Siyaset Çavuşoğlu: AB vehameti anlamadı

Çavuşoğlu: AB vehameti anlamadı

23.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilk kez AB üyesi bir ülkeden Türkiye’ye dışişleri bakanı seviyesinde ziyaret yapıldı. Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, dün Ankara’ya gelerek temaslarda bulundu.

Çavuşoğlu: AB vehameti anlamadı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bazı AB ülkelerinin açıklamalarına tepki göstererek, “Tüm bu negatif açıklamalar bizde, bazı ülkelerin darbe girişiminin başarısız olduğundan üzüntü duydukları izlenimini bıraktı” dedi.
Üzüntü duydular
Çavuşoğlu da darbe girişiminin hemen ardından gerek Linkevicius gerek Litvanya Cumhurbaşkanı’nın, açıklamalarıyla net bir şekilde Türk demokrasisine çok güçlü destek verdiklerini belirterek, AB ülkelerinden dışişleri bakanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştirmesi dolayısıyla da mevkidaşına teşekkür etti. Avrupa’da bazı kesimlerin darbe girişiminin vahametini anlayamadığını ve Türkiye’yi hedef alan açıklamalar yaptığını ifade eden Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tüm bu negatif açıklamalar bizde, bazı ülkelerin darbe girişiminin başarısız olduğundan üzüntü duydukları izlenimini bıraktı. Dolayısıyla esasen Türk halkı bu darbe girişimini durdurarak Avrupa’ya yansıyabilecek bir istikrarsızlığın önüne geçmiştir.
Türkiye her zaman bulunduğu stratejik konumla ve oynadığı rolle Avrupa’nın ekonomik büyümesi, istikrarı ve güvenliğine çok önemli bir katkı sağlamıştır. Ama maalesef bazı Avrupa ülkeleri bunu görmezden geldi. Görüşmemizde bu darbe girişiminin arkasında kimin olduğunu ve girişime karşı hangi adımları attığımızı aktardım”
Çavuşoğlu ayrıca Türkiye’nin DAEŞ’in yabancı savaşçı kaynağını kuruttuğu için terör örgütünün birinci hedefi olduğunu kaydetti.
‘Viyana Büyükelçimizi çağırdık’
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avusturya’nın Türkiye’ye yönelik tavrını sert sözlerle eleştirirken, “Maalesef Avusturya ile ikili ilişkilerimizin ve işbirliğimizin normal sürdürülmesinin zemini ortadan kalkmıştır. O nedenle Avusturya maslahatgüzarını bakanlığımıza çağırarak tepkimizi gösterdik. Aynı şekilde Viyana Büyükelçimizi de istişareler ve Avusturya ile ilişkilerimizi gözden geçirmek için Ankara’ya çağırdık. İkili ilişkilerimizde biz de duyarsız kalmayacağız, bazı adımlar atacağız. Biz onlar gibi iki yüzlü olamayız” dedi.