Dünya Cenevre’de ‘idare’ bilmecesi

Cenevre’de ‘idare’ bilmecesi

04.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Steffan De Mistura, Cenevre’deki görüşmelerde çözüme ilişkin önerilerini dün Suriyeli taraflarla paylaştı. Mistura, taraflara ilettiği metinde “yerel seviyede kendini idare” uygulamasından söz etti.

Cenevre’de ‘idare’ bilmecesi

Mistura’nın Beşar Esad rejimi ile muhalefet heyetine sunduğu 12 maddelik belgede, “Ülkenin geleceğine, kendi siyasi, ekonomik ve sosyal sistemlerine sadece Suriye halkı; dış baskı ve müdahalelerden uzak bir şekilde, demokratik araçlar ve seçim sandığı yoluyla karar verecektir” ifadesi yer aldı. Ancak Cenevre görüşmelerinin açılışını yaparken tarafların buluşmasına BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı kararının rehberlik ettiğini vurgulayan Mistura’nın, bu kez kararlara herhangi bir atıf yapmaması Suriyeli tarafların dikkatini çekti. Görüşmelere katılan kaynaklar, Mistura’nın yeni önerilerinde geçiş yönetimi ve yeni bir anayasa hazırlanmasına yer vermemesini, “BMGK zemini dışına çıkma” çabası şeklinde yorumladı.
Belgede “Ulusal birliğe, adil temsile ve yerel oluşumların ülke, bölge ve yerel seviyede kendini idaresine bağlı devlet” ifadesi yer alırken, “yerel oluşumlar”la neyin kastedildiği belirsizliğini korudu.
Öte yandan Reuters haber ajansı, yayınladığı analizde ise Cenevre görüşmelerinde herhangi bir önemli gelişme beklentisinin bulunmadığına değindi.

Rusya: Palmira’yı biz organize ettik

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye ordusunun önceki gün Palmira’da elde ettiği zaferin Rus askeri danışmanları tarafından organize edildiğini açıkladı. Beşar Esad rejimine yakın Al Masdar haber sitesi, Palmira operasyonunda Rus özel birliklerinin görev aldığını duyurdu. Suriye ordusuna danışmanlık hizmeti verdiği açıklanan bir grup tam teçhizatlı Rus özel birlik askerlerinin bölgeden çekilmiş fotoğrafları yayınlandı.