Samsun Cansuyu Desteği Yüz Güldürdü

Cansuyu Desteği Yüz Güldürdü

05.06.2017 - 15:04 | Son Güncellenme:

.

Cansuyu Desteği Yüz Güldürdü

Samsun Büyükşehir Belediyesinin tarımı geliştirip kırsal kalkınmayı artırmak amacıyla yürüttüğü Cansuyu projesi kapsamında enginar fidesi desteği verdiği çiftçilerin yüzleri gülüyor.
Kırsal kalkınmayı hızlandırmak için ilçelerde can suyu projeleri yürüten Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Bafra ilçesinde de diğer tarım ürünlerine oranla daha avantajlı ve kazancı yüksek olan enginar yetiştirmek isteyen çiftçilere destek sağladı. 10 çiftçiden gelen talep üzerine harekete geçen daire başkanlığı, geçen yıl 35 bin enginar fidesi satın alıp dağıtmıştı. Kaygusuz, Karaguç, Aktekke, Sarıköy, Balıklar ve Bakırpınar köylerinde toplamda 200 dekarlık arazide enginar fideleri toprakla buluşmuştu. Hasat zamanı gelen ‘imparator’ çeşidi enginarlarda görülen ürün kalitesi ve yüksek verim, çiftçileri sevindiriyor.

“Ortaya çıkan manzara ise hepimizi mutlu etti”
Yaşanan sevindirici gelişmenin talebi artırdığını ifade Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, bu sene de 35 bin adet enginar fidesi alıp çiftçilere teslim edeceklerinin bilgisini verdi. Enginar tarlalarını ziyareti sırasında Cansuyu projesinin Bafra tarımına ve çiftçisine büyük katkı sağladığını ifade eden Daire Başkanı Özdemir, “Proje kapsamında ne yapmak istediğini bilen, proje sahibi, istekli ve elini taşın altına koyan çalışkan çiftçilerimizi her konuda destekliyoruz. İnsanların üretimine katkıyı artırmak amacıyla desteklerimiz üreten ve elini taşın altına koyan çiftçilerimizin yanındadır. İlçe müdürlüklerimiz ile birlikte arazide çiftçilerimizle bir araya gelerek, taleplerini ve sorunlarını öğrenip çözümler üretiyoruz. Bu kapsamda Enginar yetiştirmek isteyen 10 çiftçimizi destekledik. Ortaya çıkan manzara ise hepimizi mutlu etti. İnşallah seneye bu verim ve çiftçilerimizin kazancı daha artacak” dedi.

“Verim mükemmel, bir fideden 25 baş enginar çıktı”
Yaptıkları çalışmayla çiftçileri enginara yönlendirdiklerini anlatan Bafra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Muharrem Nas, “Pazarlamaya ilişkin neler yapılabileceğiyle ilgili araştırmalar yaptıktan sonra projemizi hazırlayıp Büyükşehir Belediyesine müracaat ettik. Geçen mayıs ayında fidemizi alıp enginar üretmek isteyen 10 çiftçimize dağıttık. Ortaya çıkan verim ise mükemmel. Bir fideden 25 baş enginar çıktı. Şuan toptan tanesine 1 TL’den alıcı buluyoruz. Bafra’da bir gıda firmamız var. Onlar gelip ürünü alıyorlar. Bir dönümde yaklaşık bin tane enginar fidanımız oluyor. Bir dekar alandan 8 bin TL gelir elde etmek mümkün. Diğer ürünlere oranla enginar daha karlı. Biz buradaki üretimi artırarak özellikle kış ayında yaşanan açığı kapatmayı hedefliyoruz. İnşallah üretimi giderek yaygınlaşacak“ şeklinde konuştu.
Enginar üreticisi Ziraat Mühendisi Şaban Özer ise ürünün ekonomik değerinin çok yüksek olduğunun altını çizdi. Yaklaşık 3 yıldır enginar yetiştirdiklerini söyleyen Özer, “Farklı bir ürün yetiştirmek istediğimizden yola çıkarak enginarda karar kıldık. Enginara bölgemizin pazarında talep var. Tüketimi çok ve ekonomik değeri yüksek. Diğer ürünlere göre daha avantajlı bir ürün olması sebebiyle enginar yetiştiriyoruz. Her sene yeni şeyler öğrenerek kendimizi sürekli geliştiriyoruz. Bölgemize uygun bütün çeşitleri deneyip ektik. Şuan imparator çeşidini yetiştiriyoruz. 40 dekara yakın ekilişimiz var. Ürünlerimizi Ankara, İstanbul gibi şehirlere de gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.