Siyaset Çavuşoğlu: İnsani ve kalkınma yardımlarında ABD'yi geçeceğiz

Çavuşoğlu: İnsani ve kalkınma yardımlarında ABD'yi geçeceğiz

10.07.2017 - 22:32 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, insani ve kalkınma  yardımları bakımından geçen yılın rakamlarına göre Türkiye'nin ABD'den sonra  ikinci sırada geldiğini belirterek, "2016'da ABD'nin yaptığı insani kalkınma  yardım miktarı 6,3 milyar dolar, Türkiye'nin yapmış olduğu yardım miktarı ise 6  milyar dolar. Milli gelire göre ise açık ara dünyada birinci sıradayız. 2017'de  rakam olarak da ABD'yi geçerek dünyada birinci sıraya yerleşeceğiz." dedi.

Çavuşoğlu: İnsani ve kalkınma yardımlarında ABDyi geçeceğiz

Çavuşoğlu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yenilenen Fildişi Sahili Kadın, Çocuk Esirgeme ve Dayanışma Bakanlığına bağlı Kadın Eğitim ve Meslek Edindirme Enstitüsünün (IFEF) Port Bouet'deki merkezinin açılışına katıldı.

Haberin Devamı

Törende, Çavuşoğlu'nun yanı sıra, Fildişi Sahili Cumhuriyeti Kadın, Çocuk Esirgeme ve Dayanışma Bakanı Mariatou Kone, Türkiye'nin Abidjan Büyükelçisi Esra Demir, TİKA Ortadoğu ve Afrika Daire Başkanı Keman Özdemir, merkezde görevli öğretmenler ve öğrenciler yer aldı.

İki ülke milli marşlarının çalınmasının ardından konuşma yapan Bakan Çavuşoğlu, "Sizlere Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Türk milletinin selamlarını ve en iyi dileklerini getirdim. Bugün TİKA tarafından tadilatı ve tefrişatı yapılan bu tesisin açılışını sizlerle beraber yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Esasen bu tesis, Türkiye ile Fildişi Sahili arasındaki dostluğumuzun yegane göstergesidir." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Abidjan'a ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2016'daki ziyaretine refakat ederken geldiğini ve buradan güzel izlenimlerle ayrıldığını belirten Çavuşoğlu, bu kez İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Konseyi 44. Toplantısı vesilesiyle Fildişi Sahili'nde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"İnsani yardım rakamlarında ABD'yi geçerek dünyada birinci sıraya yerleşeceğiz"

Türkiye'nin, Afrika kıtası ile dost ve kardeş ülke Fildişi Sahili'nin kalkınmasına ve gelişmesine çok önem verdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Bugün burada bir kere daha gördük ki kalkınmanın en önemli unsurlarından biri eğitimdir, diğeri ise kadınların sosyal ve ekonomik hayata azami katılımının sağlanmasıdır. Kadın eğitimi ve formasyonu merkezlerinin, eğitimini yarıda bırakmak zoruda kalan kadınların toplumda hak ettikleri yeri almalarında önemli rol oynadığını görmekten mutluluk duyuyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin İİT Zirve Başkanı olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "İstanbul'daki zirvede Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın teklifi üzerine 'İİT Kadın İstişare Konseyi' kuruldu. Şu anda başkanlığını da Dr. Esra Albayrak yürütmektedir." şeklinde konuştu.

İnsani ve kalkınma yardımları bakımından Türkiye'nin en önde gelen ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "İnsani ve kalkınma yardımları bakımından ABD'den sonra ikinci sıradayız. 2016'da ABD'nin yaptığı insani kalkınma yardım miktarı 6,3 milyar dolar, Türkiye'nin yapmış olduğu yardım miktarı ise 6 milyar dolar. Milli gelire göre ise açık ara dünyada birinci sıradayız. 2017'de rakam olarak da ABD'yi geçerek dünyada birinci sıraya yerleşeceğiz." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu yardımlarını AFAD, Kızılay ve TİKA aracılığıyla dünyanın her yerine ulaştırdığını anımsattı. TİKA'nın dünyada 50 koordinatörlüğü bulunduğunu, bunların 16'sının Afrika kıtasında olduğunu aktaran Çavuşoğlu, "Karayip ülkeleri dahil tüm Latin Amerika ve Afrika kıtasında insani ve kalkınma yardımlarımızı TİKA'mız aracılığıyla zamanında ulaştırıyoruz." dedi.

Türkiye'nin Afrika'da 39 büyükelçiliğinin olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "Yeni açacağımız büyükelçiliklerle beraber önce 45'e, sonra 50'ye ulaşacağız. Yani Afrika'da hemen hemen büyükelçilik açmadığımız ülke kalmayacak." diye konuştu.

Açılışı yapılan merkezin restorasyonuna verilen katkılardan dolayı Türkiye'nin Abidjan Büyükelçiliğine, TİKA Başkanı Serdar Çam'a ve Fildişi Sahili Cumhuriyeti Kadın, Çocuk Esirgeme ve Dayanışma Bakanı Kone'ye teşekkür eden Çavuşoğlu ayrıca İİT Kadın İstişare Konseyi Başkanı Dr. Esra Albayrak ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan'ın da süreci yakından takip ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, Türkiye'nin ve TİKA'nın Fildişi Sahili'nde yapılacak benzer projeleri desteklemeye devam edeceğinin altını çizerek, sözlerini "Yaşasın Türkiye, yaşasın Fildişi Sahili, yaşasın Türkiye-Fildişi Sahili dostluğu" diye tamamladı.

Açılış töreninin ardından derslikleri gezen Çavuşoğlu, merkezde eğitim alan kadınlarla sohbet etti.