Geri Dön
Cadılar Bayramı nedir? Cadılar Bayramı ne zaman?

Cadılar Bayramı nedir? Cadılar Bayramı ne zaman?

Cadılar Bayramı yıllar geçtikçe Türkiye'de de kabul görmeye, hatta kutlanmaya başladı. Her sene 31 Ekim'de kutlanan Cadılar Bayramı, 2018'de çarşamba gününe denk gelecek. Peki Cadılar Bayramı'nda ne yapılır, nereye gidilir, ne giyilir?

Rüya Salik
Rüya Salik

Cadılar Bayramı yıllar geçtikçe Türkiye'de de kabul görmeye, hatta kutlanmaya başladı. Her sene 31 Ekim'de kutlanan Cadılar Bayramı, 2018'de çarşamba gününe denk gelecek. Peki Cadılar Bayramı'nda ne yapılır, nereye gidilir, ne giyilir?

Haberin Devamı

Cadılar Bayramı, Pagan ve Hristiyan kökleri taşıyan bir gelenek. Her yıl farklı kostümler giyerek ve çeşitli etkinliklerle, dünya çapında kutlanıyor. Peki, Cadılar Bayramı ne zaman kutlanır?

CADILAR BAYRAMI NEDİR?

Cadılar Bayramı ilk kez İngiltere'de ortaya çıktı. Çok eski zamanlarda Keltler 1 Kasım tarihini yaz mevsiminin bitişi, kışın başlangıcı olarak kabul ediyorlardı. Çünkü tam 1 Kasım'da sürüler yaylalardan dönüyor, toprak ağaları imzalanan kira sözleşmeleri yeniliyor; kısacası yeni sezon başlıyordu. Bu günde ayrıca ölülerin evleri ziyaret ettiğine inanılıyordu. Sırf bu ölüleri evlerden uzak tutmak için dağlarda, tepelerde ateşler yakılıyordu. Bu ateşi yakarken de garip maskeler takıyorlardı ki, gelen ölüler onları tanımasın! İşte şimdi Cadılar Bayramı'nın nasıl çıktığı yavaş yavaş şekillenmeye başladı değil mi? Aynen! İnsanlar, ortalıkta dolaştığına inandıkları ruhlara tanınmamak için maskeler takıyor, kostümler giyiyorlardı. İşte Cadılar Bayramı böyle oluştu.

Haberin Devamı

1 Kasım tarihi Keltlerde aynı zamanda evliliklerin yapıldığı, ölülerin kutsandığı bir dönemdi. Romalılar 1. yüzyılda Kelt topraklarını fethettiklerinde, kendi ölüm festivallerini, İngilizlerin bu geleneğiyle birleştirdiler.

7. yüzyılda Papa 4. Boniface 13 Mayıs'ta kutlanan Azizler Günü'nü 1 Kasım'a taşıdı. Azizler Günü'nün arifesi (31 Ekim) kutsal kabul edildi ve Batılı dillerdeki Halloween (holy evening/kutsal akşam) adı buradan geldi. Avrupa'daki Reform hareketleri esnasında, özellikle Protestan Hıristiyanlar arasında, Cadılar Bayramı kutlamaları bitti; İngiltere'de ise kutlanmaya devam etti.

Amerika'ya yerleşen ilk kolonilerde Cadılar Bayramı kutlamak yasaklandı. Bununla birlikte 1800'lü yıllarda, Cadılar Bayramı'ndan öğeler taşıyan bir hasat bayramı ortaya çıktı. 19'uncu yüzyılda başta İrlandalılar olmak üzere İngiltere'den Amerika'ya göçenler Cadılar Bayramı kostümlerini beraberlerinde getirdiler ve Cadılar Bayramı ABD'deki başlıca çocuk bayramlarından biri oldu.

CADILAR BAYRAMI NE ZAMAN?


Cadılar Bayramı, her sene 31 Ekim'de kutlanır. Çocukların genellikle korkunç kostümler giyerek kapı kapı dolaşıp şeker, meyve ve diğer hediyeleri topladığı bir bayram... Diğer Cadılar Bayramı kutlamaları arasında maskeli balolar, korku filmi seansları ve perili olduğuna inanılan evlere düzenlenen geziler sayılabilir.

Haberin Devamı

Cadılar Bayramı genellikle Batı ülkelerinde kutlanır. Mesela Amerika'da büyük ve görkemli bir festivaldir.

