Ekonomi Cep’i taksitle al, nakite sat!

Cep’i taksitle al, nakite sat!

26.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Piyasada nakit ihtiyacının artması bazı işkollarında fırsatçıların ekmeğine yağ sürüyor. 12 ay taksitle alınmış cep telefonunu aldığından daha düşük fiyata nakit karşılığında faturasız satan satıcılar, “uzun vadeden” ve KDV’den kazanç elde ediyorlar

Cep’i taksitle  al, nakite sat

Ekonomide uygulanan yeni düzenlemeler piyasada faaliyet gösteren bazı tarafların haksız kazanç elde etmesine neden olabiliyor. Bu tür bir gelişme, taksitli ödeme sayısı 12 aya çıkarılan cep telefonlarında yaşanıyor.

Haberin Devamı

Taksitli satış sayısı artırılan cep telefonlarında uzun vadede aylık 100 ile 300 lira arasında ödeme yapma seçeneğine kavuşan alıcılar, aldıkları son model telefonları kutularından hiç çıkarmadan ikinci el piyasadaki telefon tamircilerine peşin fiyatına satıyorlar. Böylece nakit ücreti ceplerine koyarak uzun vadeden kazanıyorlar.

Telefonu alan tamirciler, eski model telefonu bozulan müşteriye, “Bunun ömrü bitmiş, bir şey yapılamaz” ya da “Bırak ama çok şansı yok, bir bakalım. Ama istersen çok uygun fiyata, paketi dahi açılmadan son model telefon var. İstersen onu verelim” diyerek etki altında bırakıyorlar.

İhtiyaçtan satış...

‘Yeni ve uygun fiyat’ sözünü duyan tüketici, hiç paketinden çıkarılmamış telefonun neden ikinci elde satışta olduğunu sorduğunda ise “İhtiyaçtan, bakın faturaya yeni alınmış, garantisi de var. Tamamen güvenebilirsiniz” yanıtı verilerek nakit paraya alması için ikna ediliyor.

Haberin Devamı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) düzenlemesiyle cep telefonlarındaki uzun vadeli taksitli satıştan haberli olmayan müşteri anlık hesapla, yeni model telefonu belirtilen nakit tutardan alamayacağı düşüncesiyle satışa ‘evet’ diyor.

Böylece ikinci el tezgah alışverişi, kimin karda kimin zararda olduğu fazla anlaşılmadan, nakite karşılık herhangi bir fatura kesilmeden sonuçlandırılıyor.

Telefonlar ithal ürün!

Sektör temsilcileri, “Ekonomideki daralmayı aşmanın yöntemleri üzerinde çalışırken, 1 Eylül 2018 itibari ile BDDK’nın uyguladığı taksit kısıtlama kararı ile sektördeki taksit sayısı 36 aydan 6 aya indirilmişti. Yeni alınan kararla taksit sayısının kademeli olarak 12 aya çıkartılmasını olumlu karşıladık. Daralan sektöre nefes olacağını ve istihdam kayıplarını önleyeceğini düşünüyoruz” demişlerdi. Cep telefonları ağırlıklı olarak yurtdışından ithal ediliyor ve cari açık tarafında ekonomiye olumsuz etki yapıyor.

3 bin 500 TL’nin altı 12 taksit

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu‘nun (BDDK) akıllı telefon, tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesine ilişkin yönetmeliği Kasım 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Haberin Devamı

Buna göre, taksit düzenlemesi “akıllı telefon, tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 6 ayı aşamaz” ibaresi “tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 6 ayı, fiyatı 3 bin 500 Türk Lirası’na kadar olan cep telefonu alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 12 ayı, fiyatı 3 bin 500 Türk lirası’nın üzerinde olan cep telefonu alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 6 ayı aşamaz” şeklinde değiştirilmişti.

Böylece fiyatı 3,500 TL’nin altında olan cep telefonu kredilerinde vade 6 aydan 12 aya çıkarıldı. 12 ay vade 31 Ocak 2019’a kadar geçerli olacak. 3 bin 500 TL’nin üzerindeki telefonlarda ise kredi vadesi 6 ay olarak uygulanacak.