Gündem Cerattepe’de çalışma başladı

Cerattepe’de çalışma başladı

19.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çevrecilerin engelleme çabalarının bastırılmasının ardından iş makineleri Cerattepe’ye ulaştı ve şantiye hazırlamak için daha önce fırtına ve kardan devrilen ağaçların kesimine başlandı

Cerattepe’de  çalışma başladı

Artvin’de iki gün boyunca çevreci gruplara polis ve jandarmanın yaptığı müdahalenin ardından maden şirketi ekipleri Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkiine ulaştı. Cengiz Holding’e ait Eti Bakır A.Ş.’ye ait iş makineleri ve konteynerler, polis ve askeri birliklerin koruması altında 1700 metre rakımlı Cerattepe’ye çıkarıldı. 50 kadar şirket çalışanı şantiye yi kurmak için ilk etapta kar ve fırtınadan devrilen ağaçları kesmeye başladı.
Çevrecilerin 21 Haziran’dan itibaren dönüşümlü olarak nöbet tuttuğu kulübelere yerleşen askeri birlikler bölgeye kimsenin yaklaşmasına izin vermiyor. Artvin’e gelen HDP milletvekilleri Beyza Üstün ile Erdal Ataş’ın da yer aldığı bir grubun Cerattepe’ye çıkması da engellendi.
Mahkemeye başvuru
Yeşil Artvin Derneği’nin ÇED raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle yaptığı başvuru üzerine Rize İdare Mahkemesi 8 ay önce bölgede bilirkişi keşfi yapılmasını kararlaştırmıştı. Maden şirketinin bölgede çalışmalara başlamasının ardından Yeşil Artvin Derneği avukatı Bedrettin Kalın dün Rize İdare Mahkemesi’ne başvurarak bilirkişi keşfi beklenmeden acilen ÇED raporunun yürütmesinin durdurulması talebinde bulundu.
Mahkemenin birkaç gün içerisinde başvuru ile ilgili bir karar vermesi bekleniyor. İki gün süren olaylar sırasında gözaltına alınan toplam 11 kişi serbest bırakıldı. Artvin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ise 2 gün boyunca süren protestolar, yol kapatma ve güvenlik güçlerine karşı gösterilen direniş olayları ile ilgili soruşturma başlattı. Artvin Valiliği önünde başlatılan oturma eylemi ise önceki gece geç saatlere kadar devam etti.
Öte yandan Eti Bakır tarafından yapılan açıklamada ise bölgede ağaç kesimi yapılmadığı belirtilerek, ağaçların fırtınada yıkıldığı, çalışanların da bunları işçilerin üşümemesi ve çevrenin temiz olması için odun haline getirdiği bildirildi.