Kırıkkale Cem Kılıç: “Benim Bugüne Kadar Gördüğüm En Basit, En Kapsayıcı Teşvik”

Cem Kılıç: “Benim Bugüne Kadar Gördüğüm En Basit, En Kapsayıcı Teşvik”

23.05.2017 - 16:47 | Son Güncellenme:

.

Cem Kılıç: “Benim Bugüne Kadar Gördüğüm En Basit, En Kapsayıcı Teşvik”

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Yüksek İstişare Kurulu ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile çıkarılan sigorta prim teşvikinin bugüne kadar gördüğü en basit, en kapsayıcı teşvik olduğunu söyledi.
Ahiler Kalkınma Ajansı ve Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından düzenlenen ‘Geleceğine Kayıtsız Kalma’ isimli toplantıda Prof. Dr. Cem Kılıç, güncel istihdam teşviklerini, ekonomik gelişmeleri, kayıtlı ve kayıt dışı istihdamı işverenler için yorumladı. Toplantıda Prof. Dr. Cem Kılıç’ın istihdam teşvik programları ve ülke ekonomisi üzerine yorumları sonrası katılımcılar, konu üzerine görüş alışverişinde bulundu.
Toplantının açılışında konuşan Kırıkkale TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Varlı, finansesi Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından yapılan ‘Ahiler Kalkınma Ajansı Kayıtlı İstihdamı Teşvik Ediyor’ isimli proje üzerine bilgiler verdi. Projenin toplam bedelinin 195 Bin Euro olduğuna değinen Varlı, “Kırıkkale Üniversitesi, Aksaray Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği ile Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası projenin ortakları. Ticaret ve Sanayi Odamızda proje kapsamında oluşturulan platformun üyesi. Bugüne kadar ilgili kurumların çalışanlarına çeşitli konularda eğitimler verildi, orta ve yükseköğretim öğrencilerine yönelik bilgilendirici faaliyetler düzenlendi. Önümüzdeki dönemde ise stratejik plan için saha analizi çalışması yapılarak hem işçiler hem işverenlerin sorunları araştırılacak” dedi.

“Bugüne kadar ki en basit ve kapsayıcı teşviktir”
Toplantıda 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile çıkarılan sigorta prim teşvikinin önemine değinen Prof. Dr. Cem Kılıç, “Bu benim bugüne kadar gördüğüm en basit, en kapsayıcı teşviktir arkadaşlar. Bu teşvikten 2017 sonuna kadar faydalanılacağı söyleniyor ama ben gene bu işin mutfağında bulundum, 2018 yılında da devam edecektir. Şöyle diyebilirim yüzde 99 devam edecektir. Burada şart, koşul nedir? Aralık 2016’daki istihdam rakamına bak, Şubat 2017’ye geldiğinde sen bunu artırmışsan, 1 puan artırmışsan, 1 kişi artırmışsan ve aldığını bu kişi son üç aydır işsiz bir kişiyse İŞKUR üzerinden aldıysan, devlet sana diyor ki asgari ücretli bir kişide olsa sen sadece netini ver gerisine karışma. Asgari ücretin neti şu anda 1404 lira, sadece 1404 lirayı vereceksin geriye kalan 773 lira ki işçi payı, işveren sigorta payı, damga pulu gibi masraflar bir yük olmaktan çıktı, artı istihdam oluşturmak şartıyla” şeklinde konuştu.