Dünya Çavuşoğlu: ABD’nin kararı yok hükmünde

Çavuşoğlu: ABD’nin kararı yok hükmünde

04.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Filistinli mevkidaşı Riyad el-Maliki ile basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’nin Hamas lideri Haniye ile ilgili aldığı kararı eleştirerek bunun çifte standart olduğunu belirtti

Çavuşoğlu: ABD’nin kararı yok hükmünde

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Antalya’da bir araya geldi. İki bakan, Türkiye ile Filistin arasında yapılan 10 milyon dolar tutarındaki hibe anlaşması çerçevesinde 3,5 milyon dolarlık birinci dilim teslimat belgesini imzaladı. “Samimiyetle, inanarak Filistinli kardeşlerimizin acısı bizim acımız, davaları bizim davalarımızdır” diyen Çavuşoğlu, bugüne kadar Filistinli kardeşlerini hiç bir zaman yalnız bırakmadıklarını ifade etti. İki bakan ortak basın toplantısı düzenlerken, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’nin Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’yi terör listesine eklemesine ilişkin, “ABD terör konusunda bu kadar hassassa PKK/YPG terör örgütüne verdiği desteği kesmesi gerekir. Bu karar terör konusunda ABD’nin çifte standardının başka bir örneğidir” dedi. Çavuşoğlu, “Bu karar, Filistin liderliği tarafından kınanmıştır ve bizim için yok hükmündedir” dedi. ABD’nin aldığı bu kararın zamanlamasının oldukça manidar olduğunu dile getiren Maliki ise, kararın, Filistinliler arasındaki barışın sağlandığı bir zamana denk geldiğinin altını çizdi.

‘BM’de de birlikteyiz’

ABD’nin Kudüs kararının etkilerini ele almak üzere hazırlanan “Arap Eylem Planı”nı görüşmek üzere Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından Antalya’ya geldiğine dikkati çeken Maliki, bu toplantıda ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararının nasıl başarısız kılınacağının ve izlenecek yolu haritasının ele alındığını belirtti. Maliki, Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’ndaki toplantılarda da Filistin ile birlikte çalışarak, Filistinlilerin yanında olduğu mesajını verdiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte gerçekleştirecekleri Vatikan ziyareti hakkında konuşan Çavuşoğlu “Sayın Cumhurbaşkanımız da Papa’ya bizzat bu süreçteki gösterdiği tavırdan dolayı bir kere daha teşekkür edecekler. Filistin’in kalkınması için de elimizden gelen her türlü desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.