CADILAR BAYRAMI KOSTÜMLERİ


Cadılar Bayramı'nın sembolü gülen bir balkabağıdır. Balkabağının içi boşaltılarak gülen bir surat şeklinde oyulur, sonra içinde bir mum yakılarak şeytani bir surat oluşturulmaya çalışılır.

Cadılar Bayramı'nda genellikle elma şekeri yenir. Çocuklar korkunç kıyafetler giyerek kapı kapı gezerler ve ev sahiplerine "Şaka mı, şeker mi?" diye sorarlar. Ev sahibi "Şaka!" derse muziplikler yaparlar. Büyükler çocuklara şekerleme ikram eder veya harçlık verirler. Bu uygulamanın kökeni geçmişte İngiltere'de yoksulların kapı kapı dolaşarak 'ruh keki' toplaması geleneğidir.

Yetişkinler genellikle Cadılar Bayramı'na en yakın hafta sonunda kıyafet baloları düzenler. Bu partilerde misafirler cadı, hayalet veya korku filmi karakteri gibi korkunç kostümler giyerler.

Haberin Devamı

Muhafazakar Hristiyanlar, özellikle tutucu protestanlar, genelde Cadılar Bayramı'nı kutlamaz ve yanlış bulurlar.

CADILAR BAYRAMI ŞARKILARI

Cadılar Bayramı nedir Cadılar Bayramı ne zaman

Spotify, her yıl 31 Ekim’de kutlanan Cadılar Bayramı kapsamda dünyada ve Türkiye’de en çok dinlenen şarkıları duyurdu. Spotify’da Cadılar Bayramı’nda en çok dinlenen şarkılar arasında herkesin tahmin ettiği gibi eski hitler ve rock şarkıları yer alıyor.

Dünyada Cadılar Bayramı temalı çalma listelerinde son 3 yıldır en çok yer alan şarkılar arasında Michael Jackson’ın efsanevi 'Thriller' şarkısı ilk sırada yer alırken, Ray Parker’ın Jr.’ın 80’lerdeki hiti 'Ghostbusters' ikinci, Bobby 'Boris' Pickett & The Crypt-Kickers’ın 'Monster Mash' şarkısı da üçüncü sırada yer alıyor. Ozzy Osbourne’un 'Bark at the Moon', The Rolling Stones’un 'Sympathy for the Devil', Cranberries’in 'Zombie' şarkıları ise Cadılar Bayramı’nda ilk 10’a giren rock şarkılar arasında.

2017 yılı boyunca en çok dinlenen şarkılardan olan AC/DC’nin 'Highway to Hell' şarkısının dinlenme oranı ise geçtiğimiz yılın Cadılar Bayramı’nda 3’e katlandı.

Haberin Devamı

Amerika Cadılar Bayramı’nın en coşkulu şekilde kullandığı ülke olarak kabul edilse de, Cadılar Bayramı şarkılarını en çok dinleyen ülkeler arasında üçüncü sırada yer alıyor. En çok dinleyen ülkeler ise Kanada ve Cadılar Bayramı geleneğinin doğum yeri kabul edilen İrlanda.

Cadılar Bayramı’nın dünyadaki popülerliği de giderek artıyor. Spotify verilerine göre, Amerika dışındaki Cadılar Bayramı’nda şarkı dinlenme oranları 2016 ve 2017 yılında iki katına çıktı.

Son 3 yıldaki Cadılar Bayramı verilerine göre dünyada bu dönemde en çok dinlenen şarkılar:


1. Michael Jackson - Thriller
2. Ray Parker, Jr. - Ghostbusters
3. Bobby "Boris" Pickett & The Crypt-Kickers - Monster Mash
4. Blue Öyster Cult - (Don't Fear) The Reaper
5. AC/DC - Highway to Hell
6. The Citizens of Halloween - This Is Halloween
7. Warren Zevon - Werewolves Of London
8. Rockwell - Somebody's Watching Me
9. DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince - A Nightmare on My Street
10. Santana - Black Magic Woman


Son üç yıldaki Cadılar Bayramı verilerine göre Türkiye’de bu dönemde en çok dinlenen şarkılar:


1. Michael Jackson - Thriller
2. The Citizens of Halloween – This is Halloween
3. Ray Parker, Jr. - Ghostbusters
4. Bobby "Boris" Pickett- Monster Mash
5. AC/DC - Highway to Hell
6. Blue Öyster Cult – (Don’t Fear) the Reaper
7. Rockwell - Somebody's Watching Me - Single Version
8. Warren Zevon – Werewolves Of London - 2007 Remastered Version
9. Marilyn Manson – This is Halloween
10. DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince - A Nightmare on My Street





Benzer İçerikler