Gündem Camiyi hırsızlar restore ediyor!

Camiyi hırsızlar restore ediyor!

09.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fatih’teki Damat İbrahim Paşa Camii’nin restorasyonu da türlü talihsizliklerle karşı karşıya. Restorasyonu projeyi üstlenen müteahhitin intiharı sonucu geciken cami, 3 ayda 3 kez soyuldu.

Camiyi hırsızlar restore ediyor

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait Şehzadebaşı’nda bulunan tarihi Damat İbrahim Paşa Camii, restorasyonu için 2010 yılı sonunda İl Özel İdaresi’ne tahsis edildi. Kurum, 2010 yılı sonunda restorasyon için bir müteahhitle anlaştı. Ancak restorasyon işini alan müteahhit ekonomik zorluklar nedeniyle 2 yıl sonra intihar etti. Restorasyonu 2012 yılında bitirilmesi gereken camideki çalışmalar intihar nedeniyle durdu. Yaklaşık 3 ay önce yeni müteahhitle anlaşma yapıldı ancak tarihi caminin başına gelen talihsizlikler bununla sınırlı kalmadı.
Tarihi bronzlar çalındı
Şadırvan pencerelerinde bulunan 300 yıllık paha biçilemez değerdeki bronz kafesler son 3 ay içerisinde 3 kez çalındı. Son iki soygunun geçtiğimiz 10 gün içinde peş peşe gerçekleşmesi ise çevre sakinlerinin tepkisine neden oldu. Caminin bitişiginde 40 yıldır esnaflık yapan Kadir Yanık, “İlk hırsızlık olayı geçtiğimiz Nisan ayında yaşandı. İki adet tarihi bronz kafes çalındı. Bu olaydan sonra tarihi caminin etrafı demir saçlarla kapatıldı. Hırsızlar 10 gün içinde iki kez daha soygun gerçekleştirdiler. Tarihi değerdeki üç bronz kafesi de çaldılar. Hırsızlar büyük ihtimalle panoların arkasına geçerek, kimseye görünmeden parmaklıkları söküp, götürdü. Bronz döküm korkuluklar tarihi ve sanatsal değeri olan parçalardı. Bir haftada toplam dört bronz kafesi çalındı. Geçtiğimiz gün ise valilikten yetkililer geldi. Polislerin kamera kayıtlarını inceleyeceğini ve olayı çözeceklerini söylediler” dedi.
“Hırsızlara gün doğdu”
Restorasyon çalışmaları nedeniyle kapalı durumda bulunan caminin eski imamı İsa Dumangöz ise “Hırsızların kalan bronz parçaları da çalmasından endişeliyim. Caminin yanında bulunan mezarlıkta bronz korkuluklar bulunuyor. Sebilden çalınan bronzlar tarihi öneme sahip eserlerdi. 20 yıllık görev hayatımda böyle bir hırsızlık olayına tanık olmadım. 2012’de müteahhitin intihar etmesi restorasyon çalışmalarını allak bullak etti. Çalışmalar yetiştirelemedi. Üstüne üstlük hırsızlara gün doğdu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bir dönem kütüphane olarak kullanıldı

Şehzadebaşı’nda bulunan tarihi camii, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından 1720 yılında Ustabaşı Mimar Bekir Ağa’ya yaptırıldı. Tarihi yapı Külliye, Darülhadis Medresesi ve kütüphane olarak da kullanıldı. Külliye avlusunun güney kısmında Damat İbrahim Paşa ve mahdumlarının kabirleri bulunurken, cadde tarafına bakan bölümde ise sebil ve çeşmesi yer alıyor.
Lale Devri, paşalarından biri olarak anılan Nevşehirli Damat İbrahim ise Avusturya ile Pasarofça Anlaşmasını imzalayan bir isim. Damat İbrahim, Eylül 1730’da meydana gelen Patrona Halil İsyanı sırasında Sultan III. Ahmet’in kararı uyarınca öldürülerek cesedi isyancılara teslim edildi. İsyancılar ise İbrahim Paşa’nın cesedini paramparça ettiler.