Eskişehir ÇDP’NİN KURULMASI VE YAKLAŞAN GENEL SEÇİMLERDE ÇERKESLERİN BEKLENTİSİ

ÇDP’NİN KURULMASI VE YAKLAŞAN GENEL SEÇİMLERDE ÇERKESLERİN BEKLENTİSİ

07.02.2015 - 12:37 | Son Güncellenme:

.

ÇDP’NİN KURULMASI VE YAKLAŞAN GENEL SEÇİMLERDE ÇERKESLERİN BEKLENTİSİ

İstanbul Çerkes Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tuguj Halis Din, kurucuları arasında çok sayıda Çerkesin bulunduğu Çoğulcu Demokrasi Partisi’nin (ÇDP) kurulmasının, Çerkeslerin sorunlarının dile getirilmesi açısından olumlu bulduğunu ifade etti.
Başkan Din, ÇDP’nin kurulması ve yaklaşan genel seçimlerle ile ilgili bir açıklamada bulundu. Türkiye’de yaşayan ve başta anadil olmak üzere kültürel değerlerini kaybetmek noktasında olan Çerkeslerin sorunlarını TBMM’de daha güçlü şekilde dile getirebilecek Çerkes kökenli milletvekili adayların parti gözetmeksizin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Taguj Halis Din, "UNESCO tarafından ‘’Kaybolmak Üzere Olan Diller Kategorisi’ne alınmış anadilimizin korunması, Çerkes Soykırımı’nın tanınması, Rusya ve Türkiye arasında yapılacak ikili anlaşmalarla Çerkeslere çifte vatandaşlık hakkının verilmesi, Çerkes kültürünü yaşatma mücadelesi veren kurumlarımızın devletçe desteklenmesi gibi çok sayıda önceliğimiz bulunmaktadır. Siyasi partilerimiz ve adaylar, bu öncelikler konusunda Çerkesleri anlamalı ve Çerkesler ile olan ilişkilerini bu sorunların çözümü doğrultusunda güçlendirmelidir” ifadelerini kullandı.
KURUMLAR GENELLEME YAPMAKTAN KAÇINMALI
Açıklamasında, ÇDP’nin kurulmasından sonra yapılan eleştirilere de cevap veren Başkan Din, şunları söyledi;
“Türkiye vatandaşı Çerkesler siyasi tercihlerinde tamamen özgür olduğu gibi, hiçbir kurumun Çerkesler adına ’’Çerkesler şunu-şurayı destekliyor veya desteklemiyor’’ şeklinde demeç vermesi etik değildir. Çoğulcu Demokrasi Partisi’nin kurulması bizleri umutlandırmış ve Çerkes camiası tarafından yakından tanınan birçok isim bu partiden bağımsız aday olarak genel seçimlere katılacağını açıklamıştır. Başta ÇDP’den olmak üzere, parti ayrımı gözetmeksizin Çerkeslerin sorunlarına duyarlı tüm adaylara desteğimiz ve ilgimiz tamdır. Şimdiden Haziran ayında yapılacak olan genel seçimlerin ülkemiz adına hayırlı olmasını, seçimlerin huzurlu bir şekilde gerçekleşmesini temenni ediyor ve tüm adaylara başarılar diliyoruz’’ şeklinde konuştu.