Cadde YUFKANIN EN ÇITIR HALi

YUFKANIN EN ÇITIR HALi

23.01.2014 - 19:41 | Son Güncellenme:

.

YUFKANIN EN ÇITIR HALi

Fırından yeni çıkmış, çıtır çıtır böreğe “Hayır” demek yürek ister. Ispanaklısından, peynirlisine, kıymalıdan otlusuna hangisini yazacağıma zor karar verdim.
İster hazır yufkadan, isterse hünerli ellerden çıksın, bana göre en makbulü, sıcak ve taze olanı.
Börek yapmanın birtakım incelikleri var. İşte size birkaç ipucu:
- Hazır yufka kullanacaksanız taze olmasına dikkat edin.
- Böreğinizi hazırlayıp sosunu döktükten sonra üzerini streçle kapatın ve birkaç saat buzdolabında bekletin. Böylece tüm lezzetleri içine çekecek.
- Eğer evinizde yumurta kalmadıysa, böreğin sosunu yoğurtla hazırlayabilirsiniz.
- Yufkaların arasına erimiş tereyağı sürerseniz, daha lezzetli olur.
- Böreğin üzerine 1 su bardağı soda ve 1 adet yumurtayı çırparak dökerseniz daha çok kabarır.
- Ispanaklı ya da otlu börek yaparken, sebzeleri çiğden koyacağınız zaman çok iyi kurulayın ve sulanmaması için üzerini hafifçe unlayın.
- Su böreğinin yufkalarını haşlarken suyunuz tuzlu olsun ki, yufkalarınız yırtılmasın.

Haberin Devamı

KAŞARLI TANDIR BÖREK

Malzemeler (6 kişilik)
- 5 adet yufka l 1 su bardağı rendelenmiş kaşar-yufka aralarına
Harç için: l 300 gr. dana kuşbaşı l 1 adet kuru soğan
- 1 çorba kaşığı tereyağı l 1 tatlı kaşığı kekik
- Tuz, karabiber l 1 su bardağı rendelenmiş kaşar
- 1 çay bardağı yoğurt
Sos için: l 2 çay bardağı sıvı yağ l 2 adet yumurta
- 1 su bardağı süt l 1 çay kaşığı karbonat

Hazırlanışı: Eti tencereye koyun. Çok kısık ateşte yumuşayıncaya kadar kendi suyunda pişirin. Sonra kapağını açıp suyunu çektirin. Tereyağı ve küp doğranmış soğanı ilave ederek kavurun. Baharatını serpip, soğuyunca yoğurt ve peyniri ekleyin. Sos malzemelerini bir kasede çırpın. Yağlanmış tepsiye üç yufkayı aralarına sos sürerek ve kaşar peynir serperek yerleştirin. Etli harcı üçüncü yufkanın üzerine koyun. Kalan yufkaları da aynı şekilde yerleştirin. 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.

Haberin Devamı

KABAKLI&TAVUKLU BÖREK

Malzemeler (6 kişilik)
- Hamur l 3 su bardağı un l 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı su l Tuz
Harç için: l 2 adet tavuk bonfile l 1 adet kuru soğan
- 1 adet kabak l Yarım demet dereotu l Yarım demet maydanoz l 1 çay kaşığı karabiber l Tuz l 1 çorba kaşığı kekik l 1 çay kaşığı fesleğen l 1 çay kaşığı pul biber
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı l Yarım su bardağı erimiş tereyağı (yufkalara sürmek için)

Hazırlanışı: Tavuk bonfileleri ince ince kıyın. Doğranmış kuru soğanla beraber zeytinyağında soteleyin. Dilimlenmiş kabakları ilave edin. Kısık ateşte kapağını kapatarak 10 dakika pişirin. Kalan harç malzemelerini ekleyerek harmanlayın. Hamur malzemelerini karıştırın ve yoğurun. Elinize yapışmayan esnek bir hamur elde etmek için un veya suyu azar azar ekleyebilirsiniz. Hamurunuzdan avuç içi büyüklüğünde parçalar kopartarak, unlanmış tezgahta, bıçak sırtı kalınlığında, mümkün olduğunca ince açın. Yağlanmış tepsiye, aralarına tereyağı sürerek 3 kat yufkayı döşeyin. Ortasına harcı yayın. Kalan yufkaları da aynı şekilde üst üste koyun. 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.

Haberin Devamı

MERCİMEKLİ&TAZE SOĞANLI MUSKA
Malzemeler (6 kişilik)

Hamur için: l 4-5 su bardağı un l 1.5 su bardağı ılık su l 1 çorba kaşığı kuru maya l Tuz
- 4 çorba kaşığı sirke l 1.5 su bardağı sıvı yağ kızartmak için
Harç için: l Yarım demet taze soğan
- 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- 1 su bardağı beyaz peynir l 1 tatlı kaşığı karabiber l 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
- 1 çorba kaşığı sıvı yağ l Tuz

Hazırlanışı: Mayayı ılık suya koyun ve karıştırın, hacmi iki katına çıkıncaya kadar bekleyin. Hamur malzemelerini, mayayla beraber geniş bir kaseye koyun ve elinize yapışmayan elastik bir hamur elde etmek için gerekirse azar azar un ya da su ekleyerek yoğurun. Hamurunuzun üzerini kapatarak 2 saat oda ısısında mayalandırın. Hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak unlanmış tezgahta, yarım parmak kalınlığında açın. Ortasına harcınızı koyun ve dışına çıkmayacak şekilde kenarlarını bastırın. Tüm hamuru aynı şekilde hazırlayın ve kızgın sıvı yağda çevirerek altın rengini alıncaya kadar kızartın. Fazla yağını almak için peçete üzerine çıkartın.
Harcın hazırlanışı: Sıvı yağda doğranmış taze soğanları soteleyin. Haşlanmış mercimek ve tüm malzemeyi ekleyin. Çatalla bastırarak iyice karıştırın.

Haberin Devamı

EMRU OMURCALI