Gündem Çevre gönüllüleri: Ormanıma dokunma

Çevre gönüllüleri: Ormanıma dokunma

05.05.2015 - 09:06 | Son Güncellenme:

İstanbul Maltepe Başıbüyük Mevkii’nde Gülensu ormanının 30 Hektarlık bir bölümünün, C tipi mesire alanı olarak 29 yıllığına kiraya verilmesine karşı çevre gönüllüleri ve bölge sakinleri harekete geçti. “Ormanıma Dokunma” adı altında oluşturulan bu hareket , change.org’da düzenlenen imza kampanyası, bölge halkından imza toplanması, BİMER ve İBB ye şikayet başvurularının yanı sıra, geçtiğimiz Pazar günü, bir buluşma gerçekleştirdi.

Çevre gönüllüleri: Ormanıma dokunma


Buluşmaya Narkule, Narlife, Kiptaş-Seyrantepe, Kiptaş-Fuaye, Nish Adalar ve Narcity sakinlerinin yanı sıra Narcity yönetimi, Kartal Mimarlar Odası, Maltepe Kent Konseyi, Maltepe Forum, Cevizli Tekel Dayanışması, Kardo- Karabaş Doğal Yaşam Derneği katıldı.

Gülensu Ormanı, 3 Mart 2015 tarihinde yapılan bir ihaleyle yıllığı 161 bin TL’den, C tipi mesire alanı olarak kiraya verildi. Bölgede yeterli sayıda mesire ve piknik alanı olmasına karşın, bu ormanın da mesire yeri olarak kiraya verilmesi, orman vasfını zaman içinde kaybetmesine yol açacaktır. İstanbul Anadolu yakasının ana oksijen arterlerinden biri olan bu bölgenin, olduğu gibi korunması gerekir. Oysaki C tipi mesire alanı kapsamında, çok yakın civarda çeşitli ticari işletmeler, kafeler, piknik üniteleri, ve otoparklar vardır.

Bu haber üzerine, bölge sakinleri başta olmak üzere çevre gönüllüleri harekete geçti ve tüm duyarlı kesimleri desteğe davet etti. Bu davete yanıt Pazar günü yapılan buluşmada karşılık buldu.

Yaklaşık 250 kişilik bir grup, ihalenin yapılış süreciyle ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. İhalenin Orman Bakanlığı tarafından yapıldığı bilgisini veren “Ormanıma Dokunma Oluşumu”, 3. seferde ihaleye tek bir firmanın katıldığını ve 160 Bin TL’den açılan ihalenin 161 Bin TL’den kapandığını ifade etti. İhaleyi alan firmanın daha önce herhangi bir ticari faaliyeti bulunmadığına dikkat çeken grup, şeffaflık konusunda endişelerini dile getirdi. Bu projeyle ihaleye açılan ormanlık alanın zamanla orman vasfını kaybedeceğinden dolayı, başka projelere de ön ayak olacağına dikkat çekildi.

Kardo- Karabaş Doğal Yaşam Derneği de basın bildirisini okudu ve dedi ki; Başıbüyük ve Gülensu Orman alanları, hem yaban hayvanlarının hem de “sahipsiz sokak hayvanlarının” barınma alanlarıdır. Yıllardır yerel yönetimlerce, mahalle aralarından toplanıp bu ormanlara atılan, yaklaşık 250 kadar sahipsiz köpeğe bizler bakıyoruz ve sayılarını kontrol altında tutmaya çalışıyoruz. “Orman alanlarının hayvanlar aleyhine daraltılmasını kabul edemeyiz!” “Başıbüyük-Gülensu Ormanları’nın mesire alanı yapılması yönünde aldığınız kararı geri çekmenizi bekliyoruz ” “Ormanıma Dokunma Oluşumu” bu karar iptal edilene kadar çabalarının süreceğini belirtti. Sosyal medyadan ve basından tüm duyarlı kesimlere destek çağrısında bulundu