Gündem ‘Çete ya da örgüte katılabilirler’

‘Çete ya da örgüte katılabilirler’

16.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

MEB’in hazırladığı ‘Geçici Koruma Statüsündeki Bireylere Yönelik Rehberlik Kılavuz Kitabı’nda, ‘tehditler’ başlığıyla, rehber öğretmenlerin Suriyeli öğrencilere ilişkin olarak yaptıkları analizler dikkati çekti...

‘Çete ya da örgüte katılabilirler’

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), Suriyeli öğrencilerin kayıp kuşak haline gelmelerini önlemek amacıyla öğretmenler için hazırladığı, “Geçici Koruma Statüsündeki Bireylere Yönelik Rehberlik Hizmetleri Kılavuz Kitabı”nda çarpıcı tespitler yer aldı. Kitapta, Türkiye’deki biyometrik kayıt altına alınmış Suriyeli sayısının 2017 itibarıyla 3 milyon 38 bin 480’e ulaştığı belirtilerek, “Türkiye’de bulunan Suriyelilerin orta ve uzun vadede ülkelerine dönemeyecekleri açıktır. Türkiye’deki Suriyelilerin yaklaşık yüzde 45’i 0-18 yaş aralığındadır. Bunlar arasında okul çağında olan çocuk sayısı 1 milyon 17 bin 582’dir. Diğer taraftan 2011’den bu yana ülkemizde doğup büyüyen ve eğitim çağına gelen, yaklaşık 400 bin civarında Suriyeli nüfus söz konusudur” denildi.

Haberin Devamı

‘Tehditler’

Aralık 2016 itibarıyla, okul çağındaki geçici koruma statüsündeki çocukların yüzde 60’ının MEB’e bağlı okullarda kayıtlı olduğu ifade edilen kitapta, rehber öğretmenlerinin, Suriyeli öğrencilerle ilgili yaptığı SWOT analizi de paylaşıldı. “Tehdit”ler başlığı altında yer alan görüşlerde şu ifadeler yer aldı: “Dilimizi bilmemeleri en büyük zorluk. Bize ne dediklerini bilmiyoruz, anlaşamıyoruz. Ülkede iki kültür farklılığından kaynaklanan çatışmalar yaşanıyor. Kültüre uyum sağlamak gibi bir eğilimleri yok. Toplum içinde çatışma, kargaşa çıkmasına ve iç savaşın doğmasına müsait olup toplum huzurunun bozulmasına sebep olabilirler. Yasa dışı örgütlenmeleri ülkemizde de hayata geçirme ihtimalleri var. Dışlanmışlıkla gelişen empati yoksunluğu sonucunda çete gibi zararlı gruplara ya da yasa dışı örgütlere dâhil olabilme ihtimali var. Devletten yardım aldıkları hâlde caddelerde dilencilik yapıyorlar. Taciz, hırsızlık vb. suçların artmasına yol açabilirler. Salgın hastalık riski var. Suriyeliler de eklenince işsizlik tavan yapacak ve bu kadar insan memleketinde işsizken onların işe girmesi tehdit oluşturacak. Aile planlaması olmadığı için nüfus dengesiz artabilir. Çarpık kentleşme ve gecekondulaşma artabilir.”

Haberin Devamı

‘Uyum sorunu var’

Suriyeliler ile ilgili “zayıf” yönleri de sıralayan rehber öğretmenler, “Dil öğrenmek istemiyorlar. Psikolojik sağlamlıkları düşük. Din konusunda aşırı tutucu tavır sergiliyorlar. Aşırı derecede şiddet eğilimliler. İş sorumlulukları yok ve çalışma yönünden zayıflar. Öğrenciler okula turist gibi gidip gelerek eğitim-öğretimi de aksatıyor” ifadelerini kullandı.