Gündem Camiden sonra okullar yanıyor

Camiden sonra okullar yanıyor

09.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Diyarbakır’da tarihi Kurşunlu Camii’nden sonra dün de 4 okul PKK’lı teröristlerce yakıldı. Yangına çatışmalar nedeniyle müdahale edilemedi. Dünkü çatışmalarda 10 teröristin etkisiz hale getirildiği belirtildi

Camiden sonra okullar yanıyor

Diyarbakır’ın sokağa çıkma yasağı 7’nci gününe giren Sur ilçesinde tarihi Kurşunlu Camii’nin büyük bölümünün tahrip edilmesinin ardından dün de 4 okulda PKK’lı teröristlerce yangın çıkarıldı.

Haberin Devamı

Sur ilçesinde PKK’lılar tarafından Melik Ahmet Caddesi’nde seyir halindeki polis zırhlı aracına önceki gece roketatarlı saldırı düzenlendi. Roket mermisinin isabet ettiği zırhlı araçta 1’i ağır 4 polis yaralandı. Çatışma nedeniyle ambulanslar, yaralı polisleri almak için operasyon bölgesine bir süre giremedi. Yaralı polislerden 3’ü emniyet araçlarıyla hastanelere kaldırılırken,bölgenin güvenli hale gelmesinin ardından, çatışma bölgesine girebilen ambulans, diğer yaralı polisi Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi’ne götürdü.

İlçede çatışmalar devam ederken, boş durumdaki dört okulda PKK’lı teröristlerce yangın çıkarıldı. Cumhuriyet İlkokulu önceki akşam yanarken, dün Süleyman Nazif, Mardinkapı İlkokulu ile Yavuz Selim Ortaokulu yandı. Yangınlara müdahale etmek isteyen itfaye ekipleri çatışmanın ortasında kalırken, geri çekilmek zorunda kaldı. Yangına müdahale etmek isteyen ekipler de yola teröristlerce tuzaklanan patlayıcılar olduğu bilgisi üzerinde bölgeden ayrıldı. Polis yetkilileri, okullardaki yangınları PKK’lıların çıkardığını, üç okulun kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kente sıçradı

Sur’da 6 mahalle, 1 cadde ve Dağkapı Meydanı’nda uygulanan sokağa çıkma yasağı 7’nci gün geride kalırken teröristlerin kazdığı hendeklerin kapatılması ve barikatların kaldırılması için başlatılan helikopter destekli operasyonlar devam etti.

Sur ilçesinden çıkmak isteyen bazı vatandaşların telefonla polisi arayarak yardım istediği belirtildi. Polis, evlerinden çıkmak isteyen vatandaşları zırhı araçlarla ilçe dışına çıkardı. Çatışmalarda dün bir kişinin öldüğü öğrenildi. Polis, yetkilileri Sur’da sürdürülen operasyonlarda 10 PKK’lının etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Camiden sonra okullar yanıyor


Polisten müdahale

Diyarbakır’ın merkezi olan Yenişehir İlçesi Ofis Semti’nde de 13.30 sıralarında olaylar çıktı. PKK’lı bir grup barikatlarla caddeyi kapatmak istedi. Polis gruplara gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti.

Kilise olarak kullanılıyordu

Haberin Devamı

Yavuz Selim Ortaokulu’nun, Yavuz Sultan Selim’in Doğu seferinde Diyarbakır’da konakladığı mahallede bulunduğu, daha önce kilise olarak kullanılan okulda 1968 yılında, “Yavuz Selim” ismi verilerek eğitim öğretime başlandığı, Süleyman Nazif İlkokulu’nun da yaklaşık 75 yıllık bir geçmişe sahip olduğu öğrenildi.

PKK’dan Pusu hazırlığı
Fatihpaşa Camii’ndeki yangın havadan görüntülendi. Helikopter kamerası kayıtlarında caminin arka tarafında ellerinde uzun namlulu silahlar bulunan iki terörist görülüyor. Caminin arkasındaki dar sokakların pusu hazırlığı ve havadan görüntü alınmasını engellemek için brandalarla kapatıldığı görülüyor.

‘İnsanlık ayıbı’

Süryani Kiliseler Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Anto Nuay, “Dini mabetlere olan saldırılar kabul edilemez” dedi.
Midyat Süryani Kültür Derneği Başkanı ve Süryani Mor Barsom Kilisesi görevlisi Ayhan Gürkan ise her türlü yıkıma karşı olduklarını kaydederek, “ibadethanelere, insanlara ve doğaya yönelik her saldırıyı kınıyoruz” dedi.
Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Şaul Cenudioğlu ise “Camiyi yakanlar insanlıktan nasibini almamış kişilerdir. Her şeyden önce kabullenilemeyecek bir olaydır” dedi.