Gündem Cephelerden felaketlere

Cephelerden felaketlere

08.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türk Kızılay’ı ‘150. Kuruluş Yıldönümü’ etkinlikleri kapsamında geçtiğimiz gün Swissotel Maçka’da gerçekleştirilen ‘Kızılay TALKS’ konferansında, 150 yıllık serüvene ışık tutan arşiv fotoğrafları ilk kez gün yüzüne çıktı.

Cephelerden felaketlere

Toplumsal farkındalık ve desteğin artırılması için gerçekleştirilen konferansın giriş kısmında sergilenen fotoğraflar, Kızılay’ın dünden bugüne gerçekleştirdiği insani yardımların boyutunu gözler önüne seriyor. Sergiye çıkan fotoğraflar arasında en dikkat çeken görsellerin başında 1957 yılında Kızılay’a kan bağışında bulunan dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın fotoğrafı oluşturuyor. Kızılay Kan Bankası’nın kurulması vesilesiyle kan bağışında bulunan Bayar’ın öncesinde hemşire tarafında tansiyonu ölçülüyor. 1966 yılında Muş Varto Depremi’nin ardından kurulan çadırlar ile 1957’de Ankara’da gerçekleşen sel felaketinin ardından yapılan yardım çalışmaları da dikkat çeken fotoğraflar arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Atatürk ziyareti

Trablusgarb, Balkan Cephesi ve Milli Mücadele döneminde Hilal-i Ahmer adıyla faaliyet gösteren yardım kurumunun döneme ait arşiv fotoğrafları ise hem yaşanan zorlukları, hem insani dayanışmayı anlatan görseller arasında bulunuyor. Dikkat çeken arşiv dokümanları arasında Çanakkale Cephesi’nde askerlere yemek dağıtan Hilal-i Ahmer görevlileri ile Kore Savaşı’nda Mehmetçikleri yalnız bırakmayan Kızılaycıların görüntüleri de yer alıyor. Kızılay’ın onursal başkanı ve isim babası Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937 yılında Trakya’da gerçekleştirilen askeri tatbikat sırasında Kızılay çadırına yaptığı ziyarette arşivden gün yüzüne çıkan fotoğrafların başında geliyor.

Cephelerden felaketlere

Gazi Mustafa Kemal Atatürk Trakya tatbikatı Kızılay çadırı ziyareti, 1937.

Haberin Devamı

Cephelerden felaketlere

Kıbrıs Barış Harekâtı 1963-1974

Cephelerden felaketlere

Osmanlı Rus Savaşı’nda Hilal-i Ahmer, 1876.

Cephelerden felaketlere

Birinci Dünya Savaşı’nda Hilal-i Ahmer, 1914-1918 Çanakkale cephesi.

Cephelerden felaketlere

Erzincan depremi, 1939.