Siyaset Pensilvanya’dan yönlendirildi

Pensilvanya’dan yönlendirildi

28.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

HSYK’nın yaşananların ardından yaptığı toplantıyı “Geç kalmış bir toplantı” olarak niteleyen Erdoğan, “Bunlar, 23 Nisan tatil gününde bu işi başlattılar” diye konuştu

Pensilvanya’dan yönlendirildi


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; aralarında polis müdürlerinin de bulunduğu 22 Temmuz operasyonu kapsamında tutuklanan 75 sanık hakkında verilen tahliye kararı ve bu kararın İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından “yok hükmünde” sayılmasının neden olduğu gelişmeler konusunda, “Bunların hukukla alakası yok, tamamen hukuk dışı. Pensilvanya’dan aldıkları talimatla, yapılmış olan dualarla vesairelerle bir yönlendirme burada söz konusu. Temenni ederim ki bugün (dün) HSYK’nın alacağı kararla ideal netice yakalanmış olur” dedi.
Erdoğan, dün Kuveyt’e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Bugün yeniden tahliye kararlarında ısrar edilmesi yönünde karar var. Aynı zamanda HSYK da olağanüstü toplandı. Tüm bu yaşananları nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusu üzerine, “Öncelikle, yetki kullanımı açısından, şu anda kendilerine ait olmayan bir yetkiyi kullanmak suretiyle, yetki gasbı yapan bir yargı merci var. Bir defa, şu anda HSYK’nın saat 14.00’te (dün) başlattığı toplantı, bana göre geç kalmış bir toplantı” dedi. Erdoğan, şunları söyledi:

Tatil günü başladı
“Bunlar, 23 Nisan tatil gününde bu işi başlattılar ve ardından cumartesi, pazar tatil, aynı şekilde bu tatilde de bunu sürdürdüler ve çok daha ilginci, gece sabaha kadar odasında çalışma yürüten bir hakim ve oda kilitli, kimseye bu odayı açmayacak derecede de bu işi anlaşılmayacak şekilde sürdüren bir veya iki hakim. Bu tabii Türkiye’de bu ilişkilerin nerelere geldiğini göstermesi bakımından çok çok tehlikeli, çok çok sıkıntılı bir süreç.
Nitekim şu anda gönderilen başmüfettişlerin, rapor olarak hazırladıkları raporu biliyoruz. Öyle zannediyorum ki HSYK da bu raporlar istikametinde kararını verecektir. Bunların hukukla falan alakası yok, tamamen hukuk dışı ve Pensilvanya’dan alınan talimatla, orada yapılmış olan dualarla, vesairelerle bir yönlendirme söz konusu. Temenni ederim ki bugün HSYK’nın alacağı kararla ideal netice yakalanmış olur ve tahliye kararı, bu tahliye kararıyla bir taraftan sosyal medyada bir algı operasyonu sürdürülmesi, bu algı operasyonuyla dikkat edilirse arşiv resimleriyle adeta cezaevinden çıkmışlar, artık dışarıdalar gibi bir şeyi yayımlamak, bunları göstermek...
Gerçekten bunlar çok çok çirkin. Nasıl bir örgüt çalışması olduğunu göstermesi bakımından çok çok önemli.”
Erdoğan, Çanakkale Kara Savaşları’nın 100’üncü yılında Çanakkale’de bir tören düzenlendi. Muhalefet, ‘biz davet edilmedik’, Kılıçdaroğlu da ‘orada olmak isterdik’ ifadelerini kullandı. Neler söylemek istersiniz?” sorusunu şöyle yanıtladı:

‘Zaten gelmezlerdi’
“Doğrusu ben davet edilip edilmediklerini bilmiyorum. Ama ben size şunu söyleyeyim. Bu ülkede 11 yıldır başbakanlık yaptım. Başbakanlığım süresince bir gün, ne Sayın Kılıçdaroğlu’nu, ne Sayın Baykal’ı ne Sayın Bahçeli’yi ben Çanakkale’de görmedim. Her yıl, 18 Mart’ta ben orada olmuşumdur ama onlar hiçbir törene katılmamışlardır. Şimdi ne oldu da ‘bize davet gelmedi, onun için gelemedik’ diyorlar.”

Haberin Devamı

‘Putin’e kırgınım’

Erdoğan, “24 Nisan Çanak-kale’deki törenler devam ederken Erivan’da da 100. yıl törenleri vardı. Rusya lideri Putin de o törene katılanlar arasındaydı, ‘soykırım’ ifadesini kullandı. Türkiye daha önce Vatikan ve Viyana büyükelçilerini geri çekmişti. Bunun üzerine Rusya’ya yönelik veya bu ifadeyi kullanan diğer ülkelere yönelik bir yaptırım olacak mı? Siz nasıl değerlendirirsiniz bu açıklamayı” sorusu üzerine, “Tabii ben şahsen Putin’in böyle bir adımı atmasına üzgünüm, kırgınım. Bunu da söyledim ve şunu da çok açık, net söyledim. Yani eğer bu tür soykırımlar noktasında bazı adımlar atılıyorsa o zaman Rusya kendi tarihini bir defa masaya yatırması lazım. Fazla gerilere gitmeye gerek yok. Şu anda Ukrayna’da olanlar ortada, Kırım ortada, Donetsk ortada, Luhansk ortada, bütün bu yapılanlar ortada. Bunların da hesabını versinler” dedi.