Gündem Canlı yayın darbenin seyrini değiştirdi

Canlı yayın darbenin seyrini değiştirdi

30.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun raporuna göre 15 Temmuz gecesi ve 16 Temmuz’daki gelişmelerin kronojisi çıkarıldı.

Canlı yayın darbenin seyrini değiştirdi

Milli Savunma Bakanlığı, MİT, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden talep edilen resmi bilgiler ve Başbakanlık tarafından hazırlanan belgeler ışığında hazırlanan kronoji bir binbaşının MİT’e 15.02’de yaptığı ihbarla başlıyor.
03.20’de İstanbul’da
Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’nda başlatılan darbe girişiminin, tüm yurtta yaklaşık 22 saatte kontrol altına alındığı vurgulanan kronolojide, Erdoğan’ın hareket seyri de yer aldı. Rapora göre Erdoğan, Atatürk Havalimanı’na gitmek için 00.11’de hareket etti. 00.26’da Erdoğan, canlı yayından halkı meydanlara davet etti. Raporda, halkın sokağa çıkmasının darbenin seyrini değiştirdiği tespiti yapılırken, “Halk, bu açıklamadan sonra darbe girişimine engel olmak amacıyla kitlesel olarak sokağa çıkmaya ve kritik yerleri tutmaya başlamış ve bu gelişme darbenin seyrini değiştiren en önemli eşiklerden birisi olmuştur” denildi. Erdoğan, 03.20’de cuntanın savaş uçaklarından gizlenmek amacıyla yolcu uçağı kodu olan THY 8456 kodunu kullanan TC-ATA uçağı İstanbul’a geldi. 04.42’de Erdoğan’ın, Marmaris’te konakladığı ve gece yarısı ayrıldığı otele helikopterlerden ateş açıldı. Helikopterlerden inen yüzleri maskeli ve ağır silahlar taşıyan askerler oteli abluka altına aldı. Çıkan çatışmada beş polis yaralandı. 10.22’de Erdoğan’ın bir süre kalıp ayrıldığı Marmaris’teki otele ağır silahlarla helikopterlerden ve karadan ateş açan askerler, darbe girişiminin başarısız olması sonucu kaçtı.
Akar 08:32’de kurtarıldı
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da saat 23.30’da darbe girişiminde bulunan bir grup asker tarafından rehin alındı. Sabah saat 08.32’de de Ankara Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’na operasyon düzenlenerek kurtarıldı ve Çankaya Köşkü’ne getirildi. Saat 20.50’de de Akıncı 4. Ana Jet Üssü’nde yürütülen FETÖ darbesine yönelik operasyonda Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi kurtarıldı.