Cadde ZAYIFLAMANIN ŞiFRESi BURADA

ZAYIFLAMANIN ŞiFRESi BURADA

11.05.2012 - 19:04 | Son Güncellenme:

Genetik testler, yıllardır yaptığı diyete rağmen kilo veremeyenlere de çare oluyor. Sonuçlara göre, kişiye özel programlar öneriliyor

ZAYIFLAMANIN ŞiFRESi BURADA

Acıbadem Maslak Hastanesi’nden çocuk genetik hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Yasemin Alanay, genetik testlerin detayları hakkında bilgi verdi.

Testler dört bölümden oluşuyor
Kompleks hastalıklar testi: Kompleks hastalıklar dediğimiz diyabet, kalp, hipertansiyon ve bazı kanserler açısından 24 hastalığın yatkınlığına bakılıyor.
İlaçlara yanıt testi: 10 tane sık kullanılan ilaca vereceğiniz kişisel yanıtlara bakılıyor. Bu ilaçlar arasında son dönemlerde güncel olan kolesterol düşürücü statinlere vereceğiniz kişisel yanıt ve kas yıkımına yol açan etkisinin sizde görülme riskinin olup olmadığı gözleniyor.
76 tek gen hastalığı testi: Sıklıkla hamilelik ve evlilik önce yaptırılması önerilen 76 tek gen hastalığı için taşıyıcılık taraması testi sonuçları yer alıyor. Diğer hastalıklar için bazı testler mevcuttu ancak taşıyıcılık taraması yeni bir alan.
Zayıflamak için özel test: Kişiye özel diyet ve egzersiz önerilerinin yer aldığı kapsamlı bir bölümü içeriyor. Diyet önerileri arasında size uygun tipi, beslenme davranışları ve hangi vitaminlerin eksikliğine yatkınlığınızın olduğuna ait bilgiler veriyor.



HASSAS KORUMA


- ’Kişisel Genetik Sağlık Programı’ kapsamındaki testlerde elde edilen bilgiler kişiye özel şekilde saklanıyor.
- Sadece genetik danışma veren hekim, testin içeriğine bir şifreyle ulaşıyor.
- Kişinin bu testi psikolojik ve sosyal yaşamını etkileme olasılığını bilerek yaptırması gerekiyor. Bu riski göze almak istemiyorsa yaptırmamalı. Bu nedenle genetik test yaptıracak kişilerin, onay formunu çok iyi okuması gerekiyor.


TEST NASIL YAPILIYOR?
- Bir saatlik açlık sonrasında başvuran kişilerden tükürük örneği alınıyor ve örnek plastik tüpe konuyor. Bu tükürük örneğinden laboratuvarda DNA elde ediliyor.
- Laboratuvar, örneğin kime ait olduğunu, kimlik bilgilerini, hangi ülkeden geldiğini bilmiyor. Bu örnek, üç ay saklanıyor, sonrasında atılıyor.
- Elde edilen DNA örneği de iki yıl saklanıyor. Bu süre zarfında ilk test sonucu geldikten sonra, yeni bilgiler ışığında kişiye güncellemeler yapılıyor. Hastayla temasa geçilip, “Önceki test örneğinizde kolon kanseri riskiniz saptanmamıştı ama bu alanda yeni bilimsel veriler var. Şimdi önleyici tarama testinizi, yani kolonoskopinizi yaptırmanız gerekebilir” denilebiliyor.
- Bu testin içeriği geldiği ülkeden bağımsız olarak saklanıyor. Türkiye’den giden örnekler beyaz ırka ait verilerle kıyaslanıyor. Gönderdiğimiz tükürük örneğinden elde edilen DNA’da diyabet hastalığı için risk bakılacaksa, diyabet hastalığı açısından beyaz ırkta risk oluşturan genlerin yatkınlığına dikkat ediliyor. Çünkü bazı hastalıklar Afrikalılar ve Asyalılarda farklı yatkınlıklara neden olabiliyor.