Gündem Cassini Uzay Aracı nedir?

Cassini Uzay Aracı nedir?

18.04.2018 - 09:20 | Son Güncellenme:

Google ana sayfasında ‘Doodle’ alanında Cassini Uzay Aracını esprili bir şekilde konu aldı. Önemli tarih ve olayların yer verildiği bu alanda Cassini Uzay Aracı’nın işlenmesi merak uyandırdı. Peki, Cassini Uzay Aracı ve önemi nedir? Cassini Uzay Aracı Satürn'e neden gönderildi? İşte detaylar.

Cassini Uzay Aracı nedir

Cassini Uzay Aracı Nedir?
1997 yılında Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'ya bağlı olan Cassini Uzay Aracı, Satürn’e gönderildi. Araç, 2004 yılından bu yana Jüpiter’den sonra en büyük gezegen olan Satürn ve uyduları ile ilgili çok önemli detayları dünyaya aktarıyor. NASA, Cassini’nin yörünge misyonunu tamamlayarak aracın son yolculuğuna başlayacağını duyurmuştu. Bu son yolculuk 26 Nisan 2017’de başladı. Cassini 13 yıllık keşif yolculuğunu gezegen atmosferine final dalışı yaparak 15 Eylül 2017’de sonlandırdı.

Haberin Devamı

Cassini Uzay Aracı sayesinde hangi bilgiler edinildi?
• Satürn'ün uyduları arasında yer alan birkaç uydunun hırpalanmış buzlu yüzeyi uzay aracı tarafından görüntülendi.
• Satürn'ün 66 uydusu olduğu ve bu uydulardan biri olan Enceladus'un buz kaplı yüzeyinin altında büyük bir okyanus olduğu ortaya çıkmıştı.
• NASA'nın uzay aracı olan ve birçok veri ile merak edilenleri ortaya çıkaran Cassini, Satürn'ün kuzey kutbundaki dev kasırgayı da görüntülemeyi başarmıştı.
• Cassini tarafından görüntülenen dev kasırganın 2 bin 10 kilometre genişliğinde olduğu da belirtilmişti.
• Süper hızla döndüğü belirtilen bu kasırganın kenarında yer alan bulutların ise 531 kilometre hızla döndüğü de ortaya çıkmıştı.

Cassini Uzay Aracının en çok merak edilen özellikleri ve Satürn hakkında merak edilenler günümüzde hala birçok kişinin araştırma yaparak öğrenmek istediği konuların başında yer alıyor. Artık uzaydan bilgi almak eskisi kadar zor ve gizemli değil. Cassini yaptıkları ile bize uzay özellikle de Satürn hakkında geniş bilgiler verdi. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte çok daha başarılı video ve fotoğrafların alınarak dünyaya gönderilmesi amacı ile bu tür araçların uzaya fırlatılması hedefleniyor. Bilim insanları bu konuda çalışmalarına devam ediyor.