Gündem CERATTEPE’DE TAŞLI EYLEME GAZLI MÜDAHALE

CERATTEPE’DE TAŞLI EYLEME GAZLI MÜDAHALE

18.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Artvin’in Cerattepe bölgesinde çevrecilerin maden ocağına karşı direnişi sürüyor. Yolu kapatan eylemcilere polisin yanı sıra jandarma komandoları da müdahale etti, 6 kişi gözaltına alındı

CERATTEPE’DE TAŞLI EYLEME GAZLI MÜDAHALE

Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe Bölgesi’nde bakır madeni çıkarmak isteyen şirketin araçlarını engellemek için başlatılan eylem sürüyor. Artvinliler geceyi ateş yakarak yaylada geçirirken, bölgeye takviye olarak çok sayıda polis ve asker gönderildi. Yolu açmayan gruplara polis ve jandarma müdahale etti. 6 kişi gözaltına alındı. Polis ve eylemcilerden bazıları da yaralandı.
Yolu kapatan araçların polis tarafından çekilmesinin ardından, iş makinesi önünde bekleyen ve aralarında Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ile dernek yöneticilerinin de bulunduğu gruba, polis dün saat 09.00 sıralarında müdahale etti. Polisin yolu açmak istemesine karşı çıkan gruptan Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan ile 3 kişi daha gözaltına alındı.
Karahan, direnişe devam edeceklerini belirterek, “Biz de 20 yıldır direniyoruz. Bizim silahımız yok” dedi

Jandarmalara taş
Polis daha sonra yolu barikatla kapatan yaklaşık 300 kişilik gruba biber gazı ile müdahale etti. Barikatı ateşe veren grup, polise taş atmaya başladı. Atılan taşlar nedeniyle bazı polisler de yaralandı.
4 saatlik polis müdahalesi ardından dağılan gruplar yeniden Kafkasör Yaylası Atmaca Mevkii’nde toplanarak yolu kurdukları barikatlarla ulaşıma kapattı. Polis ve jandarma birliklerinin eşliğinde ilerleyen maden şirketine ait konvoyun önü barikatlar nedeniyle kesildi. Lastik yakan ve yolu taşlarla ulaşıma kapatan yaklaşık 400 kişilik gruba iki günden bu yana geride bekleyen jandarma komando birlikleri de biber gazı ile müdahale etti. Jandarmanın biber gazlı müdahalesi sırasında çok sayıda kişi gazdan etkilendi. Jandarma komutanı, “Bize gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederiz ancak gruptakilere de söyleyin taş atmasınlar” uyarısında bulundu. Bunun üzerine çevrede bulunanlar, “Biz doğamızı korumaya çalışıyoruz. Askerle karşı karşıya gelmek istemiyoruz” diye karşılık verdi.
Müdahale sırasında kaçmaya çalışan gruptaki bir kişi uçuruma yuvarlandı. Yola çıkarılan kişi askerler tarafından sedye ile yaklaşık 300 metre mesafedeki askeri araca taşındı. Yaralı kişi askeri araçla hastaneye götürüldü. Barikatların kaldırılmasıyla maden şirketinin iş makinelerinin içerisinde yer aldığı konvoy ilerleyişini sürdürdü ve akşam saatlerinde Kafkasör Yaylası’na ulaştı.

İş makineleri ulaştı
Cerattepe bölgesine doğru yola barikat kurarak çekilen yaklaşık 400 kişilik gösterici grubuna, jandarma birlikleri tarafından müdahale edildi. Biber gazı ile grubu dağıtmaya çalışan askeri birlikler yolda yakılan lastikleri de iş makineleri ile yol dışına çekti. Jandarma birliklerinin eşliğinde ilerleyen maden şirketine ait iş makineleri, konteynerler, sondaj aletlerinin bulunduğu kamyonlardan oluşan 15 araçlık konvoy da yolda herhangi bir engel kalmayınca, maden çıkarma çalışması yapılması planlanan Cerattepe bölgesine ulaştı.

Haberin Devamı

Bakan Eroğlu: Yeni yollar açılmayacak
Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu Toplantısı’na katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Cerattepe’de 77 bin 439 metrekarelik bir alan için izin verildiğini söyleyerek, kesilen her ağaç için de en az 3 fidan dikilmesi şartı koyduklarını belirtti. Artvin’e bugüne kadar her alanda önemli yatırımlar yapıldığını, 28 milyon fidanın toprakla buluştuğunu, üç bal ormanı kurduklarını anlatan Eroğlu, “İşletmeye galeri işletmesi yapılması şartı koyduk, yol izni vermedik, mevcut yolları kullanacak hatta teleferikle taşıyacak. Şimdi, bu madenleri işletmeyelim, dışarıdan mı getirtelim?” dedi.
ANKARA Milliyet

CHP’li vekil açlık grevinde
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, beraberinde Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve avukatı Bedrettin Kalın ile birlikte Artvin Valiliği önünde oturma eylemi ve açlık grevi başlattı. Bayraktutan, şimdi Artvin Valiliği makamının olduğu yerde, 6-7 yaşlarında ayakkabı boyadığını söylerken, “Aynı yerde 45 yıl sonra Artvin’i korumak için direniş yapacağım aklıma gelmezdi” diye konuştu. Jeofizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu da yazılı bir açıklama yaparak Cerattepe’de halkın taleplerine kulak verilmesi çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Eti Bakır: Proje tahribata yol açmayacak
Eti Bakır AŞ’den, Artvin’deki Cerattepe Bakır Madeni projesinin kurulacak teleferik hattı sayesinde çevre tahribatına yol açmayacağı bildirildi. Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Bakır cevherinin kapalı ocak yeraltı işletme yöntemi ile üretilmesi, teleferik hattı ile Artvin-Borçka karayolunda bulunan Zelosman Yükleme İstasyonu’na getirilmesi ve buradan da mevcut karayolu ile Murgul ilçesinde bulunan ETİ Bakır AŞ’ye ait flotasyon tesisine nakli planlanmaktadır. Söz konusu teleferik hattı sayesinde karayolu kullanılmayacağından, ağaç kesimi söz konusu olmayacaktır. Teleferik hattı inşası ve galeriler için asgari düzeyde ağaç kesilecektir. Madenin faaliyetinin sona ermesinin ardından kesilen ağaç sayısının en az 3 katı kadar ağaçlandırılacaktır. Artvin’e ve çevreye zarar vereceği iddiaları tamamıyla gerçek dışıdır.”

Haberin Devamı

‘Vatandaşı da doğayı da koruyun’
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Artvin’in Cerattepe bölgesinde yapılması öngörülen bakır madeni için yaklaşık 50 bin ağacın kesilmesine karşın başlatılan direnişe yönelik polis mühadalesine ilişkin olarak Artvin Valisi Kemal Cirit ile görüştü. Alınan bilgilere göre CHP’li Gök, Vali Cirit ile görüşmesinde, “Bir kişinin talebi için binlerce kişi kırılamaz” dedi.
Cirit’in, “Ben elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Vatandaşı ve eylemcileri korumaya çalışıyorum” sözleri üzerine Gök, “Burada zçarar gören vatandaş oluyor. Vatandaşı koruyun ama doğayı da koruyun” yanıtını verdi.
MERİÇ TAFOLAR Ankara