Gündem Cerablus sokakları canlanıyor

Cerablus sokakları canlanıyor

13.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TSK’nın koordinesinde başlayan Fırat Kalkanı harekâtıyla IŞİD’den temizlenen Cerablus’ta hayat normal seyrine dönmeye başladı. Kadınlar ve çocuklar sokaklarda artık özgürce dolaşabiliyor...

Cerablus  sokakları  canlanıyor

Suriye sınırındaki terörist unsurların temizlenmesi amacıyla 24 Ağustos’ta TSK’nın koordinesinde başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı’yla IŞİD’den temizlenen Cerablus’ta hayat normal seyrine dönmeye başladı.

IŞİD’in elektrik nakil hatlarını tahrip etmesiyle Membiç ve Çobanbey’den gelen elektriğin kesilmesinin ardından devreye giren Türkiye, Karkamış’dan 3 kilometrelik yeni bir hat çekerek kente elektrik vermeye başladı. IŞİD döneminde tahrip edilen hatların da onarılmasıyla birlikte Cerablus’ta bugün 4 bin eve elektrik veriliyor. Cerablus’a saatte 4 megawatt’lık elektrik veriliyor.

40 köye su verilecek

IŞİD’in zarar verdiği içme suyu şebekeleri ise Gaziantep Su ve Kanalizasyon İşletmesi tarafından tamir edildi. Tamir edilen şebeke sayesinde Cerablus yeniden suya kavuştu. Fırat Nehri kenarında bulunan kuyulardan pompalanan su şebekelerinin de tamir edilmesiyle 40 köye daha su verilmesi planlanıyor.

Sağlık hizmeti veriliyor

İki hafta önce eski bir okul binasının Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı yenilenmesi sonucu hastane olarak hizmet vermeye başlayan Cerablus Hastanesi’nin doktorlarından Genel Cerrah Muhammed İdris, 1 senedir Türkiye’de yaşadığını, hastanedeki görevi için her gün Gaziantep’den gidip geldiğini söyledi. İdris, “Yakın zamanda ailemi buraya taşıyacağım. Burada yatan 30 hasta var. Tadilat ve yenileme çalışmaları bitince bu sayının artacağını düşünüyorum” diye konuştu. Hastanenin iyileştirilmesi çalışmaları sürerken hastane önünde kurulan çadır hastanede görevli Türk hemşire Sevilay Aydın, “20 gündür Cerablus’tayım. Burada yoğun olarak çalışıyoruz, en çok çocuk hasta geliyor. Burada ayakta tedavi yapıyoruz. Acil ve önemli durumlarda Türkiye’ye hasta götürüyoruz” dedi. Hastanede 15 Türk sağlık personeli görev yapıyor.

Haberin Devamı

Okullar yeniden açılıyor

Cerablus’ta IŞİD döneminde kapatılan okullar bir bir açılıyor. IŞİD zulmünden kaçan Suriyeli çocuklar artık okul bahçesinde koşarak oyunlar oynuyor. Türkiye’nin desteği ile onarılan okulun müdürü Ramazan Hüseyin IŞİD döneminde okulların durumunu anlattı. Hüseyin, “Burayı IŞİD işkence merkezi olarak kullanıyordu. Sınıfları hapishane hücresi olarak kullandı. Çocuklar okul açıldığı için çok mutlu, okula sevinerek geliyorlar” dedi.

Polis şapkalı ÖSO askerleri

IŞİD işgali sırasında kadınların yalnız başına dışarı çıkmasının yasak olduğu Cerablus’ta kadınlar ve çocuklar sokaklarda rahat bir şekilde dolaşabiliyor. Cerablus sokaklarında güvenliği sağlayan polis şapkası takan ÖSO askerleri görülüyor. 3 yıl IŞİD’in hakimiyetinde kalan Cerablus’ta IŞİD’den kalan izleri de görmek mümkün. Ancak duvarlarda IŞİD’in resmettiği logolar yok. Sosyal hayatın normale döndüğü kentte ekonomik hayat da canlanıyor. Manav ve lokanta gibi dükkanların açıldığı dikkati çekiyor. Kaldırımlar ve yollar artık temiz. IŞİD’den kurtarıldığı günlerde gördüğümüz çöp yığınlarını artık görmüyoruz.