Ekonomi Cepte ‘kredi’ sevinci

Cepte ‘kredi’ sevinci

28.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cepte 3.500 TL’nin üzerindeki modeller de ocak ayı sonuna kadar 12 taksitle alınabilecek. Karar sektörde sevinç yaratırken asıl istek kredi kartına taksidin geri getirilmesi yönünde. Pazarın yüzde 20’si üst segmentte yer alıyor.

Cepte ‘kredi’ sevinci

Cep telefonunda kredi kullandırmada vade uzatımı sevinci yaşanıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesine ilişkin yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

Buna göre, Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmeliğin 12/A maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 6 ayı aşamaz” ibaresi “tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 6 ayı, fiyatı 3 bin 500 liraya kadar olan cep telefonu alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 12 ayı, fiyatı 3 bin 500 Türk lirasının üzerinde olan cep telefonu alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 6 ayı aşamaz” şeklinde değiştirildi.

Aynı yönetmeliğe geçici 4’üncü madde eklenerek, “Fiyatı 3 bin 500 liranın üzerinde olan cep telefonu alımı amacıyla kullandırılan kredilerde 6 ay olan vade sınırı 31 Ocak 2019’a kadar 12 ay olarak uygulanır” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Sektöre nefes olur

Bu değişiklik sektörde olumlu karşılandı. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği’nin (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, yeni düzenlemeye göre cep telefonlarında kredi vadelerinin Ocak 2019 sonuna kadar 6 aydan 12 aya çıkarılacağını belirterek, “Yeni düzenleme daralan sektöre nefes olacak ve istihdam kayıplarını önleyecek” dedi.

Sektörde döviz kurlarındaki dalgalanmalar nedeniyle maliyet artışları yaşandığını dile getiren Turnacı, “Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar sonucunda maliyet artışları yaşandı. Bu durum 2018 yılında yükselme eğiliminde olan sektörümüzde daralmaya neden oldu. Sektör temsilcileri olarak bu daralmayı aşmanın yöntemleri üzerinde çalışırken, 1 Eylül 2018 itibari ile BDDK’nın uyguladığı taksit kısıtlama kararı ile sektördeki taksit sayısı 36 aydan 6 aya indirildi ve sektörde maalesef yüzde 40 civarında daralma yaşadık. Yeni alınan kararla taksit sayısının kademeli olarak 12 aya çıkartılmasını olumlu karşılıyoruz. Daralan sektöre nefes olacağını ve istihdam kayıplarını önleyeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Karta taksit istiyoruz

General Mobile Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yaman da, gelişmenin sevindirici olduğunu belirterek, “Sektörü olumlu etkileyecek. Satılan cep telefonlarının yüzde 80’i, 3 bin 500 TL’nin altında. Üst segment telefonlar yüzde 20’ye yakın. Ancak döviz kurlarındaki artışla bu oran son aylarda yüzde 15’lere düştü. Biz kredi kullanımının vadesinin artırılmasını olumlu karşılıyoruz ancak asıl isteğimiz kredi kartına taksitin çıkması. İnsanların krediye ulaşımı sınırlı. Kredi kartı kullanımı daha yaygın ve halkın ulaşımı daha kkolay. Kredi kartına 5-6 taksit çıkmasını isteriz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Üst modellere 12 taksit geldi

Kullanıcılar Samsung, Huawei ve iPhone gibi markaların üst segmentte yer alan amiral gemisi modelleri için 12 aya çıkartılan cep telefonu kredilerinden yararlanabilecek. Samsung’un Note 9 modelinin fiyatı 6 bin 400 TL fiyata, Huawei Mate 20 Pro 8 bin TL, iPhone X ise 8 bin TL fiyatla satılıyor.

Cepte ‘kredi’ sevinci

Yüzde 65’i krediyle...

Sebahattin Yaman, pazarın yılı 11 milyonla kapatacağını bu sayının yolcu beraberinde getirilen cep telefonuyla beraber 12 milyon olacağını aktararak, “Satılan 11 milyonun yüzde 65’i krediyle alınıyor. Bunun yüzde 48’i operatör tarafında temlikten yani krediden geliyor. Bunun da ortalama vadesi 24 ay. Yüzde 17’si ise zincirlerden geliyor. Geleneksel bayi taksit yapamıyor. Pazarın yüzde 45’i de nakit alımdan oluşuyor” bilgisini verdi.