendimiz üretiyoruz. İşin mutfağında olduğumuz için, maliyeti düşüyor. ‘Artık albüm yapamam’ diyen arkadaşlarımıza bir şey diyemem çünkü cidden maliyeti çok yüksek.

- Eşinizin de albüm hazırlığı devam ediyor. Bu, zor olmuyor mu?

Zor olmuyor, çünkü hepsine zaman ayırabiliyoruz. Prensip geliştirebilirseniz, oluyor. 3-4 aydır evdeyim ve stüdyoya gitmiyorum. Teknolojiyle aram çok iyi, evde laptopla her şeyi halledebiliyorum.

- Aynı evde iki müzisyen var, neler yaşanıyor?

Bir şeyi çok hevesli yazmaya başlıyorum Cansu, ‘Böyle şey olur mu?’ diyor ve bütün sinirlerim bozuluyor. Ya da o bir şey yapıyor, ben ‘Böyle şey olur mu?’ diyorum. Paylaşmak bu... Birbirimizi eleştirebildiğimiz için iyi şeyler üretebiliyoruz. Yaptığımız işler için birbirimizi eleştirmezsek, bu kadar çok üretemeyiz ve iyi şeyler ortaya çıkmaz.

- Şarkı sözlerini yazarken nelerden ilham alıyorsunuz?

Bir meziyetinizin olması gerekiyor. Devamlı okumak, kendini geliştirmek, çevrenizi izlemek ve gözlemlemek lazım. Duygu yoğunluğu fazla olan insanlarız. Bir anda aklımıza geliyor ve yazıyoruz. Bazen bir şarkıyı hemen yazabiliyorum, bazense aylarca sürebiliyor.

‘Youtube tıklanmasının önemi yok’
- Şarkılarızı meslektaşlarınıza verince, değişik bir his yaşıyor musunuz?

Hiç yaşamıyorum. ‘Keşke bu şarkıyı sen okusaydın’ dedikleri birçok parça verdik. Paylaştıkça daha iyisini yapacağıma inanıyorum.

Haberin Devamı

- Söz yazarları daha sonra şarkıcılığa adım atıyor. Siz bunu nasıl karşılıyorsunuz?

Her şarkı yazanın sesi güzel olmak zorunda değil. Ayrıca söylemek gibi bir zorunluluğu da yok. Çok iyi şarkı yazıp, hiç sahneye çıkmayan var. Ama sahneye çıkmak bir tercih. Seviliyorsa kalıcı olur, sevilmezse evde şarkı yazmaya devam eder.

- YouTube’da sahte tıklanma olayları gündemde, sizin bu konudaki görünüşünüz nedir?

Ne kadar tıklandığının hiç önemi yok. Benim için kıymetli olan, bir liseli ya da üniversiteli gencin, o hafta tişört veya kazak alacakken, konserime bilet almasıdır. Türkiye’de en çok biletli konser yapan müzisyenlerden biriyim. Şarkımın çok tıklanmasından ziyade, radyolarda ne kadar ilgi görüyor ve sokakta ne kadar çabuk ezberleniyor gibi şeyleri önemsiyorum. Şarkılarım 50-100 milyon tıklanacaktır ama bunun bende bir karşılığı yok. Buranın bir yarış vesilesi olmasına anlam veremiyorum.

Haberin Devamı

‘İkizlerle dünyayı daha güzel görüyorum’

- Şirketinizin nasıl bir yapılanması var?

İlk işimiz olan Hakan Yazıcıoğlu’nun single’ını çıkardık. Kendi albümüm geliyor. Sonrasında Cansu bir çalışma hazırlıyor. Burası genç arkadaşların gelip bizlerle çalışabileceği, onlara faydalı olabileceğimize inandığımız herkesin sivrilebileceği bir şirket olacak.

- İkiz bebek babası oldunuz. Babalık nasıl bir duygu?

Altıncı ayları bitiyor. İlk 2-3 ay geceleri çok uykusuz kaldık ama keyifliydi. Şu an, dünyadaki en güzel şeyi yaşıyoruz. Bazen hayata karamsar uyanırdım ama beş aydır hiç öyle uyandığımı hatırlamıyorum. Şimdi dünyayı daha güzel görüyorum. Herkese tavsiye ediyorum.