Gaziantep Çektiği Belgesellerle Türk Dünyasını Tanıtıyor

Çektiği Belgesellerle Türk Dünyasını Tanıtıyor

11.11.2017 - 11:48 | Son Güncellenme:

Rusya'daki tıp eğitimini yarıda bırakarak sinemaya yönelen Başkurdistanlı genç yönetmen Gainet, çektiği belgesellerle Türk dünyasını anlatıyor Gainet, bugüne kadar 3 belgesel film çekmesine rağmen Rusya, Türkiye, Çin, ABD ve Ukrayna'da düzenlenen yarışmalarda 8 ödül kazandı Kristen Gainet: "Türk sinemasını izlediğimde sanatsal bir yön bulamıyorum. Amerikan tarzı filmler çekiliyor sigara, alkol var ama son zamanlarda 'Diriliş Ertuğrul' filmiyle öz benliğimizi, tarihimizi anlatan yeni bir döneme girildiğine inanıyorum" "Bizim amacımız, tamamen kendi kültürümüzü, özgünlüğümüzü yansıtan sanatsal içerikli filmler çekmek. Son zamanlarda Türkiye'de de bunun yapıldığını görmeye başladım"

Çektiği Belgesellerle Türk Dünyasını Tanıtıyor

GAZİANTEP (AA) - FERİDE PELİN İNAL - Başkurdistanlı genç yönetmen Kristen Gainet, çektiği belsesellerle Türk dünyasını tanıtmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Rusya'daki tıp eğitimini yarıda bırakarak sinemaya yönelen ve üniversite eğitiminin ardından Türk dünyasını anlatan üç belgesel film çeken Gainet, bu filmlerle Rusya, Türkiye, Çin, ABD ve Ukrayna'da düzenlenen yarışmalarda 8 ödül kazandı.

Rusya'daki yarışmalarda "En İyi Belgesel" ve "En iyi Yönetmen" ödüllerini elde eden 28 yaşındaki yönetmen, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Türk Dünyası Belgesel Film Festivali'nde ise "7 Kız Tiyatrosu" belgeseliyle "Tevfik İsmailov Özel Ödülü"ne layık görüldü.

Gainet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oyuncu olma hayaliyle tıp eğitimini yarıda bıraktığını ve Rusya'nın St. Petersburg şehrinde sinema eğitimi aldıktan sonra Moskova'da belgesel film çekimlerine başladığını belirtti.

Haberin Devamı

Öğrenciliğinden beri filmler çektiğini ve belgesellerinde Türk dünyasından örnekler sergilediğini anlatan Gainet, "Başkurdistan dilinde çektiğim '7 Kız Tiyatrosu' adlı film, Moskova’da ve İngiltere’de de gösterime girecek. Bu belgesel, 2. Dünya Savaşı'nda insanlar askere gittikten sonra geride kalanların, büyük bir çoğunluğu kadınlar olmak üzere, kültürlerini, dillerini muhafaza etmek için verdikleri mücadeleyi anlatan bir film. Zor dönemlerde kültürümüzü, dilimizi nasıl koruyabileceğimizi gerçek olaylar üzerinden anlatmaya çalıştım." diye konuştu.

- "Amacımız kültürümüzü yansıtan sanatsal filmler çekmek"

Gainet, Türk filmlerinde kültürün ve tarihin çok fazla öne çıkarılmadığını savunarak şunları kaydetti:

"Türk sinemasını izlediğimde sanatsal bir yön bulamıyorum. Amerikan tarzı filmler çekiliyor, sigara, alkol var ama son zamanlarda 'Diriliş Ertuğrul' filmiyle öz benliğimizi, tarihimizi anlatan yeni bir döneme girildiğine inanıyorum. Ondan önce de tarih filmleri çekildi. Cüneyt Arkın gibi bilindik oyuncular oynadı. Tarihi romanlardan uyarlanan yapımlar var ancak bunlar sanatsal filmler değildi. Bizim amacımız, tamamen kendi kültürümüzü, özgünlüğümüzü yansıtan sanatsal içerikli filmler çekmek. Son zamanlarda Türkiye'de de bunun yapıldığını görmeye başladım."

Haberin Devamı

Bugüne kadar 3 belgesel film çektiğini, ulusal ve uluslararası yarışmalardan 8 ödül aldığını dile getiren Gainet, üç filmin de yapım aşamasında olduğunu, hazırlık çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.