Gündem Çamaşır yıkama ücretsiz olsun

Çamaşır yıkama ücretsiz olsun

15.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Farklı illerden öğrenciler, yurtlardaki güvenlik, sıcak su, temizlik sorunları nedeniyle eylem yapıyor. Yurtlarından memnun olan öğrencilerin ise en büyük şikâyeti lezzetsiz yemekler ve bu yıl ücretli hale getirilen çamaşırhaneler

Çamaşır yıkama ücretsiz olsun

Bir tarafta binlerce öğrenci yurtlara yerleşmek için sıra beklerken diğer tarafta yerleştikleri yurtlarda sorun yaşayan öğrenciler protesto gösterilerinde. Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu’nun (KYK) yurtları son günlerde kız kaçırma, yemek ücretlerine itiraz, temizlik, bitmeyen inşaatlar gibi sorunlarla gündemde. Biz de yurtlarda bu yaşananları derledik ve öğrencilere "Başka hangi sorunlarınız var?" diye sorduk. İşte yaşanan olaylar ve öğrencilerin görüşleri...

Haberin Devamı

Öğrenci kaçırıldı

Zonguldak'ta yer alan Bülent Ecevit Üniversite'sinde eğitim gören 1600 kız öğrencinin kaldığı KYK’ya bağlı Nesibe Hatun Kız Öğrenci Yurdu'nda 4 gün içinde 2 kız öğrencinin kaçırıldığını iddia eden öğrenciler, yurda girmeme eylemi yaptı. Can güvenlikleri olmadığını ve yetkililerin de bu sorunu görmezden geldiğini belirten öğrenciler, yurt müdürünün "Acaba ne yaptı da kız kaçırıldı?" dediğini iddia ettiler. Yetkililer ise kız yurdunun şehir merkezindeki yurtlara yerleştirileceğini ve gerekli güvenlik önlemlerinin alınacağını aktardı. KYK Genel Müdürü Sinan Aksu ise Milliyet’e yaptığı açıklamada konuyla ilgili idari soruşturma başlattıklarını belirterek, güvenlik görevlilerini görevden aldıklarını kaydetti. Yurttan ikinci kez kız kaçırılması haberinin yalan olduğunu söyleyen Aksu, böyle bir olayın hiç yaşanmadığının altını çizdi.

Haberin Devamı

Yurda yaklaşmak yasak
Zonguldak'ta yaşanan olayın hemen ardından Bartın Valiliği bir genelge yayınlayarak Bartın'daki KYK yurtlarının 100 metre yakınından yurtta kalmayanların geçmelerini yasakladı.
Elazığ'daki KYK Ahmet Kabaklı Erkek Öğrenci Yurdu'nda kalan öğrenciler de geceleri baskın yapar gibi odalarına gelindiğini, internet kullanımında sıkıntılar yaşadıklarını, yurttaki yemeklerin pahalı olduğu gerekçesiyle yurt yönetimini protesto etti.
Antalya'daki Elmalılı Hamdi Yazır Erkek Öğrenci Yurdu'ndan yeni yapılan Muratpaşa Yurdu'na nakledilen öğrenciler de güvenlik önleminin alınmaması ve inşaat halindeki odalarda kalmak istemedikleri için eylem yaptı. Antalya KYK Şube Müdürü Süleyman Dinç, öğrencilerin gelir durumuna göre yurda geldiklerini, herkesin gelir durumunun düşük olduğunu kaydederek, şikayette bulunma haklarının olmadığını dile getirdi. KYK Şube Müdürü’nün tepki toplayan sözleri üzerine Vali Münir Karaloğlu, müdür hakkında soruşturma talimatı verdiğini açıkladı.

Aç, susuz kaldılar

Muş Alparslan Üniversitesi'nde okuyan ve KYK’ya bağlı yurtta kalan kız öğrenciler de yurtta yaşadıkları sorunları protesto ettiler. Yurdun önünde toplanan öğrenciler, yemek şirketi tarafından çıkarılan yemeğin yetmediğini ve çoğu gün aç kaldıklarını söyledi. "Şirket istifa" sloganları atan öğrenciler yemeklerin yanı sıra yurtta sıcak su yaşadıklarını, 2-3 gün boyunca suların akmadığını dile getirdiler. Yurt yetkilileri ise öğrencilerin iddialarının asılsız olduğunu belirterek, yaşanan bazı teknik sorunların ise kısa sürede giderileceğini söylediler.

Haberin Devamı

Hepsi dertli

Tüm yurtlardaki öğrencilerin ortak şikâyeti, lezzetsiz yemekler ve çamaşır makinelerine getirilen ücretler. Bu yıl KYK yurtlarında çamaşır yıkama ücreti 9 TL olarak belirlendi ancak öğrenciler, tepki gösterince ücret 5.5 TL’ye indirildi. Öğrenciler, geçen yıl olduğu gibi bu hizmetin tamamen ücretsiz olmasını talep ediyor. Öğrencilerin şikâyetleri şöyle:

B.V. (Antalya Muratpaşa KYK Erkek Öğrenci Yurdu): Yeni taşındığımız yurt hâlâ inşaat halinde. Çok eksik var; internet, kütüphane yok. Yemekler pahalı. Devlet bize verdiği 6 liralık yemek fişini 6.5 lira yaptı ama her yemeğe neredeyse 1 lira zam geldi. Odalarımız kalabalık, ders çalışamıyoruz
.
Merve Çoban (Vezneciler Kız Öğrenci Yurdu): En büyük sorunumuz çamaşırhanelerin ücretli olması. Bu paranın hiç alınmamasını istiyoruz. Sakarya’da oturuyorum. Kıyafetlerimi eve götürüp yıkama şansım var ama çoğu arkadaşım burada yıkıyor.

Haberin Devamı

T.K. (Batman Seyyid Bilal Erkek Öğrenci Yurdu): Kaldığımız yurt, yeni olduğu için sıkıntısı çok. Ulaşım sorumuz var, belli saatlerde çamaşır yıkanabiliyor, yemekler güzel değil. Odanın kapasitesi 2 kişilik ama 3-4 kişi kalıyoruz. Yurt müdürü şikâyetlerimiz nedeniyle sürekli bizi atmakla tehdit ediyor.

A.D. (Cevizlibağ Atatürk Öğrenci Yurdu): Yemekler kötü. Ayrıca her yıl yurt ücretlerine zam geliyor. Geçen yıl 230 TL veriyorduk şimdi 265 TL veriyoruz. Aldığımız burslar ve krediler barınmaya gidiyor. Çamaşırhanelerin de ücretli olmasını istemiyoruz.

Ayşe Engel (Vezneciler Kız Öğrenci Yurdu): En büyük sorun, çamaşırhanenin ücretli olması. Bu uygulamayı doğru bulmuyorum. Zaten KYK yurtlarında kalıyorsak maddi durumumuz belli demektir. İstanbul pahalı bir şehir. Kredi ve burslar yetmiyor. Çamaşırhane ücretsiz olmalı.

Haberin Devamı

N.Y. (Ankara KYK Gölbaşı Kız Öğrenci Yurdu): Yurtta memurlar bizi sürekli azarlıyor. Yurt güvenliği hiç arama yapmadan öğrencileri içeri alıyor. Yurdumuz tenha bir yerde, yurda korkarak gidiyoruz. Henüz bir olay yaşanmadı ama erkekler laf atıyor.