Ankara Çankırı'da Afet Müdahale Tatbikatı Yapıldı

Çankırı'da Afet Müdahale Tatbikatı Yapıldı

17.08.2017 - 14:01 | Son Güncellenme:

.

Çankırıda Afet Müdahale Tatbikatı Yapıldı

ÇANKIRI (AA) - Marmara Depremi'nin 18. yıl dönümü dolayısıyla Çankırı Afet Müdahale Planı kapsamında 2017 Masabaşı Tatbikatı gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Çankırı Afet Müdahale Planı 2017 Masabaşı Tatbikatı, Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş'ın da katılımıyla Karatekin Üniversitesi Rektörlük Toplantı Salonu'nda yapıldı.

Aktaş, tatbikatın açılışında yaptığı konuşmada, dünya olduğu sürece afetlerin de olacağını, insanların afetlerle yaşamayı öğrenmesi gerektiğini söyledi.

İnsanların her zaman afete karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayan Aktaş, şunları kaydetti:

"Yerküre sıkışıyor, bunun sonucunda ya da başka etkenlerden depremler yaşanabiliyor. Bundan kurtuluş şansımız yok. Afetle birlikte yaşamaya alışmalı, öğrenmeli afet olduğunda ne yapacağımızı bilmeliyiz ama bunu AFAD görevlileri veya diğer personeller değil, 7'den 70'e herkesin afetle nasıl yaşayacağını bilmesi gerekiyor. Bu çok yönlü bir süreç. Eğitimi de içinde barındırması gereken okullarda da desteklenmesi gereken bir iştir. Afetle ilgili bütün kurumlar çalışmalıdır."

Haberin Devamı

Aktaş, depremlerden ders alınması ve binaların buna göre inşa edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Maalesef binalarımızın çoğu afete uygun değil. Geçmişte belki yeterince denetlenmedi. Özellikle kamu binaları, 17 Ağustos ve 12 Kasım'da gördük ki en önce yıkılan binalar oldu. Bu da ne durumda olduğumuzu gösteriyor." dedi.

Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı de afetin hayatın bir gerçeği olduğunu, bu durumlarla yaşamanın öğrenilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin dinamik bir fay hattı üzerinde olduğunu belirten Ayrancı, "Bu acil durum karşısında çok önemli tatbikatlar yapmamız gerekiyor. Gerçeği ile karşılaşıldığında her şey olmuş bitmiştir. Bunun için koordinasyonu sağlamak ve anında barınma ve diğer hizmetleri sağlamak önemli." diye konuştu.

AFAD İl Müdürü Hasan Sait Korkutata ise 17 Ağustos depreminin Türkiye açısından bir milat olduğunu söyledi.

Bu miladın ardından afet anında yaşanan organizasyon sıkıntılarının çözülmesi için Türkiye Afet Müdahale Planı hazırlandığını hatırlatan Korkutata, şunları kaydetti:

"Türkiye Afet Müdahale Planı hazırlanarak yürürlüğü girmesi ile biz de Çankırı AFAD Müdürlüğü olarak bu planı yürürlüğe sokmuş olduk. Bu çerçevede 26 hizmet grubumuzun planları da yapıldı. Uygulama yaptıkça eksikliklerimizi görme ve iyiye gitmeyi hedefliyoruz. Sadece plan yapıp o plan üzerinde kalmak istemiyoruz. Uygulamalı ve böyle masabaşı tatbikatlarında eksikliklerimizi görme imkanı oluyor."

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından Türkiye Afet Müdahale Planı'nın (TAMP) bilişim altyapısı olan Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) çalışmaları ve AYDES üzerinden mesaj gönderimi hakkında bilgi verildi.