Dünya Çavuşoğlu: PYD heyette olmaz

Çavuşoğlu: PYD heyette olmaz

29.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’de kalıcı ve genel ateşkesin sağlanması için Türkiye’nin muhalefet, Rusya’nın ise rejim üzerinde etkisini ortaya koyduğunu, İran’ın ise Şii gruplar üzerindeki etkisini kullanması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, Astana’daki müzakerelerde PYD’nin masada olmayacağını da belirtti.

Çavuşoğlu: PYD heyette olmaz

Dün Beştepe’deki ödül töreni sonrası soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, ateşkes sağlanması konusundaki mutabakatı değerlendirirken, “Çalışıyoruz, metinler var. Yürürlüğe her an girebilir. Bir metin ateşkesi ülke geneline yaymak, diğeri de siyasi çözüm, müzakere, onlarla ilgili çalışıyoruz. Bir taraf benimsemezse olmaz bu iş” dedi. Çavuşoğlu, Güvenlik Konseyi kararını baz aldıklarını belirterek, “BM Güvenlik Konseyi kararı var. Burada DAEŞ ve El Nusra adı geçiyor. YPG konusunda bir konsensus yok. ABD faydalanmaya çalışırken, terör listesine girmesine de sıcak bakmayacağı bir gerçek. O kararda Cenevre Deklarasyonu da geçer. Konsensus olmayan şeylere girdiğinde o bunu ekletir, bu onu ekletir. BM kararını baz aldık. Yoksa YPG veya DEAŞ konusunda fikir değişikliğinden değil, bizim için terör örgütüdür, PKK’dan farkı yoktur” dedi.
Siyasi çözüm
Türkiye’nin başından beri ateşkes ve siyasi çözümden yana olduğunu hatırlatan Dışişleri Bakanı, Cenevre’de olduğu gibi Astana’da da müzakerelerin rejimle muhalefet arasında olacağını, müzakereye destek vermenin Esad rejiminin kabul edildiği anlamına gelmediğini ifade ederek, “çark edildiği” yönündeki değerlendirmelere karşı çıktı. Çavuşoğlu, “Biz ateşkesle kalıcı bir şeyden bahsediyoruz. Kalıcı ateşkes olmadan siyasi çözüm olur mu? Halep’teki ateşkesi genele yaymak istiyoruz. Kim hariç tutulacak, terör örgütleri. Elbette tek taraflı şu anda. YPG ile mücadelemiz, DAEŞ’le El Nusra’yla devam edecek. İhlal edenleri de gözlemlememiz lazım, yaptırım da uygulanması lazım. Muhalefet üzerinde gerekeni yapıyoruz, Rusya rejim üzerinde... İran da Hizbullah başta olmak üzere Şii gruplar üzerindeki etkisini kullanmalı” diye konuştu.
Esad’la siyasi dönüşüm olmayacağını, muhalefetin bunu kabul etmeyeceğini kaydeden Çavuşoğlu, “Bizim dediğimizden çok Suriye halkı ne diyor, sanki Türkiye’nin ne diyeceği gibi bakıyor herkes ama Suriye halkı önemli. Esad’la siyasi dönüşüm olmayacağını tüm dünya biliyor. Yönetecek insanları Suriye halkı seçecektir. Bu insanların Esad’ın etrafında birleşmesinin de mümkün olmadığını biliyoruz. Kapsayıcı yönetim, toprak bütünlüğü gibi ilkesel başlıkları söylüyoruz. PYD’ye karşıyız, müzakere heyetinde olamaz” ifadelerini
kullandı.