Gündem Cemevinde fatura ödemeye son!

Cemevinde fatura ödemeye son!

08.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kartal Cemevi Vakfı Başkanı İsmail Saçlı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) cemevlerine ayrımcılık yapıldığı kararının ardından artık elektrik ve su parası ödemeyeceklerini açıkladı

Cemevinde fatura  ödemeye son

Kartal Cemevi Vakfı Başkanı İsmail Saçlı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) elektrik faturalarından muaf tutulmamaları nedeniyle cemevlerine ayrımcılık yapıldığı kararının ardından artık elektrik ve su parası ödemeyeceklerini açıkladı. Gelen faturaları Maliye Bakanlığı’na göndereceklerini kaydeden Saçlı, ticari abona olarak görüldüklerini ve yıllardan beri büyük miktarda fatura ödemek zorunda kaldıklarını söyledi. Saçlı, cemevinin sadece gasilhane ve yemekhane bölümünde su faturası ödemediklerini belirtti.
Kartal Cemevi Vakfı’nın Türkiye’nin en fazla elektrik ve su parası ödeyen kurumlarından biri olduğunu belirten Saçlı, “Yaz aylarında yaklaşık 3 bin, kış aylarında ise yaklaşık 6 bin lira elektrik faturası ödüyoruz. Ayrıca ticari olarak da ödeme yapıyoruz. Geçen günlerde TEDAŞ’a yazı yazdık, ‘700-800 tane öğrencimiz kurs görüyor. Biz burada ticaret mi yoksa ibadet mi yapıyoruz’ diye. Bunun üzerine yılbaşından itibaren yüzde 7 indirim yapacaklarını söylediler ama buna gerek kalmadı. Yarından itibaren bu faturaları ödememe kararı aldık” dedi.

‘Suyu da ödemeyeceğiz’
AHİM’in “ayrımcılık” kararı sonrası hukukçularla bir değerlendirmede bulunduklarını kaydeden Saçlı, “AİHM kararı bunu gerektiriyor. Hukukçularımız olayı böyle yorumladı. Gelen faturaları ödemeyerek, Maliye Bakanlığı’na göndereceğiz. Bu uygulamamızı tüm cemevlerinin yapması doğrultusunda çağrı yapıyoruz. Bu kararımızdan sonra elektrik ve su kesintisi olursa ortalığı ayağa kaldırırız” diye konuştu. Saçlı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na, Kartal Cemevi’nin de Yenibosna Cemevi gibi ibadethane statüsünde değerlendirilerek, elektrik giderlerinin karşılanması için dilekçe sunacağını belirtti. Su faturası da ödemeyeceklerini belirten Saçlı, bugüne kadar sadece gasilhane ve yemekhane bölümünün su faturasından muaf tutulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

‘Keşke AİHM’e gerek kalmasaydı’

Karacaahmet Sultan Derneği Başkanı Muharrem Ercan ise faturalarının yıllardır kendileri tarafından ödendiğini belirterek, “Senelerdir vergi ödüyoruz, askerliğimizi yapıyoruz bir vatandaş olarak bütün görevlerimizi yerine getiriyoruz. Neden bizim haklarımız iade edilmiyor. Sadece tuvaletlerde kullanılan suyun parasını ödemiyoruz. Diğer ibadethaneler gibi cemevlerinin de faturalarının ödenmesini istiyoruz. İsterdim ki, AİHM kararına gerek kalmadan devletimiz kendi içinde çözebilsin ve haklarımızı korusun.. Biz de faturalarımızı ödemeyip Maliye Bakanlığı’na göndermeyi düşünüyoruz” dedi. Gazi Cemevi Vakfı Başkanı Veli Gülsoy da faturalar konusunda, benzer ifadeler kullandı.