Ekonomi 'Cari açığı düşürmek önceliğimiz olacak'

'Cari açığı düşürmek önceliğimiz olacak'

13.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Cari açık bir dengesizlik. Enflasyon fiyat istikrarının bozulması demek. Bu dengesizlikleri gidereceğiz. Cari açığın düşürülmesi önceliğimiz” dedi

Cari açığı düşürmek önceliğimiz olacak

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Finansal koşulların sıkılaşması, yılın ikinci yarısında iç talebi törpüleyecek. Şu anda turizm ve dış talep canlı. Bu bize yardımcı olacak. Daha makul, daha sürdürülebilir bir büyüme patikası öngörüyoruz” dedi. Fox TV’de bir programa katılan Şimşek, yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirerek, kısa vadede büyümenin ağırlıklı olarak tüketimden kaynaklandığını, bir süre durağan kalan yatırımların canlandığını, bunun önem taşıdığını söyledi.

Haberin Devamı

Sadeleşme politikası

Sürdürülebilir yüksek büyümenin esas olduğunu vurgulayan Şimşek, “Türkiye’de yüzde 7’nin üzerinde bir büyümenin sürdürülebilir olabilmesi için bizim ekonomide çok daha köklü, sektörel dönüşümü sağlamamız lazım. Büyümenin yılın ikinci yarısından itibaren yeniden dengeleneceğini, iç talebin yumuşayacağını söylüyorum. Finansal koşullarda, para politikasında sıkılaşma var. Cari açık bir dengesizliktir. Enflasyon fiyat istikrarının bozulması demektir. Bu dengesizlikleri gidermek istiyoruz. Fiyat istikrarını yakalamak, cari açığı makul düzeye düşürmek için şu anda zaten tedbir alıyoruz. Para politikasında normalleşme ve sadeleşme sağlandı. Bir süredir para politikasının duruşuna ilişkin ciddi tartışmalar vardı, bu da ister istemez piyasaya oynaklık olarak, gerek döviz kurunda gerekse diğer alanlarda olumsuz yansıyordu. Önemli bir adım attık, orayı düzelttik. Bu finansal koşulların sıkılaşması yılın ikinci yarısında iç talebi törpüleyecek. Şu anda turizm ve dış talep canlı. Bu bize yardımcı olacak. Daha makul, daha sürdürülebilir bir büyüme patikası öngörüyoruz. Zaten bizim Orta Vadeli Program’da (OVP) öngördüğümüz büyüme yüzde 7.4 değil” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Gerekli adımı attık’

Türk lirasının istikrara kavuşması, bu zayıf dönemi atlatması için para politikasında gerekli adımı attıklarını da vurgulayan Şimşek, doğrudan yatırımların artırılması gerektiğini dile getirdi.

‘ABD’de rezerv bırakmadık’

Türkiye’nin rezervlerine yönelik soru üzerine Mehmet Şimşek, ülkenin ABD’deki altın rezervlerinin hepsinin çekildiğini söyledi. Şimşek, Türkiye’nin net rezervinin yaklaşık 29.7 milyar dolar, brüt rezervinin ise haftalık değişim göstermekle birlikte 107 milyar dolar olduğunu belirtti. Şimşek, Türkiye’nin geçirdiği 5 yıllık zor dönemi geride bırakacağını ve yeni dönemde elini şoklara karşı dirençli hale getireceğini de vurguladı.

Hedefimiz enflasyonda tek hane

Enflasyonu düşürmenin önemine dikkati çeken Şimşek, “Büyüme ve enflasyon arasında bir tercih yapamazsınız. Tek tercih vardır enflasyonu kalıcı şekilde düşük tek haneye indirmek zorundasınız. O nedenle para politikasında sıkılaşma var. Seçim sonrasında kamu harcamalarını kontrol altına alacağız, bakanlık sayısını azaltacağız” dedi.

Haberin Devamı

Yapılandırma doğal

Türkiye’nin toplam dış borcunun 453.2 milyar dolar olduğunu da belirten Şimşek, küresel olarak karşılaştırınca bu rakamın yüksek görünmediğini bildirdi. Şimşek, Türkiye’de dış borcun milli gelire oranının benzer ülkelerin altında bulunduğuna işaret ederek, “Dolayısıyla devletin dış borcunun yüksek olduğunu söyleyemezsiniz” diye konuştu.

Şimşek, bazı firmaların borçlarının bankalarca yapılandırılmasına ilişkin de, “Bu yapılandırmalar doğaldır. Önemli olan daha iyi yönetilmesidir. Bunları paldır küldür yaparsanız dışarıda bankacılık sektörünün algısını bozarsınız” dedi.