Dünya Cebelitarık krizi aşıldı

Cebelitarık krizi aşıldı

25.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

AB liderleri bugün Brüksel’de İngiliz hükümeti ile varılan Brexit anlaşmasının onaylanması için toplanıyor. Cebelitarık konusunda yaşanan kriz dün aşılırken, İngiltere içinde anlaşmanın yarattığı rahatsızlık devam ediyor

Cebelitarık krizi aşıldı

Avrupa Birliği (AB) ile İngiltere arasında Brexit konusunda varılan anlaşma bugün Brüksel’de yapılacak AB zirvesinde görüşülecek. Anlaşmanın oylanması öncesinde en büyük sorun olarak Cebelitarık sorunu dün aşıldı. Cebelitarık’ın geleceği konusunda AB ile Londra yönetimi arasındaki anlaşmayı bloke edeceğini açıklayan İspanya, dün geri adım atarken, Reuters haber ajansı İngiltere’nin İspanya’ya güvence verdiğini ve krizin aşıldığını bildirdi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Cebelitarık için bir uzlaşmaya varıldı” derken, bölgenin geleceği konusundaki kararların İspanya ile birlikte alınacağını duyurdu.

Haberin Devamı

Sanchez önceki gün yaptığı açıklamada, Brexit anlaşmasının imzalanması için Brüksel’de yapılacak olağanüstü toplantının Cebelitarık sorununun çözülmemesinden dolayı ertelenebileceğini söylemişti. İspanya hükümeti kaynaklarına dayandırılarak İspanyol basınında yapılan değerlendirmede, Brexit anlaşmasının onayı için 27 AB ülkesinin çoğunluğunun (AB halkının en az yüzde 65’ine denk gelen en az 20 ülkenin evet oyu) yeterli olacağı ancak anlaşmayla birlikte oylanacak “siyasi deklarasyon” için oy birliği gerektiğinin altı çizilmişti. İngiltere Başbakanı Theresa May ise, dün AB yetkilileriyle görüşmek için Brüksel’e gitti.

DUP karşı çıktı

Öte yandan Brexit anlaşmasının Britanya içinde yarattığı rahatsızlık devam ediyor. Başbakan Theresa May hükümetine destek veren, ancak Brexit anlaşmasından memnun olmayan DUP (Demokratik Birlik Partisi) yetkilileri, dün yaptıkları açıklamada ‘anlaşmanın İngiltere’yi acınası bir duruma sokacağını’ ifade etti. Parti lideri Arlene Foster, anlaşmanın ‘İşçi Partisi tarafından kurulacak bir hükümetten daha beter olacağı’ görüşünde. DUP, anlaşmayı bu haliyle parlamentoda desteklemeyeceğini açıklamıştı. Dolayısıyla bugün AB’den anlaşma lehine bir karar çıksa dahi İngiliz parlamentosundan onay alınmasının oldukça zor olduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond ise, anlaşmanın ‘AB’de kalmaktan daha iyi’ olduğunu savundu. Hammond anlaşmanın AB’ye verilebilecek en az tavizi içerdiğini ifade etti. Sert Brexit yanlıları ise anlaşmanın AB’de kalmaktan daha kötü olduğunu ifae etmişti.