Gündem Cenevre görüşmesi ihlallerle başladı

Cenevre görüşmesi ihlallerle başladı

24.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Suriye konulu görüşmeler dün başladı.

Cenevre görüşmesi  ihlallerle başladı

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ilk olarak Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi’nin liderlik ettiği Suriye hükümeti heyeti ile görüştü. Suriyeli muhaliflerin terör örgütü PKK’ya yakın olmakla suçladığı Kürt siyasetçi Ömer Ossi, Suriye hükümetinin delegasyonunda ilk kez yer aldı. De Mistura daha sonra Suriye Ulusal Koalisyonu heyetiyle ayrı bir görüşme gerçekleştirdi. Cenevre’deki açılış oturumu ise Türkiye, Rusya, İran ve ABD’nin de bulunduğu Uluslararası Suriye Destek Grubu üyelerinin katılımıyla başladı. De Mistura, önceki gün görüşmelerde krizin çözümü için ‘önemli bir ilerleme’ beklemediğini dile getirmişti.
“Ateşkes ihlali”
Esad rejimine ait savaş uçakları dün Dera ve Hama’da muhaliflerin elindeki bölgelere hava saldırısı düzenledi. Muhaliflerin ise hükümetin elindeki bölgelere roket fırlattığı belirtiliyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırılara rağmen dün ülke genelindeki şiddet olaylarının önceki günlere göre daha az olduğunu açıkladı.
“Katkı yok”
Financial Times (FT) gazetesinin haberine göre, Rusya Cenevre görüşmelerinde Suriye’nin yeniden inşa edilmesi için dünyanın büyük ülkelerinden maddi kaynak bulunmasını talep edecek. Haberde, Avrupa ve Körfez ülkelerinin Rusya’nın Suriye’de bir siyasi geçiş sürecine ilişkin güvence vermesi durumunda katkı sağlama şartı koyduğu ifade ediliyor. FT’ye konuşan bir Avrupalı diplomat, “Her şeyi parçaladılar ve insanların bunu ödemesini istiyorlar” dedi.