Ekonomi Cari açığa karşı yerli kömür

Cari açığa karşı yerli kömür

22.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› Cari açık yerli kömürle azalacak. Enerji ithalatını düşürmek için ithal kömürden yerli kömüre geçiş yapan elektrik üretim işletmelerine teşvik uygulanacak. ›› Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İthal kömür kullananlar kusura bakmasın. Cari açığımız fazla. Azaltmak için yerli kömür rezervimizi hayata geçirmek durumundayız” dedi

Cari açığa karşı yerli kömür

Cari açığı azaltmayı hedefleyen hükümet, önümüzdeki yıldan itibaren ithal kömürden yerli kömüre geçiş yapan elektrik üretim işletmelerine teşvik uygulamasını hayata geçiriyor. Bilindiği gibi cari açığın büyük bölümü enerji ithalatından kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da kömürle elektrik üretimi yapan işletmelerle ilgili, “İthal kömür kullananlar kusura bakmasın. Bizim cari açığımız fazla. Bunu azaltmak için kendi yerli kömür rezervimizi hayata geçirmek durumundayız. Bunu hayata geçirdiğimizde cari açığımızı ciddi anlamda azaltırız. Şimdiden bu yönde ciddi mesafe aldık” dedi.

Erdoğan, dün Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘2017 Yılı Elektrik Yatırımları Toplu Açılış Töreni’ne katıldı.

Erdoğan, belirli çevrelerin enerji hamlelerini baltalamak için özel çaba harcadığını belirterek, şöyle konuştu:

“Birileri bize çok farklı akıllar veriyor. Son yılların yükselen ekonomileri olan Çin ve Hindistan bu başarılarını önemli oranda elektrik üretiminde kömür kullanmaya, yani kendi kaynaklarını değerlendirmeye borçlu.

Haberin Devamı

Aynı şekilde Polonya yüzde 84, Almanya yüzde 42, İngiltere yüzde 39 ve Danimarka yüzde 34 oranında elektrik ihtiyacını kömürden karşılıyor. Avrupa’da halihazırda işletmeli olan 682 kömür santraline ilaveten, 30 yeni kömür santrali daha inşa ediliyor. Durum bu kadar açık bir şekilde ortadayken, ülkemizde sayıları az fakat sesleri çok çıkan belli kesimlerin, enerji hamlelerimizi baltalamak için özel çaba harcadıklarını görüyoruz. Boşuna çaba harcamayın. Bu kervan gidiyor, böyle de gidecek.”

Nükleer enerji...

Enerji denildiği zaman onun altyapısını oluşturan ne varsa Türkiye’nin artık bunları kullanır hale geldiğini vurgulayan Erdoğan, “Şimdi nükleere giriyoruz. Nükleer de birilerini rahatsız ediyor. Rahatsız olsanız da olmasanız da biz nükleer enerjiyi de yapacağız” dedi. Erdoğan, şöyle devam etti:

“Kimileri liberal gibi görünseler de hepsinin yaldızını kazıyınca altından inanın bunlar çıkar. Türk solunun tarlası, sözüm ona karşı oldukları emperyalistler tarafından çok önceden sürülmüştür.

Bu gruplar, tarihimizin önemli bir bölümünde Türkiye’nin büyümesini sabote etmenin, ülkemizi kaos ve çatışma ortamına sürüklemenin en kullanışlı araçları olmuştur. ‘Kahrolsun’ dedikleri tüm güçlerin, Türkiye karşıtı tüm çevrelerin bilerek ya da bilmeyerek taşeronluğunu yapmışlardır. Dün darbecilere, vesayetçilere gönüllü hizmetkarlık edenler, bugün de Türkiye’nin enerji yatırımlarını baltalamak isteyenlere piyonluk yapıyor. Kimse aksini iddia etmesin, herkes kullanırken, bu ülkede kömüre karşı çıkmak demek, Türkiye kendi kaynaklarını değerlendirmesin demek değil midir?”

Haberin Devamı

Cari açığa karşı yerli kömür

ENERJİMİZ ARTACAK...

Bakanlığın yerli kömüre daha fazla teşvik sağlanması konusunda çalıştığını bildiren Erdoğan, “Bu hususta önümüzdeki yılın ilk aylarında, inşallah bir müjde açıklanacak. Milli enerji ve maden politikası, Türkiye’nin gelecek yıllardaki hedeflerine ulaşmasında önemli bir itici güç olacaktır” diye konuştu.

Canlı bağlantıyla kurdele kesildi

Konuşmalar sonrasında Adana’daki Doğançay Regülatörü ve Hidroelektrik Santraline, Kırıkkale’deki ACWA Power Doğalgaz Komple Çevrim Santrali’ne ve Muğla’daki Karabağ Rüzgar Enerji Santrali’ne canlı bağlantı kurularak açılış kurdeleleri kesildi. Ardından Erdoğan, “İnşallah bugünkü bu açılışlarla enerjimiz daha da artacak, çok daha enerjik olacağız” dedi.

Haberin Devamı