Gündem Çalışma saatleri kalbi yoruyor

Çalışma saatleri kalbi yoruyor

21.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çalışma saatleri uzadıkça kalp krizi geçirme riskinin arttığı ortaya çıktı. Uzmanlar en uzun çalışma saatlerinin Türkiye’de olduğuna dikkat çekti

Çalışma saatleri kalbi yoruyor

Sağlık alanında makaleler yayımlayan İngiltere merkezli haftalık ‘The Lancet’ dergisi, çalışma saatleriyle kalp krizi riski arasındaki bağlantıları araştırdı. Araştırmada haftalık çalışma saatlerinin uzunluğunun kalp hastalıkları riskini yüzde 13 oranında artırdığı belirlendi. Buna göre, haftada 55 saat ve üzeri çalışanların kalp krizine yakalanma riski, haftada 35-40 saat çalışanlara göre yüzde 33 daha fazla. Araştırmacılar, Avrupa, ABD ve Avustralya’da yaşayan toplam 603 bin 838 kadın ve erkeği 7 yıl boyunca gözlemledi.

Haberin Devamı

50 saat tehlikesi

Ortaya çıkan sonuçların yanı sıra sigara ve alkol kullanımı, egzersiz sürelerini de ele alan uzmanlar, kalp krizi riskinin haftada 41-48 saat arasında çalışanlarda yüzde 10 iken, bu oranın 49-54 saat çalışanlarda yüzde 27’ye kadar ulaşabildiğini belirledi.

Araştırmada en uzun çalışma saatlerinin olduğu ülke Türkiye oldu. Türkiye’de, haftada 50 saatten fazla çalışanların oranının yüzde 43’ü bulduğu açıklandı. Uzmanlar, haftada 50 saati aşan çalışma saatlerine dayanarak, kalp krizine yakalanma ihtimalleri konusunda uyarılarda bulundu. Ülkeler arasında en düşük oranın sahibi ise 50 saatlik çalışma ortalamasının yüzde 1’in altında kaldığı Hollanda oldu. Araştırma hakkında açıklama yapan İsveç Umea Üniversitesi’nden Urban Janlert, ‘Bazı ülkeler çalışma saatleri konusunda yasal düzenlemeye sahip olsa da uygulama konusunda her zaman gerekeni yapmıyorlar’ dedi.