Çankırı Çankırı'nın Tarihi Güzelliklerini Yerinde Gördüler

Çankırı'nın Tarihi Güzelliklerini Yerinde Gördüler

24.01.2018 - 16:35 | Son Güncellenme:

.

Çankırının Tarihi Güzelliklerini Yerinde Gördüler

Çankırı Belediyesi, şehrin tarihi ve kültürel değerlerini tanıtmaya devam ediyor.
2. Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okuluna katılan konuklar, Çankırı’nın tarihi ve kültürel mekânlarını yerinde inceledi. Belediye Başkanı İrfan Dinç, somut olmayan kültürel mirası koruma yönünde önemli çalışmalar gerçekleştiren akademisyenler ve UNESCO Türkiye temsilcilerinden oluşan grubun diğer misafirler için de en önemli referans olduğunu belirterek tarihi ve kültürel mekânlarını görmek ve yerel kültürünü yakında tanımak için herkesi Çankırı’ya beklediklerini kaydetti.
Kış derslerini tamamlayan katılımcılar, Çankırı’nın yerel kültürüne ait uygulamalı sunumların ardından şehrin tarihi ve kültürel mekânlarını gezdi. Şifa merkezi Taş Mescit, Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi ile Tuz Mağarası konuklardan büyük beğeni topladı. Belediye Başkanı İrfan Dinç, Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezinde gerçekleştirdiği sunum ile tarihe ışık tutan belgelerini konuklarına tanıttı.
Anadolu’nun ortasında adeta üzeri örtülü olan kent kültürünün üzerindeki tozlu brandanın kaldırılması sonrasında muhteşem bir hazine ile karşılaştıklarını belirten Başkan Dinç, bu hazineyi ortaya çıkarmak üzere 2005 yılında açılışını dönemin Başbakanı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezini yerel tarih araştırmacılarının hizmetine sunduklarını ifade etti. Dinç, “Başlattığımız kampanya ile bu merkeze 3 bin civarında eski kitap, dergi, el yazması eserlerin içerisinde 30 bin civarında evrak topladık. Tasnif çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. Bu merkeze aralarında rahmetli Halil İnalcık Hoca, İlber Ortaylı, Süreyya Faroqui, Mihai Maxim gibi tanınmış tarihçi ve araştırmacı 101 bilim insanı danışman olarak katkı sağladı. Bu merkez, bilim adamı ve araştırmacılardan oluşan 7 kişilik yönetim kurulu ve Araştırma Merkezi Koordinatörü tarafından yönetilmektedir. Sanat tarihçileri ve araştırmacı çalışanlar hizmet vermektedir. Merkezimiz Türkiye’deki yerel yönetimlere de model olmuştur. Çok sayıda Belediye Başkanı ve yönetici gelerek gerekli incelemeyi yapmıştır" dedi.
İl Genel Meclisi tarafından tahsis devri yapılmasının ardından Tuz Mağarası’nda proje çalışmalarına başlayan Çankırı Belediyesi, unutulmaya yüz tutmuş meslekleri de tanıtım için mağaraya taşıdı. Bakır, ahşap oyma, beş şişten patik örme, yün eğirme gibi geleneksel el sanatlarının ustaları Tuz Mağarası’nda konuklara uygulamalı sunum yaptı. Belediye Başkanı İrfan Dinç, çalışmaların tamamlanmasının ardından Çankırı Tuz Mağarası’nın hem sağlık turizmi hem de kültür turizmi açısından Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden ve objelerinden biri haline geleceğini vurguladı.

Yazarlar